🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Задава се нова бежанска вълна от Сирия

Около 35 хил. души, бягащи от офанзивата на проправителствените сили край Алепо, се опитват да влязат в Турция, която затвори границата

Нова бежанска вълна се задава от Сирия, след като миналата седмица около 35 хил. души избягаха от офанзивата на режима в Дамаск в областта на Алепо и опитват да влязат в района на турския град Килис. Градът е на южната граница на Турция и се намира до район, владян предимно от бунтовниците. Анкара засега държи границата затворена за по-голямата част от сирийците въпреки призивите на някои лидери от ЕС да ги пусне.

В момента Турция трудно балансира между осигуряването на убежище на сирийските бежанци и намаляването на имигрантските потоци към Европа, пише ВВС. Наскоро вицепремиерът Нуман Куртулмуш заяви: "Достигнахме максимума на капацитета си да приемаме бежанци. Но все още ще ги приемаме." Ситуацията е сложна и новата вълна от 35 хил. души усеща ефекта. На границата идват тежко ранени хора и всички настояват границата да бъде отворена.

Смесени послания

Същевременно ЕС изпраща смесени послания. От една страна, Брюксел призовава да бъдат пуснати тези, които бягат от войната. От друга, критикува Анкара, че не прави достатъчно, за да задържи наплива от бежанци към Европа, както трябва да бъде по силата на сключената между двете страни сделка.

Турция вече е дала подслон на над 2.5 млн. сирийски бежанци. Много от тях продължават пътя си към ЕС и съставляват най-голямата група сред над 1 млн. бежанци и други имигранти, които са влезли нелегално миналата година, основно по море от Турция.

През последните дни сирийската армия с подкрепата на руските въздушни удари печели територия около Алепо. Хуманитарни служители заявяват пред Reuters, че техните усилия в момента са фокусирани върху осигуряването на помощ за лагерите в сирийската гранична зона. "Увеличаваме усилията си вътре в Сирия да осигурим подслон, храна и медицинска помощ за хората. Вече подготвяме друг лагер. В момента сме съсредоточени в това да се уверим, че тези хора се чувстват удобно на сирийска територия", казва анонимен турски хуманитарен служител.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е готов да отвори границата за сирийски бежанци, "ако е необходимо". Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини посочи, че Турция има морално, ако не законово задължение да осигури защита на новопристигналите. По думите й Брюксел предоставя финансиране на Анкара, за да гарантира, че тя има "средствата, инструментите и ресурсите да защитава и да подслонява хора, търсещи убежище". В края на миналата година ЕС и Турция постигнаха споразумение, според което на Анкара се предоставят 3 млрд. евро, за да се погрижи за сирийските бежанци на турска територия.

Сложно партньорство

В същото време Ердоган разкритикува посещението на американски пратеник в контролираната от кюрдските сили Северна Сирия и заяви, че това е създало недоверие у Анкара в партньорството между Турция и САЩ, пише Euractiv. Пратеникът посети Кобане в Сирия, където военното крило на партията на сирийските кюрди PYD, подкрепено от американските въздушни удари, отблъсна "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) преди една година.

Ердоган напомни, че поставя PYD и военното й крило в същата категория като незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК). "Как можем да се доверим (на американците)? Аз ли съм ви партньор или са терористите в Кобане", попита турският президент.

 

Меркел е на посещение в Анкара

Германският канцлер Ангела Меркел ще посети турския премиер Ахмет Давутоглу в Анкара в понеделник, съобщи в. "Заман", позовавайки се на говорителя на Меркел. Меркел и Давутоглу са се уговорили за посещението по време на донорската конференция за Сирия миналата седмица, уточни говорителят Щефан Зайберт.

Турция е особено важна за дипломатическите усилия на Меркел да намали мигрантския поток към Германия. Канцлерът отказва да наложи едностранни мерки, като например ограничаване на броя търсещи убежище, които страната ѝ ще приеме. Вместо това тя от месеци настоява, че мерките спрямо бежанската вълна трябва да се целят в основата на проблема, а именно – решаване на военните конфликти. Меркел защитава позицията си въпреки критиките, които среща дори от собствената си партия.