🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Камерън започва похода си за предоговаряне на членството на страната в ЕС

Премиерът заяви на председателя на ЕК Юнкер, че британците са недоволни от статуквото в Европа

Жан-Клод Юнкер и Дейвид Камерън се срещнаха в Чекърс, Южна Англия
Жан-Клод Юнкер и Дейвид Камерън се срещнаха в Чекърс, Южна Англия
Жан-Клод Юнкер и Дейвид Камерън се срещнаха в Чекърс, Южна Англия    ©  Reuters
Жан-Клод Юнкер и Дейвид Камерън се срещнаха в Чекърс, Южна Англия    ©  Reuters
Общо 45.3 млн. души ще могат да участват в британския референдум за ЕС.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви пред председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, че "британците не са доволни от статуквото" в Европа, пише ВВС. Двамата се срещнаха в Чекърс, Южна Англия, преди обиколката на Камерън в няколко европейски столици тази седмица като част от усилията му да предоговори отношенията между Лондон и Брюксел, след което да проведе референдум за британското членство в Европейския съюз (ЕС).

Според говорител на британското правителство Юнкер е "повторил, че иска да се намери справедлива сделка за Великобритания и ще иска да помогне". Срещата между двамата европейски лидери се състоя на фона на информация, че Франция и Германия планират да обявят още стъпки за по-голяма интеграция в еврозоната. В. Le Monde пише, че двете страни са се договорили за по-близки политически връзки между страните във валутния съюз, без да е необходима промяна в европейските договори.

Опит за реформиране

Камерън твърди, че промените в договорите са необходими, за да осъществи реформите, които иска, а именно Европа на две скорости – по-голяма интерграция между страните от еврозоната и изключение за Великобритания от по-близкия съюз между държавите членки.

Призивът на Камерън за по-строги рестрикции върху социалните помощи за имигрантите, който се очаква да бъде ключово условие в преговорния процес с Брюксел, ще се нуждае от одобрението на всички членки на ЕС. И според анализаторите шансовете британският премиер да получи нова сделка, ратифицирана от всички 28 членки до края на 2017 г., когато Великобритания планира да проведе референдума за ЕС, са малки. Но все пак не трябва да се забравя, че в миналото на някои страни членки е било позволявано да променят връзките си с Брюксел и тези промени са били включвани в бъдещите договори.

Според говорителя на британското правителство разговорите между Камерън и Юнкер са били фокусирани върху "реформирането на ЕС и предоговарянето на британските връзки с него". "Премиерът посочи, че британците не са доволни от статуквото и ЕС трябва да се промени, за да посрещне по-добре техните притеснения. Двамата говориха по темата в духа на намирането на решение за тези проблеми. И се съгласиха, че са необходими още дискусии, включително и с други лидери", коментира говорителят.

Юнкер се противопоставя на промените в европейските договори, но евроскептичните британски депутати смятат, че без тях не са възможни смислени преговори. През идващите дни Камерън ще пътува до Франция, Германия, Дания, Полша и Холандия, за да проведе разговори с европейските лидери.

Кой ще гласува

В понеделник британското правителство потвърди, че на намиращите се във Великобритания граждани от повечето европейски страни няма да бъде позволено да участват в референдума. Правилата за участие ще бъдат почти същите като тези за парламентарните избори и те ще бъдат представени пред парламента. Според тях британските и ирландските граждани, както и тези от Британската общност, които са над 18 години и пребивават във Великобритания, ще могат да гласуват. Това се отнася и за британските граждани, които са живели в чужбина от по малко от 15 години. Референдумът няма да включва 16- и 17-годишните, както бе при референдума за отцепването на Шотландия. Членовете на горната камара на парламента и гражданите на Британската общност в Гибралтар също ще могат да пуснат гласа си, въпреки че те не могат да участват в парламентарни избори. Това означава, че общо около 45.3 млн. души ще могат да гласуват. В четвъртък правителството ще представи проектозакона за референдума пред британския парламент.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар