🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Шест мегатенденции, които ще променят света

Проучване на EY очертава основните движещи сили, които ще оформят облика на бъдещето

Големи трансформиращи глобални сили, които определят бъдещето чрез дълбокото си въздействие върху бизнеса, икономиките, индустриите, обществата и индивидите – така от консултантската компания EY описват същността на т.нар. мегатенденции, които оформят облика на съвременния променящ се свят и чието развитие си струва да бъде наблюдавано в следващите години:

Дигитално бъдеще

Технологиите променят всички области на бизнеса и създават възможности за получаване на огромен обем информация, чрез която фирмите да навлязат на нови пазари и да въведат нови бизнес модели. Проучване на Economist Intelligence Unit сочи, че почти 80% от компаниите отчитат промени в начина, по който клиентите им стигат до техните продукти и услуги, а над 51% от фирмите променят ценообразуването си и методите си на доставка. Според онлайн изданието Internet Retailer потреблението през мобилни устройства ще се увеличи от 204 млрд. долара през 2014 г. до 626 млрд. долара към 2018 г., като почти половината електронни продажби ще са през мобилни канали. Новите заплахи са свързани с растящия брой кибератаки и онлайн престъпления – по данни на Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS) годишно те струват на световната икономика между 375 и 575 млрд. долара.

Възход на предприемачеството

Развитието на икономиките продължава да зависи от предприемаческата дейност, чийто облик – все по-голям дял от предприемачите по света са жени, като близо 126 млн. дами по света отварят или управляват нови бизнеси в 67 страни. Расте и делът на по-младите – близо 50% от предприемачите по света са между 25- и 44-годишни, а най-активни са тези на възраст от 25 до 34 г. Основно предизвикателство остава достъпът до финансиране, така че все по-популярни ще бъдат както инструментите за рискови капиталови инвестиции, така и платформите за споделено финансиране (crowd-funding). Расте и ролята на пазара на микрофинансиране, който ще нарасне от 5.7 млрд. долара през 2014 г. до 14 млрд. долара през 2019 г.

Глобален пазар

По-бързите темпове на растеж и благоприятните демографски тенденции на ключови бързорастящи пазари ще удвоят дела им в световната икономика - към 2030 г. те ще генерират 63% от световния БВП, или 223 трлн. долара (при 38% към 2014 г.). Азия ще се превърне в значителен хъб за иновации, Китай и Индия ще станат водещите инвеститори, а бързорастящите пазари ще допринасят за 47% от глобалните входящи парични потоци към 2030 г. (при 23% през 2010 г.). Годишните глобални потребителски разходи ще нараснат петкратно – до 63 трлн. долара, към 2030 г. На глобалния трудов пазар войната за привличане на таланти ще се изостри още повече – 60% от новите работни места ще изискват умения, които ще имат едва 20% от населението.

Урбанизиран свят

С урбанизирането на света към 2030 г. най-големите 750 града ще създават 61% от глобалния вътрешен продукт, или близо 80 трлн. долара. Броят и размерът на градовете по света ще расте и според ООН към 2050 г. делът на градското население ще достигне 66% (при 54% сега). Към 2030 г. 40% от 50-те най-големи градове в света според БВП по постоянни цени ще са в Китай. Бързата урбанизация ще изисква инвестиции от порядъка на 60-70 трлн. долара за периода 2012 - 2030 г., но заради недостатъчното финансиране вероятният обем на направените инвестиции ще е едва 45 трлн. долара.

Планета на ресурсите

Увеличаващото се население, икономическото развитие и повишаването в броя на потребителите от средната класа ще доведат и до по-голямо търсене на природни ресурси – както възобновяеми, така и изчерпаеми. Търсенето на енергия в глобален мащаб ще се повиши с 33%, като по-голямата част от него ще идва от Китай, Индия и Близкия изток. По оценки на Международната енергийна агенция годишните инвестиции в енергийна ефективност трябва да се увеличат от сегашните 130 млрд. долара до 550 млрд. долара към 2035 г. В световен мащаб в момента възобновяемите източници допринасят за един от всеки два мегавата енергия, но към 2030 г. делът на генерираната от тях енергия може да достигне 50%. Съществено предизвикателство ще е и недостигът на вода, който по оценки на ООН,към 2030 г. може да засегне близо 50% от световното население и да доведе до свиване с 30% на световното производство на зърнени култури.

Преосмисляне на здравеопазването

Здравеопазването, което в момента генерира 10% от глобалния БВП, в следващите години ще премине през съществени трансформации, като съществена роля за това ще изиграят новите технологии. Растящите разходи, търсенето на качество и необходимостта от подобряване на достъпа ще продължат да бъдат двигатели на реформи в здравеопазването. Същевременно грижата за здравето ще е все по-тясно свързана с ежедневния живот посредством бума на различни мобилни и социални решения. От 2013 г. до 2018 г. световният пазар на здравни и фитнес сензори ще нарасне с 40%, а ръстът на пазара на инструменти за анализ за периода 2012 - 2017 г. ще е с 23.7%. В следващите години по-масово ще се развива и индивидуализираната диагностика, като фактор за това ще е поевтиняването на определянето на персоналния геном, чиято цена вече е под прага от 1000 долара.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    glog avatar :-|
    glog
    • - 12
    • + 21

    Най-лесно е да се правят дългосрочни прогнози. При това колкото са по-дългосрочни, толкова е по-лесно. Защото, примерно казано, през 2030 година едва ли някой ще се сети за дадената тук прогноза, за да сравни нейната степен на реализиране. И да определи нейната степен на достоверност.

    Не зная какво са имали предвид футуролозите, направили тази прогноза. Но ми се струва, че при нейната направа не са били взети важни политически и социални процеси, които имат огромно влияние върху икономическото развитие на планетата. Ще спомена само две от тях.

    Първият от тях е социален. Това е процесът на нарастване на пропастта между бедни и богати държави и социални групи, който възниква някъде около 1970 година, установен е около 1990 година, но е признат като факт официално чак на Форума в Давос в началото на 2014 година. Който все още е табу за медиите, така че хората, които знаят за него, не са особено много. И който има огромно икономическо значение, защото води до прогресивно намаляване на покупателните възможности на основната част от крайните потребители, поради което генерира стагнация, рецесия и кризи. Всъщност този процес е основната причина за кризата от 2008 година, която все още не е преодоляна.

    Вторият е политически. Това е процесът на засиленото противоборство между така нареченият ЗАПАД (САЩ, ЕС и още няколко богати държави, като Канада например) и БРИКС. За сега сигурна прогноза за това, коя от двете групировки ще победи, е все още невъзможна. А икономическото развитие на света в огромна степен зависи от това, колко дълго ще продължи това противоборство и какъв ще бъде крайният политически резултат от него.

    Нередност?
  • 2
    kili avatar :-|
    kili
    • - 4
    • + 32

    "В световен мащаб в момента възобновяемите източници допринасят за един от всеки два мегавата енергия, но към 2030 г. делът на генерираната от тях енергия може да достигне 50%." т.е. няма да има промяна.

    Нередност?
  • 3
    mishoboss. avatar :-|
    Mihail Panayotov
    • - 19
    • + 7

    Kili, не. "В световен мащаб в момента възобновяемите източници допринасят за един от всеки два мегавата енергия" - това значи съотношение 1 към 2. 50% значи съотношение 1:1. Тоест, доволна промяна.

    Нередност?
  • 4
    jig avatar :-|
    jig
    • - 3
    • + 13

    [quote#1:"glog"]Това е процесът на нарастване на пропастта между бедни и богати държави [/quote]
    Не съм съгласен.
    Пропастта между бедни и богати държави намалява. Китай и Индия, представляващи 1/3 от човечеството, са съкратили разликата си с на-богатите държави няколко пъти в сравнение с преди 20 г. Същото се отнася и за почти всички други азиатски и африкански бедни държави.
    Това, което се увеличава, е разликата между бедни и богати вътре в самите държваи. Това е свързано с глобализацията. Например на образован човек в бедна държава доходите му ще нарастват непропорционално, а на необразован човек в богата държава - ще намаляват относително.

    Нередност?
  • 5
    jig avatar :-|
    jig
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#3] от "Mihail Panayotov":

    1 разделено на 1 е равно на 1.
    Т

    Нередност?
  • 6
    mishoboss. avatar :-|
    Mihail Panayotov
    • - 6
    • + 5

    До коментар [#5] от "jig":

    ОК, не се изразих правилно. Но идеята си остава. В статията се казва "възобновяемите източници допринасят за един от всеки два мегавата енергия" от невъзобновяеми източници. Това е съотношение 1:2, или иначе казано, възобновяемите източници са 33% от целия микс. Съшевременно, 50% е половината, или ако го приравним в числово съотношение възобновяеми към невъзобновяеми, то съотношението е 1:1.

    Нередност?
  • 7
    sylvester avatar :-|
    sylvester
    • - 7

    В статията се казва " В световен мащаб в момента възобновяемите източници допринасят за един от всеки два мегавата енергия, но към 2030 г. делът на генерираната от тях енергия може да достигне 50%." Което практически не ни дава никаква информация за делът им към днешна дата. Защото "допринася за..." може да означава допринася 1% или допринася 16%, или допринася 92% от всеки втори мегават.... все е "принос".

    Нередност?
  • 8
    glog avatar :-|
    glog
    • - 4
    • + 1

    До коментар [#4] от "jig": ≪Пропастта между бедни и богати държави намалява. Китай и Индия, представляващи 1/3 от човечеството, са съкратили разликата си с на-богатите държави няколко пъти в сравнение с преди 20 г. Същото се отнася и за почти всички други азиатски и африкански бедни държави.≫

    Имаш известно право. Да уточним. Разликите между бедни и богати държави нарастват между държавите от една и съща икономическа групировка от държави. Между социалните групи – в рамките на отделната държава.

    Благодаря за коментара, който доведе до известна корекция от моя страна.

    Нередност?
  • 9
    qyd1424884427392548 avatar :-P
    Ned Apostolov
    • - 1
    • + 3

    Добре, но това е прогноза, която е на толкова високо ниво, че реално няма никаква полза от нея.

    Ето и моята прогноза за необозримото бъдеще - "Докато колите продължават да се движат по асфалтови пътища и да бъдат задвижвани от мотор с електрически или ДВГ - най-вероятно ще имат по 4 колела и между 2 и 4 врати!!!!" Помогнах ли ви? Нещо ново някой научи ли?

    Нередност?
  • 10
    eev42433509 avatar :-|
    иван пасев
    • - 1

    Е как пък не можете да сметнете, че "един от всеки два"(мегавата) е половината или 50 %. Направо се изумявам от неграмотността, която ни заобикаля. А най-лошото е, че такива стават и депутати и директори и резултата го виждате всички - ПЪЛНА КОЧИНА!
    Време е интилигентните да вземат властта в ръцете си! Как смятате Вие?

    Нередност?
Нов коментар