🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Консервативните евроскептици спечелиха парламентарните избори в Полша

"Право и справедливост" на Ярослав Качински може да управлява самостоятелно

Лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински и номинираната от него за премиер Беата Шидло
Лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински и номинираната от него за премиер Беата Шидло
Лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински и номинираната от него за премиер Беата Шидло    ©  Reuters
Лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински и номинираната от него за премиер Беата Шидло    ©  Reuters

Консервативната опозиционна партия "Право и справедливост" спечели парламентарните избори в Полша, като данните от екзит пола сочат, че е получила 39% от вота. Ако резултатите се потвърдят, за първи път от промените през 1989 г. една партия ще има достатъчно депутатски места, за да управлява сама, а в парламента няма да има лява политическа сила, пише ВВС.

"Право и справедливост" се радва на силна подкрепа в провинциалните области на страната. Евроскептичният й лидер и бивш премиер Ярослав Качински, брат близнак на загиналия през 2010 г. в самолетна катастрофа президент Лех Качински, обяви победа, а досегашният премиер Ева Копач от управляващата дясноцентристка "Гражданска платформа" призна поражението.

Икономисти смятат, че победата на "Право и справедливост" ще има негативен ефект върху полската злота и икономическия растеж, след като брутният вътрешен продукт (БВП) на страната нарасна с една трета от 2007 г., когато властта спечели "Гражданска платформа".

Конкретни политики

"Ще съблюдаваме спазването на закона, но няма да има отмъщение. Няма да има лично уреждане на сметките. Няма да има удряне на онези, които са паднали, чрез техните собствени грешки", коментира Качински. Кандидатът за премиер Беата Шидло, номинирана за поста от Качински, заяви: "Спечелихме, защото бяхме последователни в изправянето срещу всички трудности пред нас и следвахме стъпките на покойния президент Лех Качински."

"Право и справедливост" победиха, тъй като предложиха прости и конкретни политики за многото поляци, които не почувстваха ползите от впечатляващия икономически растеж на страната по време на 8-годишното управление на "Гражданска платформа". Сред нещата, които партията на Качински обещава, са повече разходи за социални помощи, по-високи детски надбавки, орязване на данъците за по-бедните и програми за заетост за нуждаещите се региони. Докато мнозина избиратели се умориха от неизпълнените обещания на "Гражданска платформа" и от скандалите.

Освен това "Право и справедливост" успя да представи едно по-умерено лице от това на лидера си Ярослав Качински, който обича да обвинява опонентите си, че застават на страната на бившата комунистическа полиция, или твърди, че имигрантите носят опасни болести. Тази умереност се дължи на Беата Шидло, която е относително непознато лице. Макар че съмненията са, че именно Качински ще насочва действията ѝ. Някои анализатори дори прогнозират, че той може да поеме премиерския пост от нея след няколко месеца, след като еуфорията от изборите затихне.

Безпрецедентната бежанска криза в Европа се оказа сред основните теми в предизборната кампания. Докато досегашното правителство се съгласи да приеме 7000 имигранти, опозиционните партии, сред които и "Право и справедливост", се обявиха против този ход. Формацията на Качински е близка до католическата църква. Тя подкрепя забраната на абортите и инвитро оплождането и вярва, че НАТО трябва да се подсили, за да се противопостави на заплахата от Русия. Освен това обещава да не присъединява скоро страната към еврото.

Удар по управляващите

Резултатите от изборите са удар по "Гражданска платформа" - партията на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, която иска по-близки връзки с ЕС. Тя остана на второ място и сега ще стане основната опозиционна сила в парламента. Това е втори неуспех за формацията, след като през май нейният претендент загуби президентския вот в полза на кандидата Анджей Дуда, подкрепян от "Право и справедливост".

Полската икономика нарасна с една трета от 2007 г. насам, когато "Гражданска платформа" дойде на власт, пише сп. Economist. Но провинциалният и консервативен изток на страната се чувства пренебрегнат. Хората там имат чувството, че досегашното правителство ги е накарало да гласуват за опозицията, твърди депутатът от "Право и справедливост" Габриела Масловска. Какво точно им липсва? "Всичко. Това е блатото на Европа. Ако можеше, Варшава щеше да го запълни с гора", твърди профсъюзен активист от източния град Люблин. Според него единствено партията на Качински я е грижа за хората.

 

Победителят иска да обложи банките с нов данък от 2016 г.

Полската консервативна партия "Право и справедливост" иска да обложи активите на банките с 0.39% още от 2016 г. Това твърди водещият икономически експерт на формацията Збигнев Кузмиук, цитиран от Reuters. "Едно от първите икономически решения на новото правителство ще бъде да представи поправка на бюджета за следващата година. Общият правителствен дефицит ще остане под 3% от БВП. Искаме вероятно от януари 2016 г. да въведем два данъка, които са важни за нас, включително върху банките и върху супермаркетите", коментира Кузмиук. "Право и справедливост" заяви преди вота, че иска полската централна банка да започне програма за евтино кредитиране на стойност 90.72 млрд. долара, или 20% от БВП за следващите шест години. Предложението предизвика критики от страна на някои банкери, според които това е намеса в независимостта на банката.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qvb21311044 avatar :-|
    Алф
    • - 1
    • + 4

    Предложиха още ред популистични мерки като 500 злоти на дете, обнижение на пенсионната възраст, жилища по 1/4 от цените ипр. А парите щели да вземат от данък оборот върху големите вериги и банките. Сега остава да видим как ще го направят...

    Веднага след обявяването на резултата водещите им политици заговориха, че някои неща няма как да станат в 2016 ;-)

    Нередност?
Нов коментар