🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Българската "Софтуер груп Бг" расте с нов офис в САЩ

Софтуерният разработчик ще инвестира 5 млн. долара в развитието на локацията през следващите три години

През май тази година Калин Радев се раздели с едноличната си собственост в "Софтуер груп Бг" и прие два акционера - инвестиционните фондове BlackPeak Capital и PostScriptum Ventures
През май тази година Калин Радев се раздели с едноличната си собственост в "Софтуер груп Бг" и прие два акционера - инвестиционните фондове BlackPeak Capital и PostScriptum Ventures
През май тази година Калин Радев се раздели с едноличната си собственост в "Софтуер груп Бг" и прие два акционера - инвестиционните фондове BlackPeak Capital и PostScriptum Ventures    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
През май тази година Калин Радев се раздели с едноличната си собственост в "Софтуер груп Бг" и прие два акционера - инвестиционните фондове BlackPeak Capital и PostScriptum Ventures    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българската софтуерна компания "Софтуер Груп Бг", която работи в областта на решенията за микрофинансиращия сектор, обяви, че се разраства с нов офис във Вашингтон. Това е осмата локация на разработчика извън България, а инвестицията за следващите три години възлиза на 5 млн. долара, обясни за "Капитал" основателят Калин Радев.

Офисът в САЩ ще отговаря за операциите на дружеството в Северна и Латинска Америка и ще има стратегическа роля в работата с клиенти като фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, MasterCard Foundation, International Finance Corporation (IFC), World Bank, ACCION International, VisionFund International и други, обясниха от компанията. С новата локация "Софтуер груп Бг" завършва плана си за изграждане на глобална структура от регионални офиси в целевите пазари. Освен централата в София и новооткрития офис в САЩ към момента компанията има офиси в Австралия, Гана, Египет, Индия, Кения, Мексико и Филипините.

Следващите стъпки в разрастването на компанията ще бъдат фокусирани върху развитието на допълнителни локации чрез подразделения към регионалните офиси в стратегическите пазари. Тяхната цел ще бъде да доближат компанията още повече до ключовите клиенти и да повишат нивото на предоставяните им услуги. Освен доразвиване на бизнеса сега компанията ще започне да изгражда и своя мрежа от подофиси, като са набелязани около десет дестинации, сред които Замбия, ЮАР, Нигерия, Сенегал, Перу и Колумбия.

Микрофинансиране и макроинвестиции

Компаниите, които могат да се похвалят, че продават софтуер на създателя на Microsoft Бил Гейтс, едва ли са много. Българската "Софтуер груп Бг" обаче е една от тях. Създадена през 2008 г. от Калин Радев, компанията стабилно расте на международния пазар, а основният ѝ клиент са микрофинансиращи институции, които работят в развиващите се страни. В тези региони това е масовият начин за финансиране, което е изместило традиционните банки. Потенциалът за развитие е голям и това се вижда от числата на българската софтуерна компания - бизнесът се разраства с по над 50% през последните години и за 2015 г. вече е 12.4 млн. лв.

"В момента имаме клиенти в над 60 държави, а решенията ни достигат до над 20 млн. крайни потребители. През последните години компанията ни расте с 50% годишно както по отношение на приходите, така и по отношение на броя на служителите", казва Калин Радев.

Към април тази година разработчикът вече има 140 служители само в офиса си в София, сочи справка в електронния регистър ДАКСИ. През май за компанията на глобално ниво вече работеха около 250 души. Разширяването на екипа ще продължава и в следващите месеци.

Бурният растеж неминуемо има нужда и от финансово гориво. А и от нов подход към управлението на дейността на все по-голямата структура. И точно тук при "Софтуер груп БГ" идват инвестиционните фондове BlackPeak Capital и PostScriptum Ventures. Заедно те вложиха общо 5 млн. евро в развитието на дружеството, срещу които придобиват по 8% от акционерния му капитал. Основната част от вложените от двата фонда средства ще бъдат използвани за по-нататъшното развитие на бизнеса.

"На практика ние инвестираме в хора и в инструменти. Част от средствата ще са и за маркетинг, но основно сме се фокусирали върху развитието на екипа", разказа през май в интервю за "Капитал" Радев.

Разширяване на мениджмънт ниво

Към мениджърския екип на "Софтуер груп Бг" се присъединяват и двама експерти на ключови бизнес позиции. Към новия офис на компанията в САЩ като главен търговски директор е привлечен Ръсел Тейлър, който е заемал различни мениджърски позиции в глобални компании като Temenos, SAP, Decentralized Banking Solutions и Standard Bank of South Africa. Директор "Продажби" в компанията на глобално ниво ще бъде Стефан Гьошев, до момента заемал сходна позиция за САЩ и Канада в Progress. Те ще отговарят за успешното бизнес развитие на компанията и за привличането на нови стратегически клиенти и партньори на "Софтуер груп".

Все още няма коментари
Нов коментар