🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Криза с блокирани десетки хиляди емигранти в Гърция

До няколко седмици вълната може да тръгне към България

Стотици имигранти щурмуваха оградата на гръцко-македонската граница на около 50-60 км западно от България.
Стотици имигранти щурмуваха оградата на гръцко-македонската граница на около 50-60 км западно от България.
Стотици имигранти щурмуваха оградата на гръцко-македонската граница на около 50-60 км западно от България.    ©  Reuters
Стотици имигранти щурмуваха оградата на гръцко-македонската граница на около 50-60 км западно от България.    ©  Reuters

България може да се окаже в близките седмици под внезапен и продължителен натиск от желаещи да влязат десетки и хиляди имигранти, идващи от Гърция. Причината е, че Македония и всички държави на северозапад до Австрия и Германия на практика затвориха границите си и скоро в южната ни съседка може да има поне 70 000 чужденци, които няма къде да отидат.

Атина е изправени пред най-лошият възможен сценарий, най-новата инфраструктура за настаняване на имигранти и бежанци вече е препълнена с хора, а правителството се опитва поне да ги държи по-далеч от курортите, за да не се провали летният сезон и да пострада основен източник на приходи в бюджета.

Сред зачестяващи предложения за въвеждане на извънредно положение в Гърция под въпрос е и достъпът до пристанището в Солун, ключов пункт за вноса и в България.

Сблъсъци на границата

Група от стотици имигранти – вероятно около 500 души – проби с подръчен таран телените заграждения на македонско-гръцката граница, замеряше с камъни полицията, а тя отвърна със сълзотворен газ.

Инцидентът, завършил с окупиране на и без това затворената жп линия при Идомени и скандирания "Отворете границата!", е поредната илюстрация за растящото напрежение в Гърция. То е причинено от почти едновременното затваряне на всички граници по т.нар. Балкански път на имигрантите към Централна и Западна Европа. Така на гръцка територия останаха струпани поне 8000 души в импровизиран лагер с капацитет 2500 души.

Докато набира сила най-голямата хуманитарна криза в Европа от десетилетия властите в Скопие пропускат ограничен брой имигранти – предимно иракчани и сирийци с редовни документи. С наближаването на срещата на върха ЕС - Турция на 7 март европейските държави всъщност се отдалечават от единна позиция и се множат взаимните обвинения и едностранните мерки.

Всичко това превръща Гърция в огромен бойлер без защитен клапан, който може да експлодира в хаос под натиска на десетки хиляди имигранти, навлизащи от Турция.

В края на миналата седмицата Атина спря да събира чужденците, слизащи от лодките по гръцките острови, и върна във вътрешността от границата с Македония стотици блокирани хора – част от тях са тук от 10 дни. В понеделник бе прекратен безсрочно достъпът на журналисти до всички пунктове за регистрация и транзит на имигранти. Обяснението на министерството по имиграционната политика е, че съоръженията, открити едва преди седмици, вече са препълнени.

Досега през 2016 г. на континентална и островна Гърция са пристигнали повече от 117 000 имигранти, докато преди година за януари и февруари броят им е бил едва 4500. В началото на седмицата около 22 000 души са блокирани, някои спят по улиците и площадите на Атина, други са настанени при спартански условия в изоставеното столично летище и обектите от олимпиадата от 2004 г.

"Тези хора не искат да останат. Дори да имахме система за приемането и настаняването им, тя нямаше да сработи", коментира Теодорос Дристас, министър на корабния транспорт. Македонският външен министър Никола Попоски каза в Женева, че с гръцката страна е установено "окуражаващо" сътрудничество, но това може да не е достатъчно за решаване на проблема. "Да се премества отговорността от една граница на друга очевидно не е отговор", каза той пред Съвета на ООН по човешките права.

Меркел все по-сама

Германският канцлер Ангела Меркел продължава да държи на политиката на отворени врати за бежанци и имигранти, независимо от разделението по този въпрос не само в Европа, но и в собствената ѝ коалиция. "Има много противоречащи си интереси в Европа, но мой дълг е да сторя всичко, за да открие Европа колективен изход от проблема", каза тя в неделя пред телевизия ARD.

Веднага последва остра реакция от Австрия, която през февруари стана водещият глас на несъгласие в Източна и Централна Европа. Ханс Петер Доскозил, министър на отбраната, заяви пред радио Oe1, че "според германския канцлер няма таван за хората, които ще приеме Германия – тогава ѝ предлагам да си откара от Гърция директно в Германия всички, които сега са там и да се погрижи за тях".

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви в неделя в годишното си обръщение към нацията, че е наредил на министрите на вътрешните работи и на отбраната да започнат работа по издигане на ограда по границата с Румъния. "Ако е нужно, ще се защитаваме по целия път от Словения до Украйна", каза Орбан. Миналата година Будапеща построи заграждения по границите си със Сърбия и Хърватия.

Премиерът за пореден път критикува остро плана на ЕС за преразпределяне на над 100 000 търсещи убежище сред 28-те държави. Според него Брюксел се опитва да създаде "задължителна, постоянна и продължаваща система за редистрибуция".

Правителството в Будапеща реши да свика референдум за квотите, но засега посочва единствено, че това ще стане поне след около половин година. Позиция, близка до тази на Унгария, заемат и останалите държави от Вишеградската четворка – Полша, Словакия и Чехия.

Много тежък момент за ЕС

Волфганг Мюнхау, анализатор на лондонския "Файненшъл таймс", предупреждава, че кризата в Европа е толкова голяма, че може след седмица да започне процес на дезинтеграция на ЕС. Няма да има формално разпадане на съюза, добавя той, но той ще стане много по-неефективен. Имигрантите имат две алтернативи – да тръгнат на север към България (страна от ЕС, но далеч от шенгенската зона) или на запад към Албания с надежда да с епрехвърлят през Адриатическо море директно в Италия. Ако се реализира вторият сценарий, почти веднага Словения, Швейцария и Франция ще затворят границите си. В този момент Европейският съвет на държавните и правителствени ръководители от ЕС ще престане да съществува като политическо ръководно тяло на съюза, допълва Мюнхау. Това ще налее вода в мелницата на противниците на ЕС преди референдума във Великобритания. Европа не може да се справи с две толкова големи кризи едновременно. Това е сценарий, който може и да не се реализира, но е безспорно, че ЕС навлиза в един от най-тежките моменти в историята си, казва още авторът.
9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    shwarzspeht avatar :-P
    Клюводървец
    • - 12
    • + 14

    На гърците,това им се полага.След като се имат за туристическо бюро за репатриране на милиони бежанци към страните които им плащат сметките,вече 50 год.,време е да изпият чашата.И,да не разчитат на баба меркел.Тя вече си ,е, пътник.

    Нередност?
  • 2
    pag avatar :-|
    pag
    • + 31

    Като си спомня какво висене беше пред разни посолства и консулства за гръцка или немска виза. Па покани, па "покажи пари", па "покажи билети за връщане, резервация за хотел", не нам кво......
    Че и понякога връщаха на самата граница, без обяснения........
    Тамошните журналя плашеха децата с неминуемото нашествие на страховити орди румънци и българи, инак бели християни, но въобще диви балкански субекти.
    Изглежда сме били големи балами, оказа се, че ако си благороден африканско-азиатски субект можело просто да хвърлиш документите и да пресечеш границата дето ти кефне.......

    Нередност?
  • 3
    oex13531876 avatar :-?
    oex13531876
    • + 19

    Европа заслужава присъствието не всеки пожелал я неграмотен и мързелив мюсюлманин без документи. И ще го получи.
    Да се стягат нашите по трасето на магистрала "Струма" - очертава се постоянната гледка на прииждащи глутници орки по пътя си към Дунав мост 2.

    Нередност?
  • 4
    plamenhristov5 avatar :-?
    plamenhristov5
    • + 10

    Целостта на ЕС е поставена на карта. Меркел трябва да се събуди. Може идеите й да принципно добри, но реалните условия на този етап ги правят неприложими. Докато отсъстват необходимите и достатъчни предпоставки за това което Меркел мечтае е въпрос на реализъм да се възпрепятства миграционния поток към ЕС. В противен случай разпадът на съюза е въпрос на време.

    Нередност?
  • 5
    rosko11 avatar :-|
    Rossen Roussanov
    • + 7

    Явно на 7 март започва агонията на ЕС, Австрия и Вишеградската четворка няма да отстъпят...След последното си интервю Меркел доказа, че е политически труп, който ще бъде мразен по-вече от Хитлер в цяла Европа. Въпросът е, Бойко Борисов кога ще се разграничи от мъртвешката й хватка...И дали ще успее да се измъкне от нея, или той и България ще станат халифат следващите 15 години, в който няма да има място за немюсюлманите, включително и за нашите олигарси. Кога последните ще го разберат и ще дадат началин тласък на правителството?

    Нередност?
  • 6
    fio41315648 avatar :-|
    fio41315648
    • + 3

    Решението е просто, прибират ги с кораби на НАТО още в морето и ги връщат там откъдето са тръгнали, все някога ще им свършат парите за каналджии. Също би помогнало, ако се въведе количествено-качествена годишна квота за бежанци, тая година толкова, предимство за хора с образование и професия. В крайна сметка, има и други места по света, не е само Западна Европа.

    Нередност?
  • 7
    osho avatar :-|
    osho
    • + 4

    За трети път в историята Германия се превръща в източник на проблеми за цяла Европа. И не само за Европа. Германия е проблем и за тези, които се домогват към нея...!

    Нередност?
  • 8
    basilicum avatar :-|
    basilicum
    • - 1
    • + 1

    ми те гърците и без тва са си полу-араби. по чужбините ливанци и други араби и гърци купонясват в едни и същи кръчми, щото харесват една и съща музика, танци и храна. на външен вид същата работа. кво се оплакват?

    турското кафе било гръцко, на дюнера викат гирос - подробности ...

    Нередност?
  • 9
    alabalko avatar :-|
    alabalko

    В мапса се вижда, че границата на Гърция с България е бая планинска. Пътища много няма. Но българските власти спят вместо да вдигат ограда. Вместо да правят мили очи на Гърция и да се страхуват от Германия. Борисов се страхува, че Меркел ще му спре европарите и затова не прави нищо. А европарите са важни за приятелчетата му, защото те захранват мутренския бизнес.
    В момента, в който населението скочи Борисов ще се обърне и ще започне да прави нещо, но до тогава София ще е залята с транзитнопреминаващи.

    Нередност?
Нов коментар