🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Републиканците се надяват Блумбърг да разцепи вота сред демократите

Ако милиардерът се кандидатира за президент, това ще усложни допълнително надпреварата, в която сега превес имат популистки кампании

Политолози и опоненти смятат, че бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг (на снимката) ще влезе в надпреварата само в случай, че в нея останат само Тръмп и Сандърс.
Политолози и опоненти смятат, че бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг (на снимката) ще влезе в надпреварата само в случай, че в нея останат само Тръмп и Сандърс.
Политолози и опоненти смятат, че бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг (на снимката) ще влезе в надпреварата само в случай, че в нея останат само Тръмп и Сандърс.    ©  Reuters
Политолози и опоненти смятат, че бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг (на снимката) ще влезе в надпреварата само в случай, че в нея останат само Тръмп и Сандърс.    ©  Reuters

Претендентите за официален кандидат на Републиканската партия за президент на САЩ приветстваха новината, че Майкъл Блумбърг обмисля да влезе в битката за Белия дом, съобщи Financial Times. Според тях участието на бившия кмет на Ню Йорк в надпреварата може да открадне гласове от кандидата на Демократическата партия.

Бизнесменът Доналд Тръмп каза, че влизането на Блумбърг в надпреварата ще го направи "много щастлив". Коментарът дойде, след като в американските медии изтече новина, че основателят на едноименната информационна група смята да похарчи поне 1 млрд. долара от състоянието си, което се оценява на 39 млрд. долара, за да започне кампания като независим кандидат за Белия дом.

"Бих се радвал, ако Майкъл се включи. Обичам конкуренцията", каза Тръмп пред New York Times.

Блумбърг е натоварил съветниците си да изготвят планове за евентуална предизборна кампания заради притеснения, че позициите на Тръмп сред републиканците нарастват, а сенаторът от Върмънт Бърни Сандърс се оказва неочаквано силна преграда пред фаворитката за кандидат на демократите Хилъри Клинтън, твърди Financial Times.

Допълнително усложнение на надпреварата

Ако Блумбърг се кандидатира, това ще усложни допълнително надпреварата, в която сега превес имат популистки кампании. Клинтън отхвърли притесненията около Блумбърг, като поясни, че според нея той би се кандидатирал само ако тя не бъде номинирана от Демократическата партия. "Ще му спестя това и ще получа номинацията, така че да не му се налага той да се бори", каза бившият държавен секретар пред NBC News.

Бившият кмет обаче изрази притеснения за кандидатурата на Клинтън. Според информация в медиите той ще вземе решение в началото на март, преди още Демократическата партия да излъчи номинацията си.

Мнозина републиканци и политолози смятат, че евентуално участие на Блумбърг ще бъде пагубно за кампанията на Клинтън. От една страна, бившият кмет е бизнес ориентиран, но, от друга, идеите му за контрол на огнестрелното оръжие и хомосексуалните сватби, отношението му към околната среда и неуспешната му кампания за забрана на големите размери газирани напитки го приближават до вижданията на демократите.

Какво би означавало това за Доналд Тръмп

Политологът от University of Virginia Лари Сабато смята, че Блумбърг няма шанс да стане президент, независимо колко похарчи, както и че е чиста "фантазия" виждането, че милиони либерални републиканци и умерени демократи са готови да го подкрепят. "Колкото и процента да получи, те ще бъдат от кандидата на демократите. Така Блумбърг може да превърне кандидата на републиканците, дори това да е Тръмп, в силна конкуренция на места, където иначе те биха загубили", казва Сабато пред Financial Times.

Бившият губернатор на Флорида Джеб Буш, който се опитва да даде нов тласък на кампанията си, обрисува Блумбърг като "добър човек". Според Буш обаче, който е поредният представител на едноименната републиканска политическа династия, Блумбърг няма да влезе в надпреварата, "освен ако не се стигне до ситуация Доналд Тръмп срещу Бърни Сандърс". Тази възможност според него е "много далеч в бъдещето".

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    philipotel avatar :-|
    Durruti
    • - 7
    • + 4

    Значи още един милиардер в надпреварата е много хубаво нещо, пък Сандърс бил популист, един вид същия като Тръмп. Сигурно защото не говори само къде трябва да се пускат бомби. Пък и няма ни една голяма банка сред спонсорите. Очевидно нито политическите стратези, нито корпоративните медии успяват да схванат защо на хората им е писнало от брандирани гмо политици като Хилъри.

    Нередност?
  • 2
    illusionist avatar :-|
    illusionist
    • - 1
    • + 4

    Естествено е да има повече милиардери в състезанието на една президентска кампания, а не дрипльовци, кретени с трудно завършено образование, партизани, шумкари, селяни, чалгаджии, дебеловрати тъпунгери и лица с видими психични отклонения, които демонстрираха и продължавта да демонстрират своята политическа импотентност в управлението на България.

    САЩ са, и ще останат, образец за политико-икономически стандарт, по който всяка нормална държава би трябвало да се ръководи.

    Нередност?
  • 3
    wdd17359405 avatar :-|
    StartFighter

    На мен американските избори са ми малко чужди, как става там? Всяка паерия номинира по един човек и след това страната гласува за един тях? Или се номинират по няколко човека и вдеки се бори за себе си? До коментар [#1] от " Durruti ":

    Нередност?
  • 4
    eldred avatar :-|
    eldred
    • - 17
    • + 2

    До коментар [#3] от "StartFighter":

    Партиите на демократите и републиканците си провеждат вътрешни избори и изличват победителя в тях като представител на партията в президентските избори. Освен това може да има представители на други партии както и независими кандидати, но почти винаги до сега такива са участвали по скоро формално отколкото да са истински претенденти. Блумбърг може би има шанс да разчупи този модел и да се превърне в реален кандидат като независим.

    Нередност?
Нов коментар