Чуждите инвестиции в Европа са скочили с над една трета за 2014 г.

Старият континент е привлякъл 305 млрд. долара вложения през миналата година, над половината проекти са били във Великобритания, Германия и Франция

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в Европа са скочили миналата година, като интересът към региона от страна на външни играчи е нараснал, пише Financial Times. Европейският бизнес е привлякъл 305 млрд. долара под формата на ПЧИ през 2014 г., което е повишение с над една трета в сравнение с предишната година. Това сочи изследване на компанията за финансови услуги EY. То показва, че докато инвестициите в Европа се увеличават, глобалният приток на ПЧИ е спаднал с 8%.

Добра новина

Резултатите за Европа ще бъдат добра новина за лидерите на икономическата зона, която беше поразена от драматичен спад на инвестициите от финансовата криза насам. Инвестиционното подобрение ще бъде важен стимул за икономическото възстановяване на Европа. Евтиният петрол, по-слабото евро и по-агресивната политика на Европейската централна банка събудиха надеждите, че еврозоната най-накрая се отърсва от години, в които икономиката почти стагнираше.

Над половината от 808 анкетирани бизнесмени посочват Западна Европа като най-атрактивния регион в света за ПЧИ в сравнение с 38% за Китай и 39% за САЩ. Изследването показва, че повече от половината от 4341 проекта за ПЧИ в Европа са били в три страни – Великобритания, Германия и Франция.

Великобритания е била най-предпочитана дестинация, като Лондон е бил най-атрактивен град. Интересът към Берлин е нараснал. "Тъй като германската столица де факто стана център на европейската икономическа политика, неговите влияние и привлекателност за бизнеса се засилиха. Той се превръща в хъб за интернет стартиращи компании. Освен това

международни събития като търговски панаири допринасят за статута му", се казва в изследването.

Париж е бил втората най-популярна дестинация за инвеститорите. Брюксел е скочил до шесто място през 2014 г. от единадесето място предишната година. ПЧИ в региона около Барселона са довели до създаването на проекти, в които са наети над 7000 работници.

Интерес към европейското производство

По-слабото евро и евтиният петрол доведоха до интерес към европейското производство, а сектори като хранителния, автомобилния, машинния и логистичния са били облагодетелствани от инвестициите.

Прекомерната бюрокрация и бавният икономически ръст все още са големи пречки пред инвестирането в европейски бизнеси, но инвеститорите извън континента са привлечени от новото поколение предприемачи. "Стабилната бизнес среда, изследванията, иновационният капацитет и пазарът привличат най-много инвестиции в Европа. Инвеститорите смятат, че дигиталните, здравните и енергийните трансформации ще доведат до европейски ренесанс и континентът отново ще стане най-желана инвестиционна дестинация", заявява Паскал Масиос от EY.