НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Свърши ли шоуто на Тръмп

Последният скандал с негово участие би унищожил всеки кандидат за президент. Фактът, че сега краят още не е сигурен, говори много за състоянието на Америка

Изтеклият запис може да се окаже повратната точка, която да изкара Тръмп от играта и да даде победата на Клинтън
Изтеклият запис може да се окаже повратната точка, която да изкара Тръмп от играта и да даде победата на Клинтън
Изтеклият запис може да се окаже повратната точка, която да изкара Тръмп от играта и да даде победата на Клинтън    ©  Rick Wilking
Изтеклият запис може да се окаже повратната точка, която да изкара Тръмп от играта и да даде победата на Клинтън    ©  Rick Wilking

Темата накратко:

- Още е трудно да се каже дали вулгарните коментари на Тръмп ще му отрежат окончателно пътя към Белия дом, или ще се окажат поредният скандал, който верните му избиратели са способни да преглътнат.

- Репликите от изтеклия разговор на Тръмп с тв водещия Били Буш не само са грозни и безвкусни, но и свидетелстват за сексуален тормоз.

- Усещането сред демократите е, че Тръмп е обречен. Рискът е самоувереността да им изиграе лоша шега. Този път Тръмп наистина изглежда ранен, но и преди е доказвал, че успява да изплува от наглед фатални гафове.

- Макар скандалът да избухна само 29 дни преди вота, Тръмп все още има време да се възстанови. И ако изобщо има някакво правило в тази кампания, то е, че в нея никога никога не бива да се казва никога.

През 1983 г., когато кампанията му за губернатор на Луизиана изглежда заплашена от дерайлиране заради обвинения в корупция, демократът Едуин Едуардс произнася следната знаменателна реплика: "Единственият начин да изгубя тези избори е да бъда спипан в леглото или с мъртво момиче, или с живо момче." Едуардс печели.

През 2016 г. Доналд Тръмп изглежда още по-неуязвим. Или критериите за политиците в Америка са паднали много повече. Кандидатът за президент на САЩ на Републиканската партия (или поне на част от нея) сякаш е с тефлоново покритие. Месеци наред той сипе обидни коментари за мексиканците, мюсюлманите, жените, хората с увреждания и военните ветерани, включително такива от ранга на сенатора от Аризона Джон Маккейн. Но подобни словесни протуберанси, които биха превърнали всеки друг в политически труп, се оттичат от Тръмп, без да оставят следа.

Поне така беше до петък, 7 октомври, когато в. Washington Post публикува на сайта си видео от 2005 г. В записа милиардерът се хвали, че тъй като е знаменитост, може да си позволи всичко с жените, като например да ги сграбчва "по котенцето". По подразбиране - без тяхното съгласие.

Ефектът беше като от връхлитане на ураган. Доналд Тръмп беше принуден да направи нещо нечувано - да се извини. Преднината за претендента на демократите Хилъри Клинтън се разшири до 6.5% на национално ниво (макар това да не е най-меродавният измерител), а няколко проучвания, проведени в дните след пускането на записа, й дадоха над 10% аванс. До неделя следобед в. New York Times беше преброил над 50 републикански губернатори, сенатори и конгресмени, разграничили се публично от избраника на партията си. Някои от тях го призоваха да се оттегли. След като и Джон Маккейн свали подкрепата си, Боб Доул остана единственият бивш републикански кандидат за президент, който не се е дистанцирал от Тръмп.

Всичко това при нормални обстоятелства би означавало гръмък край на шоуто на Тръмп. Но кампанията тази година е всичко друго, само не и нормална. Което обяснява защо политолози и всякакви други изборни анализатори са изключително предпазливи с прогнозите си дали вулгарните коментари на Тръмп ще му отрежат окончателно пътя към Белия дом, или ще се окажат поредният скандал, който верните му избиратели са способни да преглътнат.

Аз, моя милост и жените

Всъщност чутото на записа не би следвало да е чак такъв шок от устата на човек, прекарал седмицата преди това основно в заяждания за теглото на Мис Вселена 1996 г. Алисия Мачадо и правил неведнъж неприятни сексистки коментари. Само че репликите от разговора на Тръмп с тв водещия Били Буш (по случайност братовчед на Джордж Буш) не само са грозни и безвкусни, но и свидетелстват за сексуален тормоз. В същата посока сочат и появилите се обвинения срещу милиардера от няколко жени в сексуални посегателства. Тръмп отхвърля твърденията като "тотално изфабрикувани", твърди, че е жертва на "корумпираната машина" на политиците и медиите, и заплашва със съд.

"Този скандал ще засегне Тръмп по три начина. Първо, той го поставя в отбранителна позиция в момент, когато трябва да стопи преднината на Клинтън. Второ, кара републиканските кандидати, които се състезават в оспорвани битки за места в Конгреса, да го изоставят или поне да го игнорират. Това означава по-слабо агитиране за него на местно ниво. И трето, изсмуква част от ентусиазма на неговите консервативни религиозни поддръжници, от които той има нужда като помощници в кампанията си", казва пред "Капитал" Доналд Грийн, професор по политология от Columbia University.

Действително страхът, че Тръмп ще провали не само себе си, но и ще завлече цялата партия, като я лиши от мнозинството й в Конгреса (на 8 ноември заедно с вота за президент има и избори за 34 места в Сената и 435 в Камарата на представителите), отприщи още в петък вечер вълната от републикански разграничавания от него. Само че до сряда, когато беше ясно, че той няма никакво намерение да се отказва, и, "освободен от оковите" на партията, ще се бори до финала, някои от отреклите се вече бяха направили обратен завой. Сенатор Деб Фишер от Небраска например на 8 октомври призова в Twitter Тръмп да се оттегли в полза на номинирания за негов вицепрезидент Майк Пенс, но три дни по-късно заяви, че не само уважава решението му да не се предава, но и ще гласува за него.

Факт е, че републиканците се поставиха в невъзможна позиция и сега кандидатите им за Конгреса трябва да избират между това да ядосат твърдите фенове на Тръмп и да бъдат обявени за предатели или да изгубят колебаещите се избиратели, без които няма как да спечелят. Но от гледна точка на президентската надпревара това няма толкова голямо значение, тъй като отливът на разочаровани от Тръмп потенциални републикански гласове може да свали избирателната активност, но няма да качи резултата за съперничката му. "Повечето от онези, които оттеглят подкрепата си, не биха гласували за Клинтън", посочва пред "Капитал" проф. Робърт Шапиро от катедрата по политология на Columbia University.

За самия Тръмп ключовият въпрос е дали отблъскващите му коментари, които той се опита да омаловажи като "разговор между мъже в съблекалнята", са изтрили изцяло всякаква надежда да получи гласове от жените и други групи, без които няма как да разшири базата си достатъчно, за да спечели битката за Белия дом. "Не забравяйте, че в САЩ гласуват повече жени, отколкото мъже, те са огромна избирателна сила. Досега Тръмп компенсираше слабата си подкрепа сред жените със силна сред белите мъже, но сега започна да губи и част от тях", отбелязва пред "Капитал" д-р Пол Сурасик, декан на катедрата по политология в Youngstown State University. Според проф. Робърт Шапиро скандалът няма да разколебае твърдото ядро на Тръмп, но може да му попречи да получи допълнителни гласове от колебаещите се дали и за кого да гласуват жени и младежи.

И все пак той още е тук

Всъщност дори и преди бурята със записа изглеждаше, че шансовете на Клинтън да влезе в Белия дом са доста по-добри, освен ако основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж и руските хакери не пазят някоя бомба в откраднатите имейли на бившия държавен секретар и Демократическата партия. А след изтеклото видео усещането сред демократите е, че Тръмп е обречен. Те дори вече променят стратегията си за кампанията, като примерно Priorities USA, един от най-големите донорски изборни комитети (т.нар. Super-PAC), обмисля да насочи повече ресурси към кандидатите на демократите за Конгреса, вместо да фокусира всичко върху Клинтън.

Рискът е самоувереността на демократите да им изиграе лоша шега. Този път Тръмп наистина изглежда ранен, но и преди е доказвал, че успява да изплува от наглед фатални гафове. "Все още оценяваме ефекта от скандала. Вероятно числата за Тръмп ще стават по-лоши, но пълното отражение на случката тепърва ще се усеща в swing states (колебаещите се щати), където надпреварата продължава да е оспорвана и разликите са в рамките на статистическата грешка. Така че пътят към избирането на Тръмп още не е затворен", смята Пол Сурасик.

Макар скандалът да избухна само 29 дни преди вота, според Доналд Грийн Тръмп все още има време да се възстанови. "Но за това ще е нужно много добро представяне в третия кандидатпрезидентски дебат и някаква сериозна спънка за Клинтън", посочва професорът по политология от Columbia University.

Стратегията за контраатака, избрана от Тръмп, вероятно ще втвърди още повече лоялните му привърженици. В надпревара, в която се сблъскват двама силно нехаресвани претенденти и безпрецедентно голяма част от американците още не са решили дали да гласуват, това може да изиграе роля. "Има вероятност тези избори да бъдат решени от избирателната активност, а неговата електорална база е по-надеждна и по-ентусиазирана от тази на демократите", казва проф. проф. Робърт Шапиро. А и ако изобщо има някакво правило в тазгодишната грозна и удивителна в много отношения кампания, то е, че в нея никога не бива да се казва никога.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    O

    Нередност?
  • 3
    provadiiski avatar :-|
    Chi Cho
    • - 4
    • + 5

    Добра статия!

    Нередност?
  • 4
    niakoi avatar :-|
    Преспанец
    • - 3
    • + 10

    Без да твърдя, че работата на Тръмп е напълно чисто, считам за отвратителна пропагандата, която се сипе срещу него от различни медии. Утре може да му извадят и отсъствията по физическо и да ги представят като "скандал". Именно заради гнусните опити да бъде компрометиран, включително от Дневник, мисля, че хората все още го харесват.

    Нередност?
  • 5
    v_l avatar :-|
    v_l
    • - 5
    • + 3

    До коментар [#4] от "Преспанец":

    Хаха ... не думай ... че то това се прави навсякъде срещу всички кандидати. Само Тръмп е толкова зле, че не спира да им дава поводи или е натрупал достатъчно в архива си. Да не би да очаква тия неща да останат незабелязани? Нормално. Гледа се всичко ... не само какви ги приказваш сега, ами и какви си ги приказвал преди 20 години. И още по нормално всяка страна плюе ответната. В случая по Тръмп определено има доста повече материал за плюене.

    От друга страна тия "колосални сблъсъци" явно май касаят най много 10% от избирателите. Всичко останали са така или иначе фанатици на техния си кандидат и въобще игнорират всякакви критики срещу му. Но пък в САЩ тия 5-10% са супер решаващи. Та така ... сами си се прецакаха и Тръмп и най вече партията седяща зад него. Да бяха се сетили за по чист кандидат.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 8

    До коментар [#3] от " Chicho ": И какво й е доброто? Едностранчив лековат преразказ на някои от глупостите на Тръмп. И тъй като за Хилъри няма и дума, ви се внушава, че тя е цялата в бяло. Далеч не е така. Ако дедо Тръмп е пипал котки (о, ужас!!!), тя пък носи вината за нападението и убийството на ЮЕс посланика в Бенгази. Унищожената държава Лиция е нейна работа. Публикувани от Уикилийкс документи доказват, че фондацията Клинтън е спонсорирана от Катар с 1 млн. долара. Катар неприкрито финансира и въоръжава ИД в Сирия. Това изглежда доста по-скандално,а?

    Нередност?
  • 7
    glog avatar :-|
    glog
    • - 2
    • + 2

    Според статията: Вероятно числата за Тръмп ще стават по-лоши, но пълното отражение на случката тепърва ще се усеща в swing states (колебаещите се щати), където надпреварата продължава да е оспорвана и разликите са в рамките на статистическата грешка.
    =======================================

    Народът на САЩ очевидно вече е узрял политически, след като се интнересува от това, каква политика обещава да води кандидатът за президент, а не какви глупости приказва при обстановка, когато се приказват само глупости, които нямат нищо общо с политиката и управлението.

    Нередност?
  • 8
    stoiank avatar :-|
    stoiank
    • - 3
    • + 4

    Първо, този скандал показва, че положението не е решено, за да се налага Вашингтон Пост да вади запис от 2005 г., сега сме 2016 /тоест някой го пази повече от 10 г., за шантаж/.
    Второ, че останалите кандидати не са по-добри, след като такова ужасно поведение не прекратява битката.
    Трето, явно Тръмп е "напипал" какво вълнува избирателя, за да може след тази откровена война срещу него и от свои, и от чужди все още да не потъва.

    Нередност?
  • 9
    2.5 avatar :-|
    2.5
    • - 1
    • + 3

    [quote#6:"D-r D"] И тъй като за Хилъри няма и дума, ви се внушава, че тя е цялата в бяло.[/quote]

    Поне няма никакво съмнение, спонсорите тук, зад кой кандидат стоят там!
    Вероя

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • + 3

    До коментар [#9] от " 2.5 ": Спонсорите са от въртопа около Демократическата партия, а Вашингтон поуст е тамошния Капитал. Какво ли салто мортале ще спретнат, ако Хилъри падне?

    Нередност?
Нов коментар