🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Търговия с размах

Амбициозното Транстихоокеанско партньорство провокира както подкрепа, така и критика

Търговското споразумение обхваща район от Виетнам до Канада и ще засегне стоки и услуги от сиренето до лечението на рак
Търговското споразумение обхваща район от Виетнам до Канада и ще засегне стоки и услуги от сиренето до лечението на рак
Търговското споразумение обхваща район от Виетнам до Канада и ще засегне стоки и услуги от сиренето до лечението на рак    ©  reuters
Търговското споразумение обхваща район от Виетнам до Канада и ще засегне стоки и услуги от сиренето до лечението на рак    ©  reuters

Мащабите са наистина амбициозни. Това е най-голямото споразумение за свободна търговия от десетилетия, обхваща 40% от световната икономика, а преговорите продължиха пет години. Целта на Транстихоокеанското партньорство (TPP) е да улесни бизнеса и компаниите да правят търговия помежду си. Поддръжниците му смятат, че то ще донесе милиарди долари за участващите страни, ще повиши стандартите на живот и труд и ще промени облика на много индустрии. Критиците му обаче посочват, че то е договорено на тъмно и ще облагодетелства големите корпорации.

Общи стандарти

Споразумението, което сега трябва да се ратифицира от законодателите на всяка страна, орязва митническите тарифи и задава общи стандарти в търговията за дванадесет държави от азиатско-тихоокеанския регион - САЩ, Япония, Канада, Мексико, Бруней, Нова Зеландия, Перу, Малайзия, Австралия, Чили, Сингапур и Виетнам. "Това партньорство увеличава полето за изява на нашите фермери и производители, като елиминира над 18 000 тарифи, които различни страни налагат върху стоките ни", заяви американският президент Барак Обама, за който TPP може да се превърне във водещото икономическо постижение на втория му мандат. Той не крие надеждите си, че то ще доведе до увеличаване на влиянието на САЩ в Източна Азия като контрапункт на китайските интереси, пише британската ВВС.

Вашингтон би желал Пекин, който не участва в споразумението, да възприеме повечето стандарти, заложени в него, макар и принудително. "Когато над 95% от потенциалните ни потребители живеят извън границите ни, не можем да позволим на страни като Китай да пишат правилата на глобалната икономика. Ние трябва да пишем тези правила, да отваряме нови пазари за американските стоки, като задаваме високи стандарти за защита на работниците и за опазване на природата", коментира Обама. Китай предпазливо приветства споразумението и заяви, че е "отворен към всеки механизъм", който следва правилата на Световната търговска организация. Но с нищо не показа, че ще се присъедини към TPP и същевременно е обявил свое конкурентно търговско споразумение.

Източник на Reuters твърди, че страните от TPP планират да подпишат и споразумение да не обезценяват валутите си, за да правят експорта си по-евтин. Това ще успокои притесненията на САЩ относно манипулациите с валутните курсове от някои държави, включително Япония, тъй като американските автопроизводители се безпокоят, че слабата йена дава предимство на японските им конкуренти. Но споразумението вероятно ще срещне опозицията на американския Конгрес. Както членове на демократите, така и на републиканците са предпазливи, като се появиха предупреждения, че споразумението ще струва на страната работни места, ще засегне потребителите и ще представлява заплаха за околната среда. Демократическият кандидат за президент Хилари Клинтън се обяви против TPP, заявявайки, че то оставя много "неотговорени въпроси" и не постига "високата летва", която тя е поставила. "От самото начало съм казала, че трябва да имаме търговска сделка, която ще създаде американски работни места, ще вдигне заплатите и ще стимулира нашата национална сигурност. И все още вярвам, че това е стандартът, който трябва да достигнем", коментира Клинтън. Републиканският кандидат Доналд Тръмп също е срещу споразумението, като го нарече "атака по американския бизнес".

За и против

Опонентите на TPP твърдят, че то ще спомогне компаниите да съдят правителствата, когато променят политиката например за здравеопазване или образование в полза на осигурявани от държавата услуги. Споразумението бе критикувано и че ще попречи на достъпа на нуждаещите се до животоспасяващи лекарства. Преговорите за това колко дълго фармацевтичните компании ще запазват монопола си върху своите лекарства бяха особено напрегнати. В крайна сметка според договорката периодът може да достигне до осем години, преди да се позволи на по-евтини генерични продукти да излязат на пазара.

Автомобилната индустрия бе друга област, която предизвика полемика, като страните спореха за това колко превозни средства да бъдат произведени в рамките на членките на споразумението, за да се квалифицират за безмитен статут. Земеделието също бе гореща тема, като Нова Зеландия искаше по-голям достъп до пазарите в САЩ, Канада, Япония и Мексико. Същевременно Канада запази квотната си система за различни продукти, позволявайки само ограничен безмитен внос.

"Сделката за TPP повишава вероятността за TTIP - търговското споразумение между САЩ и ЕС", пише Financial Times. На среща във Вашингтон миналия месец еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом и американският представител по търговията Майк Фроман се договориха да ускорят преговорите, за които в момента има много препъникамъни – от споровете за хормоните в говеждото месо през генетично модифицираните организми до това какви законови защити ще имат американските инвеститори в ЕС и обратното.

TPP се случи без участието на ЕС и в тази връзка евродепутатът социалист Дейвид Мартин заяви: "ЕС не трябва да изостава. Отварянето на пазарите и премахването на търговските бариери са пътят към устойчив и справедлив растеж." Според лидера на АЛДЕ Ги Верхофстад "TPP подчертава нуждата от TTIP, за да останем глобален играч и да защитим стандартите си. Нашият дял от световната търговия е заложен на карта".

Всички последици от това споразумение все още не са известни. И ще отнеме седмици, преди ТРР да бъде изцяло преведено и публикувано. Остава да се извърви и дългият път по ратифицирането на сделката от националните парламенти.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • - 5
    • + 3

    Типично по-американски гледат да наложат почти едностранни интереси. Формално погледнато облекчаването на международната търговия е хубаво нещо, но на каква цена? За доста хора например може да е по-важно да няма ГМО в телешкото отколкото да могат да си купят евтин лаптоп от САЩ. Също така защо едни да могат да коригурат курса на валутата си съобразно бякакви критерии, а на други да им е забранено. Това си е изземване на държавен суверинитет. Все едно Канада да определя дали американците имат право да притежават оръжие или не...

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    bookworm avatar :-|
    bookworm
    • + 1

    ТТР и ТТIР са две споразумения, за които почти няма информация в българските медии. То и в чуждите медии нямаше доскоро, но все пак напоследък доста се говори и пише за това. Капитал са дали малко подвеждаща информация - откъде нпр. се знае, че за фармацевтичните патенти "според договорката периодът може да достигне до осем години"? Текстът на ТТР все още не е публикуван; знае се, че САЩ са искали специално за лекарствата 12 години срок на патентите, а Австралия (най-големия противник) са държали на 6 години. Слуховете са, че двете държави са се съгласили на различен срок, за да може споразумениетода се подпише (по-малко за Австралия и повече за САЩ). Основен аргумент срещу ТТР и ТТIР е фактът, че и двете споразумения са разработвани в пълна тайна в продължение на поне 10 години и сега се приемат неща, които облагодетелствуват големите мултинационални компании. В Берлин вчера е имало 100 000-на демонстрация срещу ТТIР; прекалено много хора са вече против тези споразумения и това не трчбва да се игнорира от медиите.

    Нередност?
Нов коментар