🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС ще иска от Турция да намали имигрантския поток към Европа

Анкара предлага да подпише споразумение за реадмисия с 14 страни, което ще улесни приемането обратно на имигранти, отхвърлени от ЕС

Заради имигрантите Гърция е на ръба на хуманитарна криза
Заради имигрантите Гърция е на ръба на хуманитарна криза
Заради имигрантите Гърция е на ръба на хуманитарна криза    ©  Reuters
Заради имигрантите Гърция е на ръба на хуманитарна криза    ©  Reuters
Меркел посочи, че Гърция може да разчита на европейската солидарност, както политическа, така и финансова.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд опитаха да покажат единство по отношение на бежанската криза в навечерието на срещата ЕС - Турция на 7 март, на която се очаква европейските лидери да поискат от Анкара да намали драстично имигрантския поток към Европа. На среща в Елисейския дворец в края на миналата седмица Меркел и Оланд заявиха, че е постигнат известен напредък във връзка с войната в Сирия, пише Politico. Те посочиха, че ще координират усилията си в доставянето на хуманитарна помощ за нуждаещото се цивилно население в обсадените сирийски градове, и потвърдиха, че президентът Владимир Путин е заявил, че е готов да подкрепи мирните преговори на базата на резолюцията на ООН. "Има шанс за успокояване на ситуацията на терен и за започване на преговори, които ще позволят преход и край на войната", каза Оланд и допълни, че напредъкът в Сирия ще помогне за овладяването на бежанската криза в ЕС. "Франция и Германия имат един и същ отговор на този въпрос – Европа", коментира Оланд.

Лидерите на Германия и Франция посочиха, че са постигнали съгласие по два принципа – първо, хората, бягащи от сирийската война, трябва да бъдат разселени колкото се може по-близо до родината си и, второ, трябва да бъде въведен стриктен контрол по външните граници на ЕС, за да се установят произходът, маршрутът и правата на търсещите убежище. Оланд каза, че страната му е готова да приеме до 30 хил. политически бежанци, както обеща миналия септември.

Смяна на фокуса

За да избегне тоталната си изолация в Европа, Меркел бавно, но ясно започва да трансформира фокуса на бежанската си политика, пише Spiegel. Въпреки че първоначално настояваше за преразпределение на имигрантите из ЕС, сега тя по-скоро измества фокуса върху защитата на границите като най-голям приоритет.

Меркел и Оланд заявиха, че срещата ЕС - Турция трябва да бъде насочена към "поправянето на Шенген" и към това да покаже на Гърция, която в момента е на ръба на хуманитарна криза заради имигрантите, че може да разчита на европейската солидарност както политическа, така и финансово. Те също така посочиха, че Турция вече е взела мерки за по-добрата координация на проверките по границата си.

В четвъртък председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди незаконните икономически имигранти да не идват в Европа. Той каза, че те рискуват живота и парите си за нищо. Туск посети Гърция и Турция, за да обсъди варианти за намаляване на бежанския поток към ЕС. И посочи, че европейските лидери не трябва да предприемат едностранни действия за справяне с имигрантската криза, пише ВВС.

Над 25 хил. имигранти са хванати в капан на гръцка територия заради затварянето на границите на север, което засилва опасенията за хуманитарна криза. Миналата седмица Европейската комисия прие план за разпределянето на 700 млн. евро за спешни хуманитарни нужди между 2016 и 2018 г. Гърция поиска от Брюксел близо 500 млн. евро, за да може да се погрижи за 100 хил. търсещи убежище.

При посещението си в Турция в четвъртък Туск се срещна с премиера Ахмет Давутоглу, който посочи, че потокът от сирийски бежанци ще намалее, ако в Сирия се задържи договореното временно примирие. Турция вече е приютила над 2.5 млн. сирийски бежанци, като се смята, че разходите за това са 7 млрд. евро. ЕС обеща 3 млрд. евро на страната, а Давутоглу повтори, че очаква отварянето на нови глави във връзка с желаното от Анкара членство в ЕС и напредък по безвизовото пътуване в ЕС на турски граждани.

Турция вече предложи да подпише споразумение за реадмисия с 14 страни, което ще улесни приемането обратно на имигранти, отхвърлени от ЕС. Турските власти заявиха също така, че са предотвратили влизането на 25 хил. имигранти в Европа тази година. Но почти 130 хил. са стигнали до гръцките острови през същия период.

Финансова подкрепа

Туск коментира, че Европа е готова да даде "значителна финансова подкрепа" на страните, които са в съседство със Сирия и Ирак. "Но в същото време очакваме по-интензивен ангажимент от партньорите ни като абсолютно условие за избягване на хуманитарно бедствие", каза Туск. Попитан дали планът е да се изпращат обратно в Турция всички несирийски имигранти, еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос заявява: "Това е една от основните цели, които трябва да постигнем. Тези, които идват в Европа и се нуждаят от международна закрила, ще я получат. Другите трябва да бъдат връщани."

Същевременно ЕС ще упражни натиск върху Анкара броят на имигрантите, пристигащи в Гърция по море, да намалее до максимум 1000 души на ден. В момента средният брой на пристигащите всеки ден на гръцките острови е 2000 души. Ако обаче броят на идващите спадне до трицифрено число, Германия може да предвиди механизъм за преселване на бежанци директно от Турция, пише Reuters.

каре

Борисов разпореди спешно военно учение по границата с Гърция

Министър-председателят Бойко Борисов поиска на последното заседание на правителството военният и вътрешният министър по най-бързия начин да организират учение във връзка с набиращата все по-голяма скорост миграционна криза в Северна Гърция. За целта в събота на ГКПП Кулата се проведе съвместното учение "Граница 2016" на МВР и Министерството на отбраната. Пунктът беше затворен между 11 и 12 ч. Целта на учението беше да се координират съвместните действия между силите и средствата на МВР, Министерството на отбраната и БЧК. "Граница 2016" цели и поддържане на готовността за реакция в условия на евентуален засилен миграционен натиск.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар