🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Когато "историческа" не е пресилено

Какъв ще е ефектът от иранската ядрена сделка върху регионалната сигурност, петрола и бизнеса

Споразумението изпълнява основните заложени цели и на двете страни
Споразумението изпълнява основните заложени цели и на двете страни
Споразумението изпълнява основните заложени цели и на двете страни    ©  reuters
Споразумението изпълнява основните заложени цели и на двете страни    ©  reuters

На пръв поглед може да изглежда, че Иран се договори по-лесно със своите врагове, отколкото Гърция със своите приятели. Но сравненията не са съвсем на място. Преговорите по спорната иранска ядрена програма отнеха години. Израел често се опитваше да се намеси в тях с категорична и рязка риторика. Техеран бе поставен в международна изолация. Имаше моменти, когато Вашингтон и Тел Авив говореха за превантивни удари. Но когато за постигната най-накрая договорка се чуват определения като "знак за надежда за целия свят", няма съмнения, че става въпрос за нещо голямо.

Споразумението между световните сили и ислямската република, което ограничава иранската ядрена дейност в замяна на вдигане на международните икономически санкции, има потенциала да трансформира Близкия изток, стига, разбира се, и двете страни да покажат добра воля да го спазват. Това няма да е лесно, особено ако то няма желания ефект върху поведението на режима в Техеран. Но макар и далеч от перфектна, сделката е по-добра от алтернативите - продължаване на санкциите или война.

Едно добро начало

Преговорите между между Иран и формата P5+1 (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН – САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай, плюс Германия) започнаха през 2006 г., като целта бе да не се допуска Техеран да се сдобие с атомна бомба. Докато ислямската република, която искаше задушаващите икономиката й санкции да бъдат прекратени, винаги е настоявала, че ядрената й програма е с мирни цели. Според постигнатото сега споразумение всяко вдигане на санкциите ще става едновременно с потвърждението на Международна агенция за атомна енергия (МААЕ), че Иран прилага на практика договорените мерки. Отделно МААЕ и Техеран подписаха пътна карта за "изясняване на минали и настоящи спорни въпроси". Което означава, че ядрени инспектори ще могат да изготвят доклад за възможни военни измерения на иранската ядрена програма до края на 2015 г. "Надяваме се, че в рамките на около четири месеца мерките, предприети и от двете страни, ще покажат резултати и прилагането на сделката ще започне", коментира иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф. Когато споразумението влезе в сила, Техеран може да получи достъп до над 100 млрд. долара в замразени активи.

Реакциите от двете страни показват, че са доволни от постигнатото. Американският президент Барак Обама заяви, че сделката "прави света по-сигурно място", с нея "всеки път към ядрено оръжие за Иран е отрязан" и спазването й "не се основава на доверие, а на строг режим на проверки". Иранският му колега Хасан Рохани посочи, че споразумението отваря нова глава за иранските отношения със света и че световните сили най-накрая са "признали ядрената дейност на Иран".

"Като цяло сделката е добра и изпълнява главните цели и на двете страни. Тя държи Иран на разстояние от една година от сдобиването с бомба за срок от 15 години и страната непрекъснато ще бъде инспектирана", казва пред "Капитал" Шашанк Джоши, анализатор от лондонския Royal United Services Institute (RUSI). Но посочва и някои слабости. "Различни ограничения на сделката изтичат в период от 15 до 25 години. И след време Иран ще може да разшири броя центрофуги", обяснява Джоши. 

Очаквано срещу сделката има остра съпротива от страна на Тел Авив. Премиерът Бенямин Нетаняху я нарече историческо отстъпление, което ще застраши съществуването на Израел. Според него амбициите на Иран за ядрено оръжие не са попарени, а само временно забавени в замяна на редица краткосрочни отстъпки, и ислямската република ще се сдобие с такова оръжие в определен момент.  Хардлайнери и в Иран, и в САЩ също са против споразумението. Скептичният американски Конгрес има 60 дни, за да разгледа документа. Обама вече заяви, че ще наложи вето върху всеки негов опит да го блокира. Тогава Конгресът ще се нуждае от мнозинство от две трети, за да премахне ветото, което е малко вероятно.

Разместване на пластовете

Споразумението без съмнение ще промени Близкия изток. На много места в региона перспективата за по-силен Техеран буди притеснение и големият въпрос сега е дали сделката ще намали, или ще увеличи нестабилността там. Най-голямата опасност е, че ще доведе до ескалация на студената война между шиитския Иран и сунитската Саудитска Арабия, а оттам и на целия сектантски конфликт между шиити и сунити. Облекчаването на рестрикциите върху Техеран ще му даде допълнителен финансов капацитет. А според анализ на британската ВВС повече финанси означават повече оръжие за иранските прокси войни (война, предизвикана от световна сила, в която тя не участва пряко – бел. ред.) и прокси групи в региона, като шиитските милиции в Ирак и ливанската "Хизбула", която подкрепя сирийския президент Башар ал Асад. Което ще доведе до допълнително изтласкване на Ирак в иранската орбита и до още кръвопролития в Сирия.

Реална е и опасността Саудитска Арабия да реши, че на иранската ядрена програма трябва да се отговори с ядрено оръжие в ръцете на сунитските държави. И така може да се отключи състезание за атомно въоръжаване и въоръжаване с конвенционално оръжие в Близкия изток. Остава отворен и въпросът как ще реагира Израел и дали ще изпълни старата си заплаха за удар по иранската ядрена инфраструктура.

Предизвикателства има и пред администрацията на Обама, която сключи ядрената сделка, но не възнамерява да облекчава натиска върху Техеран като поддръжник на международния тероризъм. Американският президент изрази надежди, че споразумението ще накара Иран "да се държи по различен начин", посочвайки "използването на прокси групи за дестабилизирането на Близкия изток". САЩ и Техеран имат общ враг в лицето на "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ). И това кара проф. Иън Бремър от New York University да твърди оптимистично: "Иран ще поведе войната срещу ИДИЛ, а иракските шиитиски милиции, подкрепяни от Техеран, ще представляват силно необходимия противник на групировката." Обама заяви, че САЩ ще търсят сътрудничество с Иран за приключването на войните в Сирия и Йемен. Но допълни: "Не залагаме много на това."

"Не мисля, че самата сделка ще доведе до фундаментална промяна в Техеран, но това може да е първата стъпка", обяснява пред Bloomberg Алиреза Надер, анализатор от Rand Corp. Други обаче се притесняват, че отблокираните парични потоци към Иран ще подсилят амбициите на хардлайнерите там да станат доминираща сила в региона. Противоположната теза е, че ядрената сделка ще заздрави президента Рохани и по-прагматичните и умерени елементи в страната.

"В краткосрочен план ще видим реакции против споразумението от регионалните актьори, особено от някои страни в Персийския залив и Израел. Но дългосрочно каквато и да е ролята на Иран в региона, ще бъде по-безопасно, ако световните сили са сигурни, че той не може да се сдобие с ядрено оръжие", казва пред "Капитал" Ели Геремая от Европейския съвет по външна политика. Това мнение споделя и Шашанк Джоши. "Без сделка Техеран щеше да се приближава към ядрено оръжие и това щеше да е още по-лошо. Така че споразумението не прави нещата по-опасни, отколкото иначе щяха да бъдат. Истина е, че арабските страни и Израел са много загрижени от способността му да поддържа групи като режима на Асад и "Хизбула". Но той го правеше още преди санкциите и ще продължава и сега", твърди анализаторът от RUSI. И допълва, че страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив харчат около десет пъти повече за войските си от Техеран, а Саудитска Арабия харчи около пет пъти повече. "Така че Иран е влиятелен, но все още относително по-слаб актьор в региона в сравнение с всички арабски страни и Израел. Силата му се дължи на това да подкрепя милиции и други групи", казва Джоши.

Само преди две години, когато Израел заплашваше да удари Иран, изглеждаше, че войната в Близкия изток е неизбежна. Предотвратяването на този сценарий в един и без това разкъсван от конфликти регион е несъмнена победа за дипломацията. Но както отбелязва Джефри Голдбърг от The Atlantic: "Малката мръсна тайна на цялата история е, че е много трудно голяма нация, която притежава нужните природни ресурси и човешки талант, както и дълбоко желание за власт, да бъде спряна да се сдобие с ядрена бомба." След 15 години ще стане ясно дали сделката е успяла в това.

Най-големият незавладян световен пазар

Анализатори и бизнесмени наричат Иран най-големият незавладян пазар в света. И не без основание - ислямската република държи четвъртите по големина доказани резерви на суров петрол в глобален мащаб и вторите по големина залежи на природен газ. По данни на ВР иранските петролни резерви са 157.8 млрд. барела, или достатъчно, за да снабдява Китай за над 40 години. Но производството спадна заради санкциите и от това спечелиха регионални конкуренти като Саудитска Арабия. През седмицата иранското министерство на петрола заяви, че страната ще се завърне на световните петролни пазари с максимален капацитет, след като рестрикциите отпаднат. Според него Техеран може да увеличи износа си с 500 хил. барела на ден непосредствено след като санкциите бъдат вдигнати, и след това с допълнителни 500 хил. барела на ден в следващите шест месеца. През 2015 г. Иран е произвеждал средно 2.8 млн. барела на ден и разполага с 30 млн. барела складиран петрол, пише Bloomberg.

Според анализатори увеличеното предлагане средносрочно ще държи цените на суровината ниски. Наскоро Техеран посочи, че негов приоритет е първо Азия и после Европа. "Ще се опитаме да увеличим капацитета си за експорт на суров петрол за Европа и да възстановим своя дял от 42-43% от европейския пазар, който беше преди налагането на санкциите", заяви пред иранските медии Мохсен Камсари, директор по международните отношения към Националната иранска петролна компания. Перспективата за това обаче е по-скоро дългосрочна, тъй като Техеран първо трябва да демонстрира, че спазва ангажиментите по сделката, и освен това всяко разширяване на износа ще изисква чужди инвестиции заради тежкото състояние на иранската енергийна инфраструктура. Наскоро стана ясно, че на Иран ще са необходими 100 млрд. долара за възстановяване на газовата му индустрия, а петролният сектор ще се нуждае от инвестиции до 200 млрд. долара.

Ислямската република е голям пазар и бизнесът вече е заел нисък старт, за го щурмува. Очакванията са за нови сделки и чужди инвестиции в сектори като петрол и газ, производство на автомобили, телекомуникации, банково дело и гражданска авиация, пише в. Financial Times. Royal Dutch Shell вече посетиха Техеран, а други европейски и американски корпорации в момента провеждат разговори с иранските власти. Бизнесът в страната не крие надеждите си за чужди инвестиции и в други сектори като туризма, високите технологии и минната индустрия. Но чужденците ще срещнат трудности заради годините на изолация и пропаганда. Освен това ще отнеме време за търговията да се отвори и за икономиката да се възстанови. "Първите санкции ще бъдат вдигнати следващата година, така че ще отнеме време. Но след като това стане, ще има огромен наплив към Иран. Проблемът е, че в някои области съществуват големи политически рискове, като например в петролните договори, за които не се знае дали правителството няма да ги промени или няма да има политическо противоборство в Техеран, което ще направи компанията ви уязвима", казва Шашанк Джоши. И допълва, че вдигането на законовите бариери само по себе си не означава, че политическата среда ще стане по-лесна и благоприятна.
10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    harribbo avatar :-|
    harribbo
    • + 3

    Относно Саудитска Арабия и състезание за атомно въоръжаване в Близкия изток. Саудитска Арабия нямат ли си атомна бомба в Пакистан "Он диманд"? Поне такива новини бяха тиражирани миналата година.

    Нередност?
  • 2
    vesolr avatar :-P
    vesolr
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#1] от "TEST":

    Официално едва ли ще потвърдят, но много източници тиражираха подобни слухове. Имат и носители - балистични ракети от Китай.

    Радвам се за споразумението. Надявам се временно да спрат опорните точки, че евреите командвали Вашингтон и Обама. Е, за съжаление ще се появят другите опорни точки - че Обама е мюсюлманин от Кения, който иска да унищожи Израел, но ще го преживеем някак си...

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 3

    В млмента на САЩ му трябва ирански нефт и газ, които да свалят още цените на борсите и да ударят приходите на Русия.
    Темите за изтьрваната иранска ядрена програма, за прокси войната в Сирия и Ирак, за ИДИЛ и пр. в момента са им маловажни.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 4
    cuam4o avatar :-P
    Ангел
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Да бе и Путин затова е оказал съдействие (по думите на самия Обама, а потвърдено и от Москва), за да паднат цените на петрола и да се прецакат сами. Аре запри се малко с теориите на конспирацията.

    Нередност?
  • 5
    b.manchev avatar :-P
    b.manchev
    • - 3
    • + 2

    В тази поредна геополитическа сделка, продължение на онази, която реабилитира Русия и доведе до кризата в Европа, заради Украйна няма нищо историческо, а само стратегическо за САЩ. Тя няма как да разреши никой от задълбочаващите се конфликти в региона, а от там и върху глобалната сигурност, най-избягваната тема като последица на глобализацията, която направи света неуправляем и непредвидим.

    И отново всичко ни се представя като нови икономически перспективи някога но не сега, вместо провал на САЩ като едновластен световен господар осланящ се единствено на превъзходството на технологиите и алчността, вместо на ценностите, които си присвои за свои – ДЕМОКРАЦИЯТА.

    Нередност?
  • 6
    cuam4o avatar :-?
    Ангел
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#5] от "b.manchev":

    Айде сега глобализацията била заплаха за глобалната сигурност.. Щото последните 2000 години Земята е била едно спокойно местенце без войни и кръвопролития. Или пък преди има няма 50 години не сме били съвсем близо до ядрен апокалипсис (кубинската криза)? Айде по-сериозно, а?

    Нередност?
  • 7
    b.manchev avatar :-P
    b.manchev
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#6] от "Ангел":

    В коментара си посочвам САЩ, като първопричина и най-голяма заплаха за световния мир в момента. Всичко е заради алчността и парите на тези, които го управляват!

    Жалък опит да спекулирате, като неглижирате съдържанието, подменяйки същественото в него, вмъквайки несериозни заигравки.

    Харесва Ви да наставлявате значи, а да се налагате обичате ли...

    Нередност?
  • 8
    bubbo_81 avatar :-|
    Любомир Миков

    Ефеткът от падането на санкциите срещу Техеран наистина ще е благоприятен от икономическа гледна точка за региона, съживяването на икономиката в Иран привличане на свеж капитал и най-важното е падането на цените на петрола.

    Нередност?
  • 9
    cuam4o avatar :-?
    Ангел
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#7] от "b.manchev":

    [quote#5:"b.manchev"]Тя няма как да разреши никой от задълбочаващите се конфликти в региона, а от там и върху глобалната сигурност, най-избягваната тема като последица на глобализацията, която направи света неуправляем и непредвидим. [/quote]

    Аз ли подменям съдържанието? Ти ясно казваш, че глобализацията е направила света неуправляем и непредвидим, да получаваш достоен отговор. Да не говорим, че и психопортрет си тръгнал да ми правиш, а в спора да намесваш личността на опонента те прави знаеш ли какво? Волен Сидеров.

    Нередност?
  • 10
    trottel_gewehr avatar :-P
    Лудколю Деликолев

    А, те америкосите преди 2 седмици тестваха новото поколение на В-61 - версия 12 със насочване по джипиес, с отклонение от целта до 25 метра и с променлива мощност на заряда - от 0,3 до 45 килотона и вече сделката може да стане. Пък и Фъ-15 и Фъ-35 могат да я носят, пък и през Студената война са наклепали близо 800 бройки, които подлежат на модернизация до тази версия. С две думи - ура за победата на мирните преговори над силовите решения. Speak softly and carry the big bomb.

    Нередност?
Нов коментар