Камерън иска сделка по британските реформи на ЕС до февруари

Референдумът за напускането на съюза може да се проведе още през лятото

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че се надява на постигането на сделка с европейските лидери през февруари, която ще му позволи да проведе референдум за това дали Великобритания да остане в ЕС. Той посочи, че допитването ще се състои, ако бъде сключено споразумение във връзка с исканията на Лондон за реформа на съюза на срещата на върха следващия месец. Камерън също така обяви, че ще остане премиер дори ако "остане на губещата страна", пише ВВС.

Той коментира, че не смята, че излизането на страната от ЕС ще е "правилният отговор", но обеща да направи "всичко възможно, за да проработи", ако решението на британците е да напуснат. Референдумът трябва да се състои до края на 2017 г., но все повече се засилват спекулациите, че е възможно да се случи още през юни.

Всички опции на масата

На въпрос дали смята, че допитването може да се проведе през лятото, Камерън отговаря: "Това искам да видя – сделка през февруари, последвана от референдум." Но допълни, че гласуването може да се състои и по-късно, ако не бъде постигнато споразумение. "Моята политика е да проведа предоговаряне на отношенията с Брюксел и референдум и да се подчиня на това, което кажат британските граждани", посочи премиерът. По думите му най-добрият вариант за Великобритания е да остане в един реформиран ЕС. Но не изключва напускането на съюза, ако исканията му срещнат отказ.

Реформите на Камерън, представени миналата година, са в четири области - засилване на конкурентоспособността на ЕС; по-голяма роля на националните парламенти и изключение за Великобритания от амбициите за "все по-дълбок съюз"; гаранции, че сближаването в еврозоната няма да подкопава единния пазар и да дискриминира страните извън нея; и ограничаване на "социалния туризъм" чрез орязване на придобивките за имигранти от ЕС, които не са поне от четири години на Острова. Последното му предложение срещна острата съпротива на европейските му колеги, но Камерън заяви, че то все още е на масата, докато "не бъде предложена равностойно силна и смислена алтернатива".

Вън или вътре

Премиерът каза, че на министрите ще бъде позволено да провеждат кампания в подкрепа на която и да е от двете страни в референдума, след като преговорите бъдат приключени. Смята се, че някои министри ще подкрепят излизането от ЕС. Пожелал анонимност евроскептичен министър коментира, че Камерън и правителството му трябва да бъдат внимателни в това да се възприемат като справедливи.

Консерваторът Дейвид Дейвис заяви, че ще гласува за напускане и нищо от казаното от премиера не го е убедило в обратното. Според него повечето от неговите съпартийци вероятно ще се присъединят към позицията му. Същевременно от кампанията, поддържаща излизането от ЕС, коментираха, че "колкото по-скоро премиерът завърши своята безсмислена сделка, толкова по-добре. Тогава ще можем да пристъпим към истинската кампания, британците ще могат най-накрая да дадат своя глас и ще напуснем този остарял политически цирк, в който се е превърнал ЕС".

В същото време годишното изследване на Ipsos Mori сред председателите, главните изпълнителни директори и други висши мениджъри на най-големите британски компании показва, че те биха искали да останат в ЕС. Но мнозина биха искали да се премахнат все по-задълбочените политически връзки и да се върне членството в един чисто търговски блок, пише Financial Times. Заради опасенията от Brexit миналата седмица британският паунд падна до най-ниското си ниво спрямо долара от 2010 г. насам.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • + 3

    "................В същото време годишното изследване на Ipsos Mori сред председателите, главните изпълнителни директори и други висши мениджъри на най-големите британски компании показва, че те биха искали да останат в ЕС................."

    Дано се стигне до едно смислено споразумение между ЕС и Великобритания,за да съжаляват и двете страни при един евнтуален "развод"!

    Нередност?
Нов коментар