🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Заподозреният за парижките атентати Абдеслам планирал атаки и в Брюксел

Той беше заловен четири дни преди сегашните нападения в белгийската столица

Терорът в Брюксел идва четири дни след като в белгийската столица беше заловен главният заподозрян за парижките атаки през ноември Салах Абдеслам. "Той сътрудничи на разследващите и не се възползва от правото си да не говори", посочва неговият адвокат, цитиран от ВВС. Но отхвърля спекулациите, че Абдеслам ще стане информатор в замяна на по-лека присъда.

Двадесет и шестгодишният Абдеслам, който е френски гражданин, роден в Белгия, беше заловен при операция в апартамент в Брюксел и е разпитван от полицията. Той е единственият оцелял участник в атентатите в Париж, който е задържан от органите на реда. Бе наречен най-търсеният беглец в Европа и се укриваше в продължение на четири месеца.

Нова терористична мрежа

Белгийските власти са обвинили Абдеслам в извършването на терористични престъпления. Външният министър на страната Дидие Рейндерс посочи, че заподозреният е подготвял атаки в Брюксел, преди да бъде хванат. "Той е бил готов да започне нещо в Брюксел. И това може би е действително, тъй като открихме много оръжия в първите разследвания, както и нова мрежа около него", посочва Рейндерс. И допълва, че броят на заподозрените се е увеличил значително след ноемврийските нападения. "Сигурни сме в момента, че сме открили над 30 души, свързани с терористичните атаки в Париж, но смятаме, че има и други", казва външният министър.

Белгийският вътрешен министър Жан Жамбон заяви в понеделник, че в страната има най-висока степен на тревога за възможни атаки като отмъщение за залавянето на Абдеслам: "Знаем, че спирането на една клетка може да задейства други. Наясно сме с това в този случай."

"Свързани чрез ужаса"

За тези, чиито близки са загинали в парижките атаки, арестуването на Абдеслам безспорно е очаквана новина, особено предвид информацията, която може да даде. "Надяваме се, че неговият арест ще ни помогне в търсенето на истината", се казва в съобщение на група за подкрепа, сформирана след ноемврийските атентати.

След терора в Брюксел френският президент Франсоа Оланд заяви, че Франция и Белгия са "свързани чрез ужаса". Той каза, че е уверил белгийското правителство в пълната подкрепа на Париж, и посочи, че войната срещу тероризма трябва да се извършва в цяла Европа, "като се използват всички необходими средства, особено споделянето на разузнавателна информация".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    doxen avatar :-|
    doxen
    • + 1

    Ами те се слуìха.

    Нередност?
  • 2
    quaristice avatar :-|
    xflood
    • + 1

    И сега какво? Ще го хранят в затвора, където ще може да продължава да вербува и да планира атаки..
    Ей затва е на такова дередже Европа. Щото е прекалено хуманна към хора, които не го заслужават.

    Нередност?
  • 3
    axg1424242304390893 avatar :-|
    dimitarkasev Kasev

    За да няма атентати изолираите русиа.

    Нередност?
Нов коментар