🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС затяга граничните проверки и контрола над оръжията

Съюзът ще споделя и повече разузнавателна информация за евентуални заподозрени лица

ЕС ще засили граничните проверки за гражданите си, които пътуват в чужбина, ще затегне контрола над оръжията и ще събира повече данни за пасажерите в самолетите. Освен това съюзът ще споделя повече разузнавателна информация, особено за заподозрени като белгийците и французите, за които се смята, че са се върнали от Сирия, преди да осъществят нападенията си в Париж преди седмица. Това се договориха вътрешните и правосъдните министри, които се срещнаха в петък в Брюксел по молба на Франция след терористичните атаки там, пише Reuters.  

Те се разбраха и да затегнат контрола над биткойн, кешовите разплащания и други начини да се преместват пари из Европа извън официалната банкова система. "Трябва да действаме твърдо, решително и със сила", заяви френският вътрешен министър Бернар Казньов.  

Системни проверки  

Заради индикациите, че някои от парижките нападатели, които са били под наблюдение заради връзки с терористични елементи, са стигнали до Европа с бежанските потоци или с фалшиви паспорти, всички пътуващи, включително граждани на ЕС, влизащи или излизащи от 26-те страни в шенгенската зона, ще бъдат подложени на системни проверки. По искане на Франция министрите също така се съгласиха да преразгледат шенгенските гранични мерки, за да превърнат системните проверки на граждани от ЕС в задължителни, както и да въведат проверки на биометрични данни за тези, които пресичат границите.  

Министрите повториха намеренията си да въведат мерките, договорени тази година, за по-засилени проверки на всички, които влизат в блока. "Всички са съгласни, че при атаката на Франция всъщност цяла Европа беше взета под прицел. Националният подход не е достатъчен. Трябва ни повече Европа", коментира вътрешният министър на Люксембург Етиен Шнайдер, който председателстваше срещата.  

Предложението на еврокомисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос за Европейска разузнавателна агенция не намери нужната подкрепа от националните правителства и самият Аврамопулос каза, че това е "идеална идея", но "в момента не е на дневен ред".  

Сътрудничество в разузнавателната информация  

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер коментира: "Тук сме, за да покажем на нашите френски колеги и на французите, че стоим зад тях. Че солидарността ще бъде изразена частично чрез повече споделяне на информация за потенциални заплахи за сигурността". Това ще включва обмяна на информация за бойците в Сирия, като в момента по-малко от половината от петте хиляди европейци, които се бият за ислямистите, са описани в базата данни на агенцията на ЕС за координиране на полицията Europol.

Франция обвини Белгия, че не прави достатъчно за наблюдението на потенциални радикалисти, като известни криминални елементи са могли свободно да влязат в ЕС през страни като нея и после да пътуват свободно из блока. Около половината от налична разузнавателна информация идва от едва пет страни в ЕС. "Някои помагат, но не всички. Те трябва да направят повече. Ключът към такава комплексна и международна опасност с такива мащаби е споделянето на информацията и способността да се събира правилната информация в правилното време", заявиха от Europol, които подготвят нов антитерористичен център, който ще заработи от януари.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    korki avatar :-|
    Krasimir Koev
    • + 3

    пълен провал на Europol - информацията за последния терористичен акт не се координира от тази организация , самите те заявиха че са нямали идея какво се готви и какво ще се случи ....

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
Нов коментар