🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

TPP е мъртво, да живее ТРР

Какво означава смъртта на Транстихоокеанското търговско споразумение

Доказателство номер едно за това, че избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ променя света на търговията, е смъртта на Транстихоокеанското търговско споразумение (ТРР) в сегашния му вид. Следващият обитател на Белия дом обеща да торпилира TPP още в първия си ден на поста, като извади Америка от него. Сега въпросът е дали останалите 11 държави ще възродят сделката под друга форма и как Китай ще се намести във вакуума, отворен от оттеглянето на САЩ от Азия.

Япония

Според премиера Шиндзо Абе TPP, което покрива 40% от световната икономика, "няма никакъв смисъл" без САЩ. Японският бизнес се надяваше споразумението да помогне за раздвижване на мудната икономика на страната. Освен това обаче за Токио TPP има и важно политическо значение като противотежест на нарастващата мощ и амбиции на Китай в Азия.

Китай

Най-големият победител от провала на TPP e страната, която не участваше в него. "САЩ губят не само икономическо, но и политическо влияние в Азия с оттеглянето от TPP," посочва пред FT Фредерик Нойман от HSBC. Сега Китай може да използва огромния си пазар като разменна монета, с която да привлече други икономики в орбитата си, включително с алтернативното Регионално всеобхватно икономическо партньорство (RCEP), което включва 7 от 12-те страни от TPP и изключва САЩ.

Виетнам

Според изследване на Peterson Institute Виетнам е страната, която се очакваше да спечели най-много от TPP заради това, че икономиката й все още е относително затворена. Търговската сделка би осигурила на страната безмитен износ на нейния ориз, морски дарове, текстил и производствени стоки с ниска добавена стойност. Според някои оценки с помощта на TPP БВП на Виетнам би скочил с 10% до 2025 г.

Малайзия

Според същото изследване на Peterson Institute икономиката на Малайзия би пораснала с 5.5% до 2025 г. благодарение на TPP, което би осигурило достъп до американския пазар за палмовото масло, което тя изнася. Същевременно обаче според правилата на споразумението Куала Лумпур трябваше да се съгласи на по-високи стандарти на труд.

Сингапур

Премиерът Ли Сиен Лун е един от най-гласовитите поддръжници на ТРР, тъй като икономиката на малката островна държава разчита силно на търговията. Сингапур вече страда заради забавянето на растежа в Китай и провалът на ТРР е допълнителен удар. Надеждите в страната, където е едно от най-големите пристанища в региона, бяха да спечели от скока на услуги като пренос на стоки и търговско финансиране.

Канада

Заедно с Мексико, тя може да понесе двоен удар - провал на TPP и предоговаряне на Споразумението за свободна търговия в Северна Америка (NAFTA), за което настоява Доналд Тръмп. Канадците казват, че ако Тръмп все пак реши САЩ да напуснат NAFTA, те биха могли да се върнат към двустранното споразумение за свободна търговия от 1984 г. За Мексико такава опция няма.

Все още няма коментари
Нов коментар