🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Ислямска държава" пое отговорността за атентатите в Брюксел

Взривове на летището и станция на метрото взеха най-малко 34 жертви

Европейската столица Брюксел беше ударена от координирани атентати във вторник сутринта, довели до смъртта на десетки хора. Спрян е градският транспорт, летището е евакуирано и всички полети са отменени до сряда сутринта. Обявена беше най-високата четвърта степен на заплаха. Отговорността за атентатите беше поета от "Ислямска държава", съобщи свързаната с групировката агенция AMAQ. Взривовете стават няколко дни, след като белгийската полиция залови родения в Брюксел Сала Абдеслам, смятан за един от организаторите на атентатите в Париж от ноември, при които загинаха 130 души.

Според националната телевизия VRT загиналите след взривове на летище "Завентем" и на спирка на метрото в центъра на града са поне 34. Телевизията цитира кмета на града Иван Майор, който на пресконференция обяви, че жертвите на бомбата в метростанция "Малбек" са 20 души, а други 106 са ранени, като 17 са в тежко състояние. На летището пък са загинали 14 души, а други над 30 са ранени, допълни кметът. Данните са към 17.00 часа българско време и щетите са по-големи от първоначално

обявените от властите, според които на двете места са загинали съответно 15 и 11 души.

Няма данни за загинали българи

Говорителят на българското министерство на външните работи Бетина Жотева обяви, че няма данни за загинали българи. Министерството не коментира официално дали има ранени наши сънародници.

От външното министерство съобщиха, че задграничните ни представителства в Брюксел ще осигурят краткосрочен подслон за българските граждани, които нямат възможност да се приберат в България поради отменените полети във вторник от белгийската столица, на които е отказано съдействие от авиокомпании или пътнически агенции.

Атаките

Първият от поредицата взривове избухна около 8.00 часа сутринта в салона за чекиране на заминаващи пътници на летище "Завентем", близо до гишетата на компания American Airlines. По-късно през деня разследващият прокурор Фредерик ван Льов обяви, че несъмнено става дума за бомба, взривена от атентатор самоубиец. Край тялото му е намерен автомат "Калашников". Reuters цитира 40-годишния служител на летището и очевидец на атентата Алфонс Юла, който твърди, че непосредствено преди първия взрив е чул кратка реч на арабски, както и изстрели. "След това стъклената стена на летището се срути", казва той. Веднага след това е последвал нов взрив, засега с неясен източник. Няколко часа по-късно с контролирана експлозия полицията унищожи джихадистки пояс, оставен близо до мястото на първия атентат.

Около час по-късно и докато тревога изпълваше хората в Брюксел, прогърмя експлозия на спирката на метрото "Малбек", която се намира близо до района със сградите на европейските институции. Взривът е бил токова силен, че е чут на съседните спирки "Ар-лоа" и "Шуман". Това породи първоначални твърдения, че е имало поредица от атентати на трите поредни станции на метрото. Информацията за това беше опровергана. По-късно през деня операторът на метрополитена Stib разкри подробности за взрива, причинен също от атентатор самоубиец. Нападателят е бил в средния вагон на влакче, което се е движело към центъра. Задействал е бомбата веднага след като влакът е тръгвал от спирка "Малбек".

Малко след атентата на "Малбек" полицията контролирано взриви подозрителен багаж. Властите затвориха обществения транспорт в Брюксел, като по-късно през деня обявиха, че метрото и надземният транспорт ще бъдат отворени в четири часа следобед във вторник. Летище "Завентем" трябваше да остане затворено по план най-малко до 6.00 часа сутринта в сряда.

Почти моментално след първата експлозия правителственият кризисен център в страната започна да действа, публикувайки полезна информация в Twitter. Полицията призова гражданите да останат по местата си, като избягват да излизат по улиците на града. Европейската комисия реагира моментално. По нареждане на заместник-председателя Кристалина Георгиева, която е отговорна за действията на служителите в случай на тревога, сградите на европейските институции бяха затворени за неоторизирани посетители. Служители, дипломати и политици останаха затворени целия ден.

Има ли връзка с атентатите в Париж

Белгийският премиер Шарл Мишел обяви на пресконференция около обяд, че "ние се страхувахме от атентат и ето, че той се случи". Той осъди нападението, което определи като "ново дъно за терористите". Редица международни политически и духовни лидери - от руския президент и генералния секретар на НАТО до имама на джамия "Ал Азхар" в Кайро, смятан за глава на сунитите по света, осъдиха двойния атентат.

Той дойде броени дни след като белгийската полиция залови родения в Брюксел Сала Абдеслам, смятан за един от организаторите на атентатите в Париж от ноември, при които загинаха 130 души. При разпити в последните дни от затвора в Брюж Абдеслам призна, че при ноемврийските атентати е трябвало да се самовзриви на "Стад дьо Франс", заедно с брат си, но в последния момент се уплашил и избягал. Въпреки това при залавянето му организирал нови атентати в Белгия.

Твърде е рано да се говори каква е връзката на атентатите от Брюксел с Абдеслам, предупредиха властите. В понеделник обаче белгийският вътрешен министър Жан Жамбон заяви, че в страната има най-висока степен на тревога за възможни атаки като отмъщение за залавянето на Абдеслам.

След атентатите в Брюксел съседите на Белгия усилиха мерките за сигурност. Например Франция изпрати 1600 допълнителни полицаи по границата с Белгия, като затегна веднага граничния контрол по всички пътни артерии. Движението на скоростните влакове, свързващи Лондон и Париж с Брюксел, беше спряно.

"Ние сме във война и претърпяхме актове на война в цяла Европа в последните няколко месеца", каза френският премиер Манюел Валс на пресконференция в ранния следобед. Малко след това стана ясно, че от съображения за сигурност е евакуирана за кратко белгийската атомна електроцентрала "Тианж".

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    trol_police avatar :-|
    Управляваща опозиция
    • - 2
    • + 5

    Сякаш бяха пророчески думите на Виктор Орбан от преди 10-ина дена:
    http://paulbjork.blog.bg/politika/2016/03/22/.1438929
    https://www.youtube.com/watch?v=EbINrdyAXlE
    http://gatesofvienna.net/2016/03/the-full-text-of-viktor-orbans-speech/

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-(
    D-r D
    • - 2
    • + 7

    Бог да се смили над душите на невинните и да утеши страдащите.

    А сега да помислим за ИДИЛ.
    Халифатът се появи "удобно" и "навреме" в старанието да се приложи моделът с арабската пролет и в Сирия. Постепенно сирийците, противници на режима на ал Асад, които с оръжие отстояваха своите и на близките си граждански права, бяха яхнати от финансирани от Саудитска Арабия и обслужвани от Турция наемници-уахабисти, които в името на Аллах избиваха зверски и християни, и шиити, и сунити. Рязането на глави, разстрелите на пленници по площадите, рязането на ръце по законите на шериата се качваше в мрежата, за да всява ужас.
    Какво направи западния цивилизован свят? Нищо. Чакаше някой да свали ал Асад, независимо кой щеше да е победителят. А, имаше анти-ИД коалиция, която оперетно бомбардираше позиции на главорезите, на които това им въздействаше като енергийна напитка и те увеличаваха завзетите територии.
    Мигрантският поток към Европа - да не продължавате да мислите че е спонтанен? Добри, в Сирия се води война и хората бягат, но в Афганистан и Ирак несигурността и липсата на държавност е от след САЩ. Защо 20 г ирасчани и афганци не тръгнаха към Европа, а го почнаха масово от миналата година?

    На кого е изгодно Сирия да престане да съществува по модела на Ирак и Либия?
    Отговорът е на повърхността: на Саудитска Арабия, на Катар, на шейхствата и на Турция. Това са страните, които наляха милиарди в организирането на чалмоносните банди и тяхната ислямистка мотивация. Това са страните, които създадоха, отгледаха и разпространиха ислямския тероризъм. Под грижовния поглед на западните демократични правителства и техните лидери.

    Когато отново се пролее невинна кръв в сърцето на нашия свят, а то е неминуемо, спомнете си за поканите към преселниците на Меркел, за умилкването на Юнкер пред Ердоган, за показната незаинтересованост на Обама, за липсата на всякакъв разум в европолитиците.

    Тези хора ни обричат да сме обредни животни на безумството им.

    Бог да приюти душите на невинните жертви. Кръвта им е върху лицата на властниците.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 6

    До коментар [#1] от "Управляваща опозиция":

    Благодаря за речта на Орбан. Забележителен политик. Ако, че брюкселаците и палашите им му слагат какви ли не етикети.
    Няма ли колелото на съдбата да изкара и за България подобен политик?

    Нередност?
  • 4
    bogry avatar :-|
    BoGry
    • + 5

    Намерили били калашников до единия от самовзвривилите се терористи! Че как е станало това? Как го е вкарал чак до салона за чекиране?
    Чак след атентатите обявяват най-голяма степен на заплаха! Какво са очаквали? Онези да отговорят на задържането на онова цигане с културни мероприятия ли?
    Покрай тези атентати стана ясно и как хората (аз пък - хора) от квартала на Сала са давали отпор на полицията и органите на властта, като са ги замеряли с камъни (колко типично) и бутилки минерална вода! Това да ви напомня нещо за нашите цигани и техните гета - градове в градовете и държава в държавата? Където полицаите биват бити и колите им - смачкани? Линейките и лекарите в тях - също?
    Циганинът не отговаря на доброто с добро! Той смята, че доброто му се полага по закон! А кой го е научил на това? Политицитеее!!

    Нередност?
  • 5
    fuji avatar :-|
    fuji
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#3] от " D-r D ": Няма как да стане,щеше да е полезно за нас.Български политик като него в близките 200 години е илюзия.

    Нередност?
  • 6
    fuji avatar :-|
    fuji
    • - 2
    • + 1

    В тази война на светове,едно не ми е ясно.Америка,Англия,Белгия,Франция,Русия,Чеченците и те се молеха да ги пуснат срещу Ислямска Държава,сигурно има и други държави които воюват срещу тях.Все развити страни,икономически,технологично,военно и още и още не могат да се справят с тях.Тези от Ислямска Държава някакви извънземни ли са,безсмъртни ли са,незнам какви са?То не бяха бомбадировки,сухопътни операции,специални оръжия,какво ли не.Или има нужда тези да съществуват в полза на определени интереси,политически,икономически,финансови,или цялата тази сигурност за която всички медии и политически лидери говорят е пълна измислица за простолюдието.Лошото в цялата ситуация е невинните жертви независимо от раса и религия.

    Нередност?
  • 7
    xyha avatar :-|
    xyha
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Каквото повикало , такова се обадило . Само дето обикновенните хора го отнасят , а не политическите зелки , които продължават да трупат "дивиденти" . Но все пак демокрация , ние сме си ги избрали.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#7] от "xyha":

    "...ние сме си ги избрали..."

    Не съм съгласен. Демокрацията в гръцките племена и градове-държави представлявала директно гласуване на общността за позната личност от тях, която се натоварва с определени отговорности и права.

    Какво става в ЕС? Българите/румънците/чехите и т.н. гласуват за непознати им политически играчи от местните партии, които попадат в ЕП в мегапартии и там вторично и в резултат на партийни договорки и национални деления избират европлутократите, които вземат решенията.

    Вие може и да сте гласували на местните евроизбори за Гошо, но ако той попадне в ЕП, вие нямате никаква възможност за контрол или информация върху неговите следващи действия.
    Вашият глас е само ракетата носител. Оттам насетне - каква демокрация?

    Нередност?
  • 9
    seniorbb avatar :-|
    джендър NATO generals
    • - 1
    • + 5

    Аристотел:"Толерантността и апатията са последните ценности на едно умиращо общество"
    Николай Хайтов-"толерантонстта в една зверилница е равна на смърт"

    Нередност?
  • 10
    objective avatar :-?
    objective
    • + 2

    Крайно време е Европа да разбере, че е започнала световна идейно-цивилизационна война, в условията на която досегашната й либерална ценностна система и материална култура е неадекватна и абсолютно уязвима. Необяснима наивност е да се мисли, че една идеология, изповядваща унищожаване вкл. и самоунищожаване, може да бъде укротена с неразбираща я толерантност, още по-малко - да бъде възпряна с куршуми, бомби и ракети ! Трябва задълбочено да се анализира същността на явлението, подбудите за него, произтичащите цели и стратегия и да се отстраняват причините, а не - последствията. Що се отнася до ЕС, той трябва с бързи темпове да се федерализира и централизира, особено в сферата на сигурността, външната политика, отбраната и икономиката ! Няма повече място за илюзии !

    Нередност?
Нов коментар