🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какви правила ще наложи транстихоокеанското търговско споразумение

Текстът на документа от 6 хил. страници беше публикуван и вече получава критики. Следва да се ратифицира от отделните 12 страни

Дванадесетте страни, подписали транстихоокеанското споразумение, представляват 40% от глобалната икономика
Дванадесетте страни, подписали транстихоокеанското споразумение, представляват 40% от глобалната икономика
Дванадесетте страни, подписали транстихоокеанското споразумение, представляват 40% от глобалната икономика    ©  Reuters
Дванадесетте страни, подписали транстихоокеанското споразумение, представляват 40% от глобалната икономика    ©  Reuters
Част от големите критики срещу ТРР са, че позволява на чужди компании да оспорват решения на правителства пред арбитражни съдилища.

Месец след като 12 страни от Азиатско-тихоокеанския регион подписаха търговско споразумение, САЩ и Япония публикуваха текста на Транстихоокеанското партньорство (TPP). То засяга 40% от глобалната икономика и налага правила за всичко - от свободния пренос на данни до участието на държавни компании в международни търгове. Подробностите в шестте хиляди страници ще отнемат седмици за изчитането им и ще доведат до големи политически борби във Вашингтон преди ратифицирането му. Вестник Financial Times посочва няколко основни точки в споразумението.

Дългият път към свободната търговия

Когато Австралия, Бруней, Виетнам, Канада, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, САЩ, Сингапур, Чили и Япония започваха преговорите, те се ангажираха да премахнат всички митнически тарифи. ТРР снема митата по 18 хил. продукта, но ще минат десетилетия, преди това да стане факт. Най-големият протекционист от 12-те страни са САЩ и най-голяма изгода от това може да има автомобилната индустрия на страната. Например вносното мито от 2.5% върху японските коли може да намалее до 2.25% за не по-малко от 15 години. Ще минат още десет, преди да отпадне напълно.

Победа за технологиите и дигиталната икономика

Споразумението налага правила за безопасен обмен на данни. То забранява на 12-те правителства да изискват от компаниите "компютърни помещения", като например сървъри в съответната страна. Има и клопка. Така финансовият сектор е изключен от правилата за пренос на данни. Освен това властите могат да заобиколят изискването за локализация на сървърите, като се позоват на "легитимна цел от обществен интерес".

Въпреки това ТРР отразява дигиталните възможности пред бизнеса. Главата за интелектуални права изисква от договорните страни приемането на закони, с които се забранява онзи вид киберкражби на търговски тайни, в които днес често обвиняват китайски хакери. Има изисквания за регулациите върху тайната на данните и се забранява на правителствата да искат от софтуерни или други компании да разкриват кодовете на програмите си.

Чужди инвеститори ще могат да съдят правителства

Част от големите критики срещу ТРР са, че позволява на чужди компании да оспорват решения на правителства пред арбитражни съдилища. Включеният в главата за инвестиции механизъм за "уреждане на спор между инвеститор и правителство" е против устоите на демокрацията, твърдят критици на споразумението. ТРР обаче затяга правилата за това. Споразумението налага етичен кодекс за съдиите и изисква документите по такива случаи да бъдат публични. Механизмът има клаузи, които ограничават възможностите пред компаниите да оспорват държавните регулации, като например тези в потреблението на тютюневи изделия. Подобна идея корпорации да могат да съдят държави има и в подготвяното споразумение между между САЩ и Европейския съюз, като това е най-широко дебатираният проблем на противниците на тези намерения.

Нови правила за държавните компании

ТРР има глава от 36 страници, определяща правилата за действие на държавните компании в глобалната икономика. Тази глави има амбициозна цел. "ТРР отива крачка напред от досегашните споразумения по отношение на изкривяванията, които държавните компании могат да причинят на пазара", се казва в преамбюла на главата. "Повечето от ключовите елементи в нея са нови и очакваме те да положат жалоните за работа в целия Азиатско-тихоокеански регион."

Някои държавни компании правят изключение

Анекси към главата за инвестициите освобождават инвестиционни фондове, като например сингапурските GIC и Temasek Holding, както и малайзийския Permodalan Nasional Berhad от някои задължения. Например малайзийският суверенен фонд Khazanah няма да е част от споразумението за уреждане на спорове в първите две години след влизане на ТРР в сила.

ТРР може да се окаже не толкова напредничав

В опита си да представи ТРР като "най-прогресивното" споразумение, постигано някога, президентът на САЩ Барак Обама винаги подчертава разделите за трудовите отношения и опазването на околната среда. Те са особено важни за Демократическата партия на президента, повечето от чиито членове гласуваха срещу това президентът да може да договаря по съкратени процедури подобни мащабни търговски споразумения. Главата за трудовите отношения включва трудно извоювани изисквания, като например въвеждането на минимална заплата във Виетнам. ТРР позволява също на работниците там да учредяват синдикати.

Главата за околната среда включва ангажименти за прекратяване на свръхулова на риба. Тя изисква също от договорните страни да следват ангажиментите си по Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна. В нея обаче пълно отсъства каквото и да е споменаване на климатичните промени. Те са единствено загатнати в изречението, което определя, че страните по ТРР "приемат, че промяната към икономика с ниски емисии изисква колективни действия".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • + 12

    Добре де, но къде е анализът тук?...
    Едно време в този вестник се правеха подобни неща. Сега само се преписва, в случая от Файненшъл таймс. Ми по-добре направо да бяхте дали линк, 'що се хабите?
    Ето:
    http://www.ft.com/intl/cms/s/0/f78c3fa8-83fb-11e5-8e80-1574112844fd.html#axzz3qziFGv76

    А толкова ли е трудно да погледнете статия от същия вестник от преди месец, където се правят някои изводи и обобщения за Япония, Китай? Евентуалните загуби за Мексико? Или нямате чак такъв зор?

    Вече губите читатели онлайн с "абонамента". Не ги губете и с допълнително влошаване на качеството.

    Нередност?
  • 2
    cymbaline avatar :-|
    Cymbaline
    • - 1
    • + 6

    Позорно е подобен документ да получава толкова слабо и почти безкритично медийно отразяване.

    Нередност?
Нов коментар