🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ООН одобри 2 години срок за мир в Сирия

Иран ще следва позицията на Москва, твърди Reuters

Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри в петък резолюция с план за мирния процес в Сирия за следващите две години. Това е безпрецедентна демонстрация на единство сред водещите държави света за спиране на конфликт, който отне дотук живота на поне четвърт милион души и прогони милиони в страната и отвъд границите ѝ.

Резолюцията е със статут на политическо послание и дава санкция на споразумението от Виена, призоваващо за прекратяване на огъня, преговори на властта в Дамаск с опозицията и поредица стъпки към правителство на националното единство и избори. Документът призовава ООН до един месец да представи на Съвета за сигурност варианти за мониторинг на евентуално примирие. Нищо за съдбата на Асад Но текстът не определя съдбата на президента Башр ал Асад, която драматично разделя воюващите групировки, съседите на Сирия и големите държави, посредничещи в търсенето на споразумение. Без външна помощ никоя от страните не може да постигне военно предимство на терен и водещите страни в света нямат разбирателство помежду си коя от десетките бунтовнически групировки трябва да представлява опозицията на преговори, които да започнат в началото на януари (като по-реалистичен срок се сочи средата или краят на месеца).

Руският външен министър Сергей Лавров веднага повтори известната теза на Кремъл – че "това е ясен отговор на всички опити на сирийците да бъде наложено отвън решение по много въпроси, включително за президента им". Френският му колега Лоран Фабиюс припомни позицията на Париж – с Асад на власт няма никакъв шанс за преговори и преход.  Завой в позицията на Техеран  И двамата участваха в петък в Ню Йорк в Международната група за подкрепа на Сирия, където висши дипломати от 17 държави, включително САЩ, Турция, Саудитска Арабия и Иран, където се обсъждаше съставянето на единен списък кои групировки и организации в Сирия трябва да бъдат смятани за терористични и изключени от преговорите и мирния процес. Дипломати, с които разговаря Reuters, казват, че по закрити за публиката канали Русия изпраща сигнали, че е склонна Асад да си тръгне в края на преходния период. Това изглежда сериозен проблем за Иран, но след осъзнаването колко слаба е армията на президента и загубата на вероятно стотици свои военни и висши офицери в Сирия властите в Техеран са решили да обединят позицията си по сирийската криза с тази на Москва. Промяната е последвала срещата между президента Владимир Путин и върховния духовен лидер аятолах Али Хаменей в Техеран през ноември. Двете страни ще трябва да договорят как да приемат оттеглянето на Асад и дали ще имат достатъчен контрол над процеса за определяне на негов наследник.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 3
    • + 1

    Ето резултатът от намесата на Русия във войната предизвикана от Арабска пролет 2011 (нефелната иницитива на САЩ)
    Одма се намира решение..... ама защо трябваше да се воюва 5 години?

    Нередност?
  • 2
    ivo21 avatar :-?
    Иво
    • + 2

    Определено това беше стъпка в правилната посока, въпросът е колко от това което беше постигнато в Ню Йорк ще бъде реализирано на практика. Във всеки случай силно се надявам войната в Сирия да свърши скоро...

    Нередност?
Нов коментар