🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ще има ли още един милиардер в президентската надпревара в САЩ

Докато демократите и републиканците загряват за предварителните избори, нов играч може да излезе на полето

Милиардерът Майкъл Блумбърг спечели сърцата на нюйоркчаните в три последователни мандата, но шансовете му в президентското състезание са несигурни.
Милиардерът Майкъл Блумбърг спечели сърцата на нюйоркчаните в три последователни мандата, но шансовете му в президентското състезание са несигурни.
Милиардерът Майкъл Блумбърг спечели сърцата на нюйоркчаните в три последователни мандата, но шансовете му в президентското състезание са несигурни.    ©  Gary Hershorn
Милиардерът Майкъл Блумбърг спечели сърцата на нюйоркчаните в три последователни мандата, но шансовете му в президентското състезание са несигурни.    ©  Gary Hershorn

Из политическото пространство на САЩ от няколко дни се носи слух, който може да размести значително надпреварата за Белия дом. Спекулациите за президентска кандидатура на милиардера Майкъл Блумбърг тръгнаха от изданието New York Times, според което той е инструктирал съветниците си да проучат какви са шансовете му и да подготвят евентуалната му кампания като независим кандидат.

Блумбърг флиртува с идеята за президентска кандидатура от години, но не се е осмелявал досега да се впусне в състезанието. Сега обаче шансовете Доналд Тръмп да стане републиканският кандидат, заедно с факта, че Хилари Клинтън вече не води убедително сред демократите според предварителните проучвания, вдъхновяват бившия кмет на Ню Йорк да действа. Окончателно решение ще вземе в началото на март, преди демократичният кандидат да бъде обявен. 

Кой е Майкъл Блумбърг

Политическата кариера на Майкъл Блумбърг започва през 2001 г., когато е избран за кмет на Ню Йорк. Остава на поста в продължение на три последователни мандата, до 2013 г. Въпреки че първоначално печели кметското място като републикански кандидат, през 2007 г. напуска партията.

Според Forbes богатството му се оценява на 36.5 млрд. долара и той е 14-тият най-богат човек в света. В началото на 2015 г. се завръща като главен изпълнителен директор на едноименната си компания Bloomberg, която се занимава с информационни финансови услуги и предоставя финансови софтуерни инструменти. Не по-малко важна е ролята му на филантроп. През юни той дарява 100 млн. долара на технологичната база на университета Корнел в Ню Йорк. Общата сума, която е дарил през живота си, е около 3.7 млрд. долара.

Фондацията му Bloomberg Philanthropies се занимава с каузи от разнообразни сфери: от обществено здраве, през изкуство и образование, до околна среда. В България фондацията застана зад кампания против тютюнопушенето през 2012 г.

Това не е първият път, когато нюйоркският милионер пуска слух за потенциална кандидатура. Засега всичко, което се пише и говори, е хипотези. Същевременно независим кандидат до момента не е успявал да спечели президентския пост в САЩ.

Как Блумбърг може да размести фигурите на шахматната дъска

В убежденията си бившият кмет на Ню Йорк е по-скоро политически номад и се лута някъде между републиканските и демократическите разбирания. От една страна, той е близък до Уолстрийт и големия бизнес. По други въпроси има либерална гледна точка: вярва в контрола върху огнестрелните оръжия, подкрепя еднополовите бракове и правото на аборт и вярва във възобновяемата енергия и отдръпването от изкопаеми горива.

Платформата му е по-скоро "фискално-консервативна, но социално-либерална", обобщава The Economist. Така Майкъл Блумбърг попада в една сива зона между кандидатите и шансовете му биха били различни, в зависимост от това кои са опонентите му. Както се питат от Financial Times, кой ще представлява гражданите, които вярват в свободната търговия и международно съюзничество, ако Бърни Сандърс (демократичния кандидат, който мечтае за социална държава по образеца на скандинавските страни) и Доналд Тръмп се борят за президентския пост? Тогава на сцената ще излезе Блумбърг. Ако трябва да се състезава с тях двамата, Блумбърг ще придърпа към себе си умерения електорат. В случай че Хилари Клинтън стане демократичният кандидат обаче, то бившият кмет на Ню Йорк може да ощети Демократическата партия в полза на републиканците. Според данни на Gallup в момента 44% от електората се самоопределят като "независими", тоест не подкрепят безусловно нито една от двете основни американски политически партии.

Самите кандидати реагираха различно на слуха за включването на Блумбърг в надпреварата. Пред телевизията NBC Хилари Клинтън обяви, че ще опита да "облекчи" Блумбърг от това да се впусне в напреварата, като стане кандидата на Демократическата партия. В същото предаване Бърни Сандърс заяви: "Моята реакция е, че ако Доналд Тръмп спечели и господин Блумбърг се включи, ще имате двама мултимилонери, които се кандидарат за президент срещу мен. И мисля, че американските граждани не искат да виждат нацията ни да се движи към олигархия, в която милиардерите контролират политическия процес."

Тръмп заяви, че с удоволствие би се конкурирал с Блумбърг, но пък той "не е дърпал спусъка досега", въпреки дългогодишния флирт с идеята за президентска кампания. Републиканският кандидат Марко Рубио определя бившия кмет на Ню Йорк като "просто гражданин, който притежава огромна компания".

Играчите са разпръснати по терена

Началото на 2016 г. бележи интересно развитие на президентската надпревара в Америка. Бърни Сандърс набира скорост и лека-полека започва да диша във врата на Хилари Клинтън с подкрепа от 37.4% средно за януари по обобщени данни от Real Clear Politics. Самата Клинтън държи 52%. Основна причина за евентуално участие на Блумбърг възможността не Хилари, а Бърни Сандърс да представлява демократите в президенската надпревара.

В републиканското поле нещата стоят добре за Тръмп, който държи около 36% от републиканския вот, като Тед Круз го следва с около 19%, а Рубио – с 11%. Междувременно в самата партия има разделение. Кандидатите Тед Круз и Тръмп и техните крайни гледни точки разпалват идеологически неразбирателства сред републиканците. "Познавам републиканци, които биха подкрепили Хилари, ако Тръмп или Круз е номинираният, няма спор. Особено Тръмп би разцепил партията", твърди Дик Торнбърг, правосъден министър при президента Джордж Буш, цитиран от в. New York Times. Някои републиканци смятат, че партията трябва да се настрои спрямо електората и да привлече повече гласове на млади или латиноамериканци, докато други отказват да направят компромис, добавя американското издание. 

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vlnt avatar :-?
    Десетолевка
    • + 75

    Защо републиканците няма да спечелят и този път?
    Някой може ли да отговори?

    Нередност?
Нов коментар