🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой се страхува от Доналд Тръмп

Маршът на бомбастичния милиардер към Белия дом вкарва републиканците в гражданска война, безпокои бизнеса и притеснява партньорите на САЩ

Какво може да събере на един остров съоснователя на Google Лари Пейдж, главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук, Елън Мъск от Tesla Motors, лидера на републиканското мнозинство в Сената Мич Маконъл и председателя на Камарата на представителите в Конгреса Пол Райън? Отговорът е - заговор за спирането на Доналд Тръмп. Точно това според Huffington Post е била основната тема на потайния годишен Световен форум, организиран от близкия до консервативните кръгове в САЩ American Enterprise Institute. В уединението на луксозния курорт Сий Айлънд в началото на март технологичните гурута и висшият ешелон на Републиканската партия са обсъждали как може да бъде пресечен пътят на Тръмп към Белия дом.

Докато бомбастичният милиардер се откъсва все повече пред съперниците си за президентската номинация на републиканците, паниката става осезаема. Тя се усеща на много нива - сред елита и умерените крила на партията, сред бизнеса, сред партньорите на САЩ от Мексико, през Европа до Китай и Япония. Мобилизацията срещу Тръмп може и да не успее да му попречи да се изправи на изборите през ноември срещу Хилъри Клинтън, вероятният кандидат на демократите. И макар шансовете на бившия държавен секретар да влезе в Овалния кабинет за момента да изглеждат по-добри, няма гаранции, че кампанията й няма да бъде торпилирана например от разследването на ФБР срещу нея за използването на частен имейл сървър или от някой от другите скандали, каквито около нея не липсват. Дори самата перспектива човек като Доналд Тръмп да се озове начело на единствената световна суперсила е повече от притеснителна.

Партията, която мрази себе си

Възходът на Тръмп вкарва републиканците в състояние, което може да бъде описано като гражданска война. Докато в дебатите на демократите между Клинтън и опонента й Бърни Сандърс се обсъждат неща като данъци, работни места и образование, при консерваторите вербалните сблъсъци са в категорията неподходящи за гледане от деца и се свеждат основно до грозни лични нападки и обиди, като се стигна дотам Тръмп да обяснява за размера на пениса си.

Никой не говори например, че според анализ на независимата организация Tax Policy Center фискалните програми на тримата водещи републикански кандидати са, меко казано, несериозни. Най-вредни са плановете на Тръмп, които биха намалили бюджетните приходи с 9.5 трилиона долара през следващите 10 години. Сребърен медал за фискална безотговорност взима сенаторът от Тексас Тед Круз, който ще отвори дупка от 8.6 трлн. долара, а бронзът отива при сенатора от Флорида Марко Рубио с 6.8 млрд. долара. Както отбелязва в. Washington Post, всеки от тези планове ще изисква "безпрецедентно съкращаване на разходите", за да проработи - от мащаба на отрязването на целия бюджет за отбрана или дори повече.

"Моята партия е полудяла," възкликна наскоро републканският сенатор Линдзи Греъм. И лудостта й я вкарва в екзистенциална криза. След супервторника на 2 март, когато Тръмп взе седем от гласуващите 11 щата, политическият биограф Джон Мийчъм заяви пред тв MSNBC: "Тръмп успя да отвлече цяла една политическа партия и пилотите се питат защо никой не е на тяхна страна. Пасажерите аплодират човека, който превзе самолета." Натривайки носа на партийния елит, който чака твърде дълго, преди да го вземе насериозно, Тръмп успя да активизира милиони американци, които обикновено не гласуват или на които им е омръзнало да пращат републиканци в Конгреса и после да не виждат никаква промяна в живота си.

След като на 8 март победи в първичните избори в Мичиган и Мисисипи, Тръмп вече разполага с 458 делегати за партийния конгрес в Кливлънд през юли при нужни 1237 за получаване на президентската номинация. Ако спечели ключовите щати Флорида и Охайо на 15 март - и в двата важи правилото, че победителят взима всички делегати, вместо те да бъдат разпределени пропорционално между кандидатите - ще е нужно чудо, за да бъде спрян. Което обяснява защо толкова много усилия са концентрирани с цел това да не се случи.

Само във Флорида консервативни организации са хвърлили 10 млн. долара за мощна негативна рекламна кампания, предупреждаваща хората да не гласуват за милиардера популист. "Не се оставяйте Тръмп да ви заблуди", съветва офицер в оставка от специалните сили в един от тв клиповете. В щати като Флорида, Невада и Колорадо се наблюдава и засилено подаване на документи за гражданство от имигранти с латино произход. В шестте месеца до януари апликациите за натурализиране са скочили с 14% в сравнение с миналата година и се очаква да достигнат един милион до края на 2016 г. Макар кандидатстването за гражданство по принцип да нараства в изборни години, този път се наблюдава по-голям от обичайния скок и обяснението е, че латиносите искат да гласуват срещу човека, който обещава да издигне стена по границата с Мексико, нарича имигрантите от южната съседка "изнасилвачи" и "наркодилъри" и иска да депортира 11 млн. души, които са в САЩ без документи.

Републиканският елит също e настръхнал срещу човека, когото колумнистът на в. New York Times Никълъс Кристоф нарича "американският Ахмадинеджад". Двамата последни кандидати за президент Мит Ромни и Джон Макейн оглавиха офанзивата срещу "русия Берлускони". Ромни го нарече "шарлатанин и измамник", който ще направи Америка "по-малко сигурна", а сенаторът от Аризона предупреди, че възгледите му за външната политика са "опасни". Републиканци, сред които и един сенатор, започнаха да заявяват, че ще бойкотират Тръмп и няма да гласуват за него, ако той е кандидатът на партията. От другата страна обаче са опортюнисти като отпадналия от президентската надпревара Крис Кристи, който публично обяви подкрепата си за доскорошния си съперник. Със сигурност други консерватори ще го последват, за да яхнат урагана "Тръмп". Разцепването на Републиканската партия вече изглежда не само възможно, но и много вероятно.

Не смешно, а страшно

Дори в забавните шоута вече избягват да представят Тръмп като хумористична фигура. Комикът Луис Си Кей написа имейл до легионите свои фенове със следното съдържание: "Моля, спрете това с гласуването за Тръмп. Беше смешно за малко. Но този човек е Хитлер."

На републиканците със сигурност не им е забавно, въпросът е дали не е твърде късно да опитват да неутрализират Тръмп. Единият вариант е да му попречат да събере нужния брой делегати преди Кливлънд, като се обединят около друг кандидат. Но това ще е трудно заради спецификата на групите, които гласуват за Тръмп. Той вдигна активността в първичните избори до рекордни нива, като закара до урните хора, които никога не са гласували за републиканци и от дълго време не са пускали бюлетини. Той черпи подкрепа сред бели работници, разочаровани, че икономиката и политическата система са ги предали. Тръмп има най-много фенове (43%) в групата на регистрираните демократи, които се самоопределят като републиканци. Тези гласоподаватели са ключови за неговия успех в първичните избори и ще изиграят важна роля и през ноември. Това е електорат, чиято подкрепа няма как да прелее към никой друг от републиканските кандидати. Същевременно според проучване на NBC News 85% от гласувалите за Тръмп в първичните избори на 1 март искат "номинация извън политическия елит". Това не са хора, които търсят съвети от Ромни и Макейн.

Последната отчаяна надежда на анти-Тръмп лагера е, че ако той пристигне в Кливлънд с най-големия брой делегати, но без да е достигнал нужните 1237, партийният конгрес ще може да избере друг кандидат. Мит Ромни вече обяви в интервю за CNN, че това е "реалистичен сценарий". Проблемът е, че подобна маневра ще разгневи още повече избирателите на Тръмп и ще ги убеди, че политическата система работи срещу тях. Резултатът ще е криза на доверието в партията, вероятно разцепление и още по-вероятна загуба през ноември. Истината е, че републиканците са изправени пред ужасна дилема и в момента нямат печеливш ход.

Перспективата за Тръмп в Белия дом буди безпокойство и сред бизнеса. Компании като Apple често са мишена на нападки от милиардера, който в рамките на кампанията си "да направи Америка отново велика", обещава да удари всички, които изнасят производство навън, с наказателни мита и заклеймяващи речи от президентската трибуна. Един от любимите корпоративни "злодеи", които Тръмп громи на почти всеки свой митинг, незнайно защо е японската компания за строителна, селскостопанска и минодобивна техника Komatsu. Тя наистина е конкурент на американски фирми, но освен това има три големи фабрики в САЩ, произвежда в страната и изнася оттам. Една от мантрите на Тръмп е, че Китай, Япония и Мексико "ни убиват" с евтини стоки, но той ще върне работните места в Америка и ще отговори на удара с мерки като мита от 45% за китайския внос. Подобна философия е гаранция, че дори да не успее да разпали световен конфликт, Тръмп е напълно способен да започне търговска война. А споразумения като Транстихоокеанското споразумение за свободна търговия (TPP) и Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (TTIP) нямат никакъв шанс, ако той стане президент.

От речите му става ясно също така, че партньорите на Америка се възползват от нея и трябва да бъдат накарани да правят повече. Изявленията за предоговаряне на отбранителния съюз между САЩ и Япония вече предизвикват тревога в Токио. Евентуално намаляване на американския ангажимент в НАТО в момент, когато Европа е заобиколена от заплахи, би изпратило шокови вълни през столиците на Стария континент.

"Тръмп е като завръщане към една стара изолационистична епоха. Неговият светоглед датира 30 години назад. Той ще унищожи съюзническите отношения на Америка, ще затвори глобалната икономика и ще даде свобода на действие на авторитарните лидери," обобщава Томас Райт от Brookings Institution пред в. The Wall Street Journal. Добре дошли в света на Доналд Тръмп.

57 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    glog avatar :-|
    glog
    • - 36
    • + 17

    Според статията, ≪Дори самата перспектива човек като Доналд Тръмп да се озове начело на единствената световна суперсила е повече от притеснителна≫.

    Беше. Сега на планетата има две световни военни суперсили: САЩ и Русия. Събитията от последните две години твърдо го доказват.

    Нередност?
  • 2
    glog avatar :-|
    glog
    • - 21
    • + 22

    Статията е много реалистична. Тръмп, ако Републиканската партия го дезавуира, може да се кандидатура като личност, а не от името на някоя партия. Което не е чудно да му осигури по-голяма подкрепа от избирателите, отколкото ако е представител на републиканците. Защото основните неща, които той обещава, е това, което искат огромна част от избирателите.

    Оценката за неговата опасност обаче не е обективна. Защото ако успее да направи това, което обещава, той на практика би решил цял куп проблеми, които може и да не са прекалено добри за най-богатите наднационални корпорации и дори за най-големите чисто вътрешни корпорации, но биха повишили общата сигурност на много повече хора както в САЩ, така и по целия свят. Защото са насочени към решаване на назрели световни проблеми и проблеми на САЩ, каквито един президент от породата на Клинтън или на някой друг от претендентите да станат пртенденти за президент, не са им по възможностите.

    Нередност?
  • 3
    waterfall avatar :-|
    waterfall
    • - 12
    • + 25

    Глупости. По-скоро републиканската партия е изостанала с десетилетия. Те забравиха ли, че много отдавна не са имали президент? И сега торпилират най-ефектния си кандидат. В края на краищата народът решава, а не партиите, пък - каквото сабя покаже.

    Нередност?
  • 4
    peaspiring avatar :-?
    peaspiring
    • - 2
    • + 9

    До коментар [#1] от "glog":

    А Китай?

    Нередност?
  • 5
    glog avatar :-|
    glog
    • - 12
    • + 12

    До коментар [#4] от "peaspiring": ≪А Китай?≫

    Китай е още доста далече да се мери с тях. Със САЩ и Русия. И това не е само моя преценка, а и преценка на китайските ръководители. Защото, ако си спомняте, след като Путин реши да се намеси, китайците също бяха се засилили да отидат в Сирия. Мисля че беше с някакъв самолетоносач, но не съм сигурен. Но след като понаблюдаваха какво става и как се представят двете свръхсили там, тихомълком се отказаха.

    След като целенасочено се позапознах с модерните конвенционални оръжия на тези три държави, мнението ми е, че в близките десетина години Китай не може да се изравни с тях. Макар че това е доста голям период и е възможно да бъркам.

    Нередност?
  • 6
    jessie... avatar :-|
    Jessika
    • - 6
    • + 19

    Малко късничко са се сетили, че Тръмп, освен комична политическа фигура, може и да заплаха.

    Нередност?
  • 7
    tucker_case avatar :-P
    tucker case
    • - 8
    • + 18

    дори и да стане президент (което показва колко безотговорен може да бъде един полуумрял lower middle class) не мисля че ще е в състояние да направи особено големи бели вътре в страната... системата всъщност е доста сигурна и е дизайнвана да издържа на кукувци и откачалки... по-страшно ще стане ако земе да си мери... ръцете с путин или некой друг подобен безумец...

    Нередност?
  • 9
    jeanlucpicard avatar :-|
    Jean-Luc Picard
    • - 11
    • + 16

    [quote#1:"glog"] Беше. Сега на планетата има две световни военни суперсили: САЩ и Русия. Събитията от последните две години твърдо го доказват. [/quote]

    Така както авантюрите на Саудитска Арабия и Йордания в Йемен не ги правят "световна суперсила", така и тези на руснаците в Сирия не ги правят такива, колкото и да ви се ще на такива фантазьори като вас.

    Нередност?
Нов коментар