🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Югоизточна Азия ще спечели най-много от Транстихоокеанското търговско споразумуние

Договорът ще добави 1.1% към икономиките на страните от този регион

Виетнамският текстил се готви за скок след евентуалното отваряне на северноамериканския пазар.
Виетнамският текстил се готви за скок след евентуалното отваряне на северноамериканския пазар.
Виетнамският текстил се готви за скок след евентуалното отваряне на северноамериканския пазар.    ©  Reuters
Виетнамският текстил се готви за скок след евентуалното отваряне на северноамериканския пазар.    ©  Reuters
Ако споразумението влезе в сила, Виетнам ще получи най-голям допълнителен стимул за икономиката си.

Япония, Виетнам и Малайзия ще оберат лъвския пай от сключеното през октомври Транстихоокеанско търговско споразумение (TPP) за разлика от северноамериканските страни. Това показва първото по-обстойно проучване, цитирано от Τhe WallStreet Journal. Представители на 12 страни се споразумяха да премахнат постепенно митническите тарифи помежду си, както и други прегради пред търговията, но и да въведат редица унифицирани правила за всичко от патенти за лекарства до трудови и екологични стандарти. Страните приключиха преговорите по ТРР миналата година. Споразумението обаче няма да влезе в сила преди одобрение от Конгреса на САЩ и от други парламенти на договорните страни.

Печелившите

Ако споразумението влезе в сила, Виетнам ще получи най-голям допълнителен стимул за икономиката си - около 10% допълнително към брутния вътрешен продукт към 2030 г. Това ще се дължи основно на факта, че платовете и електронните уреди, произвеждани в страната, ще получат достъп до американския, но и до други големи пазари. Японската икономика ще получи допълнителен стимул от 2.7% към 2030 г., докато САЩ ще добавят едва 0.4% към икономиката си благодарение на договора. Това сочи проучване на Световната банка, базирано на симулация.

Стимулът за икономиката на Малайзия ще се равнява на 8%, защото страната ще има предимство пред регионалните си конкуренти, които не са част от блока, включително Тайланд, Филипините и Индонезия.

САЩ, Канада и Мексико ще получат по-малки икономически изгоди от договора. Това се дължи на факта, че трите страни са отворили границите си преди цели 20 години благодарение на мащабното Споразумение за свободна търговия в Северна Америка, или NAFTA.

Съединените щати ще се облагодетелстват от вдигането на преградите за услугите и електронната търговия към Япония и други страни, сочи проучването. Общият икономически ефект за 12-те страни по ТРР ще се равнява на 1.1% от икономиките им.

"Намаляването на тарифите благодарение на това споразумение е по-голямо, отколкото хората, включително и ние, предполагахме", казва Питър Петри, професор по международни финанси в Brandeis University и съавтор на проучването, което беше публикувано миналата седмица.

Чака се одобрението на споразумението в САЩ

Очаква се през май комисията на САЩ за външна търговия да пусне свое проучване, което да послужи като оръжие за отделни бизнес групи и лобисти да оказват натиск пред Конгреса, който да ратифицира споразумението в началото на пролетта. В сряда търговската камара на САЩ стана третата важна бизнес организация в страната, подкрепила ТРР.

По-рано Кръглата маса на бизнеса, която включва директорите на някои от най-големите корпорации в САЩ, подкрепи ТРР, подчертавайки, че споразумението ще помогне на американските компании в глобален мащаб.

Профсъюзи и определени икономисти, които са против ТРР, смятат, че евентуалните печалби от увеличения износ на САЩ към азиатските партньори ще се компенсират от увеличения внос, който ще означава край за много работни места в производството.

Въпреки това проучването на Световната банка твърди, че онези страни, които не се присъединят към споразумението, ще загубят. Така например въздържането от участие ще коства на Тайланд 0.9% от нейния БВП към 2030 г. Южна Корея, която вече има договор за свободна търговия със САЩ, послужил като основа за ТРР, също може да понесе известен икономически удар. Това е така, защото Сеул ще изгуби предимството на американския пазар, с което южнокорейските компании се ползват пред японските си конкуренти. Затова страната прояви интерес да се включи в ТРР.

Споразумението освен това ще даде лек тласък за износа на Китай, макар страната да не е част от ТРР. "Основният китайски износ за САЩ не е пряк конкурент на виетнамските стоки", казва икономистът от Световната банка Франциска Йонзорге, която е участвала в изготвянето на проучването. Китай също прояви интерес да се включи в ТРР, но икономисти смятат, че това едва ли ще стане, докато Пекин отказва да отвори границите си за конкуренция в редица чувствителни сектори.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wanderer avatar :-|
    wanderer
    • - 4
    • + 2

    "Това се дължи на факта, че трите страни са отворили границите си преди цели 20 години благодарение на мащабното Споразумение за свободна търговия" То, всички страни са членки на Договора на СТО и са си "отворили границите" от 1995 г. Това споразумение само ще намали постъпленията от данъци за националните бюджети. По-слабите икономики ще формират бюджетен дефицит, който ще бъде "изгодно" (с висока лихва за банката) финансиран от банките (американски) ... и пътят към поредната финансова криза е очертан.

    Нередност?
  • 2
    gozambo avatar :-|
    gozambo
    • - 5
    • + 3

    Този договор може и да не влезе в сила. А и дори да влезе, Тръмп ще предоговори условията или ще го анулира. Идва времето на протекционизма на националните икономики. Това за общите ползи от свободната търговия са глупости, защо тя нито е свободна, нито всички имат еднакви ползи. Обикновено носи ползи на едни и вреди на други. Например- носи ползи на онези лица, които купуват от Китай и продават в Америка, но носи загуби на цяла Америка вследствие изнасяне на производствата. Либералите обичат да представят ползите за единици лица- американци като ползи за цяла Америка. Свърши времето на заблудите.

    Нередност?
  • 3
    bai_john_petrov avatar :-|
    Ivan Pernev
    • + 2

    Важното е да сдържа Китай, а това могат да постигнат най-добре именно тези три страни заедно с Филипините, Индонезия, Южна Корея и донякъде Индия, която далеч не е толкова братска БРИКСка страна, каквато се опитват да я изкарат. Така че това са добри новини.

    Нередност?
  • 4
    bai_john_petrov avatar :-|
    Ivan Pernev
    • + 2

    До коментар [#2] от "gozambo":

    Ако америка можеше да произвежда сама продуктите си на родна почва, щеше да го прави и нямаше да изнася производство в Китай или някъде другаде. Няма значение дали има свободна търговия, или няма, едно производство или е рентабилно, или не е. По силата на това, че всички американци дори най-бедните вече са си осигурили завиден за останалия свят стандарт на живот няма начин как едно производство в САЩ да е рентабилно ОСВЕН ако то не се базира на иновации т.е. никой друг не произвежда въпросния продукт никъде. Случаят с техниката по-рано беше точно такъв и затова САЩ доста дръпнаха, но вече не е така. За производителите има два варианта - да изнесат производството в чужбина, за да произвеждат на ниски цени и да поделят ползите с местното население ИЛИ да произвеждат скъпо на местна почва и да направят продуктите си напълно нерентабилни. В крайна сметка затова има брандове - парите от един айфон отиват в крайна сметка при Апъл, независимо къде е произведен. Да, част от тях отиват в Китай или някъде другаде, но няма как да бъде иначе, айфоните и без това са твърде скъпи, ако нямаше свободна търговия можеше и по 5000 лв да струват. За това свободната търговия облагодетелства всички - на богатите им позволява да останат в играта, а на бедните им позволява да влезнат в нея. Протекционизмът и меркантилизмът са ДОКАЗАНО неработещи теории.

    Нередност?
  • 5
    bai_john_petrov avatar :-|
    Ivan Pernev
    • - 2
    • + 2

    Хубаво ще е сега да се сключат и другите споразумения - с ЕС и Латинска Америка, а Мадараша нека си строи евразийските небостъргачи...

    Нередност?
  • 6
    gozambo avatar :-|
    gozambo
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#4] от "bai_john_petrov":

    Всичко това, което си написал, не е вярно. Няма такава стока на американския пазар, която да поевтенее след изнасяне на производството в Китай, Мексико или другаде. Никакво поделяне ползи няма. И никога не е имало. Има влошаване на качеството за същата цена на стоката. Дали Америка може да произвежда на родна почва или не може, ще видиш като дойде Тръмп. Цените на дребно са достатъчно добри за да бъдат производствата печеливши в Америка. Имаш ли идея колко струва електрониката? Аз ремонтирам бяла техника всеки ден се възмущавам, че внесени от Китай контролни бордове /платки / са по двеста-триста долара. Това евтино ли е? С Китай огромни печалби правят една шепа търговци и печалбите им остават извън америка, в офшорни банки.

    Нередност?
  • 7
    gozambo avatar :-|
    gozambo
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#4] от "bai_john_petrov":

    И за протекционизмът не си прав. Най-голям просперитет западните общества са имали по времето на протекционизма. Никога не е било доказване, че това е неработеща теория. Доказвано е точно обратното. Свободната търговия не облагодетелства всички. И нас вече не ни интересуват всички. Интересува ни само Америка. Край с интернационализма и с глобализма! Стига сме мислили за всички! Мислим само за нас. Другите да мислят за тях си! В момента почти всички американци са убедени, че от свободната търговия Америка губи. И затова ще изберем Тръмп за президент. И ние го избираме, за дае въведе протекционизъм и американското правителство да започне да мисли само за ползите за американците.

    Нередност?
  • 8
    bai_john_petrov avatar :-|
    Ivan Pernev
    • + 1

    До коментар [#7] от "gozambo":

    Тръмп е най-големият боклук сред републиканците, особено по отношение на икономиката. Аз лично твърдо заставам за Ранд Пол, но за съжаление на левите не им изнася. Да, свободната търговия НЕ облагодетелства всички. Не облагодетелства мързеливите, некадърните и тъпите. Но според мен е по-добре да не ги облагодетелства. Колкото до протекционизма ясно се обяснява защо не работи още в първи курс по икономическа теория, може би, не си го минал, а, може би, си го минал, но имаш възражения. Нормално. В икономиката няма абсолютна истина, щом още има хора, които вярват в писанията на Маркс, разбира се, че има и такива, които вярват в протекционизма. Не си изобщо прав за просперитета на Западните общества. Западните общества са протекционистични през 16-18 век, а целият просперитет на Запада е натрупан през 19-20 век. Стандартът на живот преди това се покачва съвсем незначително, цялата революция на благосъстоянието на планетата е осъществена именно през тези два века и именно заради свободната търговия и днес продължава пак заради нея. И ще спре в момента, в който се поставят някакви граници. Колкото до собствения и чуждия интерес - единствено в условия на свободен пазар е възможно човек да гледа собствения си интерес, в условията на меркантилизъм все гледа нечий чужд - на краля, на президента, на олигархията, на монополите и т.н.

    Нередност?
  • 9
    bai_john_petrov avatar :-|
    Ivan Pernev
    • + 1

    До коментар [#7] от "gozambo":

    Мисля, че няма много смисъл да спорим. Ще видим какво ще стане в бъдеще и кой е прав и кой крив. Гледните ни точки са фундаментално различни и се съмнявам да успеем да се убедим един друг.

    Нередност?
  • 10
    gozambo avatar :-|
    gozambo
    • - 1

    До коментар [#9] от "bai_john_petrov":

    Нито твоята е твоя, нито моята гледна точка е моя. Ти ни четеш стари лекции. Времето се сменя, идва времето на това, което аз защитавам.

    Нередност?
Нов коментар