ЕС с план за разселване на бежанците

160 хил. имигранти ще преразпределени във всички страни членки

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще разкрие в сряда своя амбициозен план
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще разкрие в сряда своя амбициозен план
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще разкрие в сряда своя амбициозен план    ©  YVES HERMAN
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще разкрие в сряда своя амбициозен план    ©  YVES HERMAN

Всички държави от Европейския съюз (ЕС) ще трябва да приемат бежанци и за целта ще бъде създаден специален фонд за подпомагането им. Само в случай че една страна докаже, че не може да се справи с това, ще има възможност да откаже приемането на имигранти. Това са основните акценти от амбициозния план за справяне с бежанската криза в ЕС. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще разкрие в сряда подробностите от него. Според източници на Financial Times Юнкер ще поиска несъгласните европейски лидери да приютят десетки хиляди имигранти повече от досега дискутираното. Планът ще бъде микс от идеи, някои от които бяха предложени през май и бяха отхвърлени, както и ще включва нови политики, целящи спиране на имигрантските потоци и по-добро управление на тези, които пристигнат до европейските брегове.

Извънредният план ще е в сила през следващите две години и ще засяга бежанци от Сирия, Еритрея и Афганистан, откъдето се формира най-големият поток към Европа.

Въпросът какво да се прави с десетките хиляди бежанци, които идват в Гърция и Италия и след това през Балканите достигат до Унгария, отдавна предизвиква разделение сред европейските лидери. През май много страни отхвърлиха предложението на Юнкер за задължителни квоти за разселването на 20 хил. имигранти. На извънредна среща те вместо това поискаха компромисно решение – разселване на 40 хил. души, но чрез доброволческа схема, като впоследствие броят им беше намален до 32 хил., като Германия трябваше да приеме една трета от тях.

Драстично увеличение

Сега новият план на Юнкер ще увеличи този брой до 160 хил. и ще върне искането за задължителни квоти за всяка страна от ЕС – нещо, на което се противопоставят по-бедните членки от Централна и Източна Европа, и особено Унгария. Според сегашната система всички имигранти, пристигащи в ЕС, трябва да бъдат регистрирани и обработени в страната, в която стъпят за първи път. Но висши европейски представители признават, че тази система вече не работи, тъй като Гърция не е в състояние да се справи, а сега бремето се прехвърля и към Италия и Унгария.

С новите мерки първо трябва да се преразпределят 54 хил. бежанци, които сега се намират в Унгария, 50 хил. в Гърция и близо 16 хил. в Италия.

През май Юнкер обеща нова постоянна система, която ще бъде автоматично задействана при внезапни бежански потоци. Според нея квотите ще се базират на големината на страната, икономическото й положение и броя бежанци, които вече е приела. Германският канцлер Ангела Меркел е силен поддръжник на такава система, но други страни са против. Френският президент Франсоа Оланд също подкрепя такива задължителни квоти. Той заяви, че страната му е готова да приеме 24 хил. бежанци. Така трите ключови европейски страни Германия, Франция и Италия са съгласни с предложенията.

Според германски медии се предвижда да се създаде и специален фонд за подпомагане на приемащите държави, като всяка от тях ще получи по 6000 евро на бежанец.

В момента ЕС разширява морските си операции за спасяването на бежанци, а се чуват и гласове за подновяване на инициативата за по-ефективно залавяне и унищожаване на трафикантски плавателни съдове. Освен това планът на Юнкер се очаква да включва и създаването на фонд на стойност 1.5 млрд. евро, който да помага на страните в субсахарска Африка да задържа имигрантските потоци и по-добре да интегрира тези хора.

Възможност за откупуване

Същевременно стана ясно, че представители на Европейската комисия дебатират предложение, което ще позволи на някои страни членки да се откупуват финансово, за да не участват в задължителната квотна система. Това ще се отнася най-вече за онези източноевропейски държави, които искат доброволчески квоти и смятат, че те ще им позволят да полагат по-добра грижа за бежанците. "Готови сме да поделим бремето и да поемем отговорност, но само ако имаме контрол над ситуацията. Солидарни сме с Европа, но искаме да запазим някакъв контрол. Задължителните квоти не позволяват това. Искаме да създадем условия, така че хората да искат да остана тук и да станат част от нашето общество. Задължителните квоти са контрапродуктивни", казва полският министър по европейските въпроси Рафал Трасковски. Европейски представители подчертават, че обсъжданият план ще позволи временно изключение от квотния режим в замяна на плащания към фонд за подкрепа на бежанците.

"Това създава възможност за доброволно вземане на решения. Ако има глоба, това е лоша идея. Но ако има система, в която допринасяш финансово, за да подпомогнеш проблема по друг начин, тогава това е много по-добре", обяснява представител на ЕС.

Няколко европейски правителства, включително Франция и Полша, твърдят, че са готови да приемат бежанци от разкъсвани от война райони, но не искат подобни политики да допускат икономически имигранти, които искат да стигнат до ЕС, за да работят. Планът на Юнкер ще опита да разреши въпроса по следните начини. Първо, ще се определи кои страни са смятани за "безопасни", тоест къде не може да се търси убежище. Обсъжда се дали да не се приемат за безопасни всички кандидати за членство в ЕС, включително Турция и Балканите. Второ, ще се разшири програмата за т.нар. горещи точки, при които екипи от ЕС от полицаи и представители на гранични и бежански агенции отиват в дадена страна, за да помогнат на местните власти при регистрирането и обработването на молбите при внезапен прилив на имигранти. И, трето, трябва да се обърне внимание на въпроса с хармонизирането на помощите и процеса на даване на убежище, тъй като страни като Германия ставата магнит за бежанците, защото по-често дават убежище в сравнение с други държави.

 

Le Monde: България ще трябва да приеме около 1500 нови бежанци тази година

България ще трябва да приеме около 1500 нови бежанци тази година според предложените нови квоти за имигрантите, които се очаква да бъдат одобрени в сряда от Брюксел. Ако информацията, публикувана във френския вестник Le Monde се потвърди, броят на бежанците ще е по-висок от първите планове на Европейската комисия от май, които в крайна сметка не бяха приети. Тогава Европейската комисия предложи България да приеме 788 имигранти, включително сирийци и еритрейци, приети в Италия (343) и Гърция (229), а също и 216 бежанци, пристигнали в други държави по света, или общо 1004 души. Според новите предложения България трябва да приеме 2-ма бежанци на 10 хил. души от населението. По този показател тя е на едно от последните места заедно с Румъния, Полша, Литва и Кипър.
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    thepirineagle avatar :-|
    thepirineagle
    • - 2
    • + 5

    Квотният принцип не е лош като идея независимо от някои възражения от Изт. Европа главно. Но трябва още доста въпроси да бъдат изяснени, вкл. и ограничаването/не забраната/ правото на пътуване из ЕС на хората с бежански статус, ограничаване правото на престой в друга европейска страна, стриктното връщане на съответните бежанци в страните където са регистрирани и премахване на всякакви възможности за повторна регистрация във втори страни.
    Ефективни мерки за репатрация също са задължителни,ако има искренно и прагматично желание за ограничаване на икономическата имиграция.
    За изграждането на имиграционни и бежански центрове в трети страни да не говорим. Но всичко това е свързано и с ефективен и безкомпромисен контрол върху външните и вътрешни / на Шенген / граници. Едва тогава, малко или много, нещата ще си дойдат на място. В момента, както на Запад, така и в Изт.Европа цари пълен хаос и безидейност какво да бъде направено......

    Нередност?
  • 2
    qko54509159 avatar :-|
    асдр
    • + 22

    Бежанците имат по-добре работещ план за справяне с ЕС.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 3
    qko54509159 avatar :-|
    асдр
    • - 2
    • + 19

    Правилата на ЕС не значат нищо. Аборигените, които превземат Европа го знаят по-добре от над

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 4
    kirsner avatar :-|
    kirsner
    • - 1
    • + 5

    Евроазийският съюз се изгражда с по-бързи темпове, отколкото си мислим. И то не чрез договори и икономически споазумения, а чрез директно смесване на европейското и азиатското население на територията на Европа. И който си мисли, че архитект на ЕАС е Путин, дълбоки се лъже. Меркел, Оланд и другите западноевропейски лидери са архитектите на въпросния съюз...

    Нередност?
  • 5
    peter1946 avatar :-|
    Peter Stoychev
    • + 5

    Ще ни дадат бежанци под аренда! Така ще инвестират в България. Имаме си достачно цигани да вземат и ги интегрират.

    Нередност?
  • 6
    afrodita123 avatar :-|
    afrodita1
    • - 2
    • + 6

    "България ще трябва да приеме около 1500 нови бежанци тази година "

    С това темпо, България скоро ще се превърне в една американска база за обучение на терористи и прочие

    Нередност?
  • 7
    weinlock avatar :-|
    weinlock
    • + 2

    До коментар [#6] от "afrodita1":

    Не е точно така. Терористите нямат проблем с квотите. Те наистина си минават свободно във всички посоки или си живеят пълноправно всред нас. Например оня с автомата в онзи влак, който войниците случайно успяли да спрат.

    Нередност?
  • 8
    sabinastefanova avatar :-|
    sabinastefanova
    • - 4
    • + 1

    Настръхват ми косите винаги когато се сблъсквам с такива расизъм, необразованост и жестокост но още повече ме боли когато ги чета на български в коментарите на що годе свестен вестник. Да интегрират 'циганите' ни? Искаш да кажеш някой да дойде и да ни направи по човечни, по малко расисти и да ни помогне да интегрираме население легално българско но с друг етнически произход? И аз бих искала да живея в такава България, добре звучи!!

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
Нов коментар