🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Заложническата криза в Мали приключи с най-малко 27 жертви

Военни от САЩ и Франция помогнаха специалните служби на африканската държава

Продължилата седем часа заложническа драма в хотел в малийската столица Бамако приключи в петък вечерта с 27 жертви, освободени бяха всички останали пленници, двама полицаи бяха ранени, а трима от нападателите - убити. Официално властите в страната съобщават за 18 жертви, но миротворци на ООН заявиха пред Reuters, че са открити 27 тела в хотела след атаката на специалните служби на Мали, която беше подпомогната от френски и американски военни.

Отговорност за терористичната атака пое базираната в северната част на Мали групировка "Ал Мурабитун", която е съставена предимно от туареги и араби и е свързана с "Ал Кайда". Тя е водена от алжирския терорист Мохтар Белмохтар, за когото се смяташе, че е бил убит при американски въздушни удари през юни, съобщава Reuters. "Ал Кайда в ислямския Магреб" обаче опроверга информацията, че Белмохтар е мъртъв.

От 2012 г. в Мали продължава период на политическа нестабилност. След военен преврат туарегите се възползваха от отслабването на централната власт, провъзгласиха собствена държава Азавад и започнаха настъпление на юг. Макар първоначално да твърдяха, че са против ислямисткото движение в Мали, свързано с "Ал Кайда", по-късно те сключиха мирно споразумение. През януари 2013 г. срещу тях беше проведена акция от френски и немски войски, подкрепени от миротворци на ООН и Африканския съюз. През април в страната беше учредена мисия на ООН, която трябва да стабилизира ситуацията и да осигури национален диалог по време на преходния период, но спорадичното насилие в Мали продължава.