🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Форумът в Давос ще обсъжда глобалните проблеми без ключови лидери

На Световния икономически форум в швейцарските Алпи няма да присъстват най-важните опоненти на статуквото, които стават все по-влиятелни

Експертите от Давос не предвидиха Brexit и победата на Доналд Тръмп на миналогодишния форум
Експертите от Давос не предвидиха Brexit и победата на Доналд Тръмп на миналогодишния форум
Експертите от Давос не предвидиха Brexit и победата на Доналд Тръмп на миналогодишния форум    ©  Reuters
Експертите от Давос не предвидиха Brexit и победата на Доналд Тръмп на миналогодишния форум    ©  Reuters
Според доклад на Oxfam най-заможните осем бизнесмени притежават повече богатство от 3.6 млрд. души по света, но участниците в Давос не смятат, че икономическото неравенство е сред най-важните проблеми.

Фокусът на форума

- Усилване на глобалното сътрудничество

- Съживяване на икономическия растеж

- Реформиране на капитализма

- Подготовка за Четвъртата индустриална революция

Докато част от световните лидери и знаменитости като китайския президент Си Цинпин, финансовият министър на Великобритания Филип Хамънд, актьора Мат Деймън и певицата Шакира се запътват към швейцарското алпийско селце Давос, за да се срещнат с останалите над 3000 световни корпоративни, политически и културни дейци, светът ще гледа на друго място. Само няколко дни след ежегодната среща, която ще протече под мотото "Отговорно и отговарящо лидерство", в САЩ ще встъпи в длъжност новият президент - Доналд Тръмп. Същия, който експертите от Давос предричаха, че няма как да спечели президентската надпревара само преди година.

Впрочем участниците във форума бяха убедени, че Brexit няма как да се случи. Несбъдналите се прогнози от предишното издание на Световния икономически форум и отсъствието на ключови политически и икономически играчи, които предизвикват статуквото, поставят под въпрос смисъла от тазгодишната сбирка на елитите. На нея няма да присъстват лидерите на САЩ, Русия, Германия и Франция.

Върху какво ще се фокусира форумът

"Светът около нас се променя с безпрецедентна скорост. В този критичен момент традиционните ни концепции за обществото, значимата заетост и националната държава са поставени на изпитание, а много се чувстват несигурни и застрашени", коментира Клаус Шваб, изпълнителен директор на форума.

Тазгодишната тема е "Отговорно и отговарящо лидерство" и ще се фокусира върху четирите основни глобални предизвикателства на 2017 г. - усилване на глобалното сътрудничество, съживяване на икономическия растеж; реформиране на капитализма и подготовка за Четвъртата индустриална революция.

В предварителната пресконференция организаторите твърдят, че повече от половината от панелите по време на форума ще се фокусират върху социалното включване и човешкото развитие. Но според акумулираните резултати от ежегодната анкета на форума за най-вероятните рискове пред света през настъпващата година сочат, че участниците виждат проблемите на друго място. Климатичните промени, миграцията, големи терористични атаки и злоупотреба с данни са проблемите, които участниците на форума смятат за най-значими рискове през 2017 г. Но ретроспекция на техните приоритети от миналите години, представена от Bloomberg, показва, че лидерите рядко познават най-сериозните предстоящи предизвикателства.

Увеличаване на неравенството

"Виждаме все по-малко ползи от монетарната политика в много държави след финансовата криза", казва на пресконференцията членът на управителния борд на форума Филип Саманс. Според него е нужен нов "трети крак" на начина, по който се мисли за структурните реформи, който обаче да подпомогне потреблението и търсенето на услуги. Досега Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) нарича "трикрако столче" комбинацията от фискални, структурни и монетарни политики в подкрепа на растежа. Според Саманс обаче структурните реформи са се превърнали в "мръсна дума", свързвана с германските политики за спасяването от фалит, които идват в комплект с тежки форми на съкращения.

"Структурните реформи най-често са свързани със стратегии за внасяне на ред в публичните финанси на държавите", казва Саманс, цитиран от Telegraph. А според него е нужен нов подход и използването на по-голям инструментариум от политики за ограничаване на икономическите разделения, включително политики за пазара на труда, помощи за безработица и други, които да засилят икономическата сигурност, мобилността на трудещите се и повишаването на стандарта на живот. В настъпващата ера на "четвъртата индустриална революция", предизвикана от роботизацията на труда, такива политики ще стават все по-нужни, предупреждават организаторите на форума.

Тези препоръки излизат на преден план по същото време, когато британската организация Oxfam публикува доклад, в който твърди, че най-богатите осем души в света разполагат с повече богатство (456 млрд. долара) от най-бедните 50% от човечеството, или 3.6 млрд души - тенденция, която се засилва в последните десетилетия. Въпреки тези изводи, икономическите различия не намират място сред топ петте глобални проблеми за участниците в Давос.

Теми от основната програма

- Size Matters: The Future of Big Business - по-малко от 10% от публичните компании в света държат около 80% от печалбите, какво означава това за конкуренцията и иновациите; участват Андрю Соркин, Мартин Сорел, Сунил Митал и др. - Promise or Peril: Decoding the Future of Work - прогнозите за ефекта на технологиите върху бъдещето на работата създават страхове от идващите предизвикателства и неспособност за използване на откриващите си възможности; какво знаем за течащата трансформация, кои иновации имат най-голям потенциал и как да се навигират промените; участват Ален Дехез, Филип Дженингс, Меган Мърфи и др. - Strategic Update: The Future of the Digital Economy - кои са основните двигатели, трансформиращи дигиталната икономика и как лидерите трябва да се подготвят за новия контекст; участват Бил Макдермът, Стив Болзе и др. - Strategic Update: The Future of Finance - кои се променя финансовия сектор и как лидерите да се подготвят за това; участват Том Кийни, Марио Греко, Кенет Рогоф, Дейвид Рубинстейн

По-интересните теми от Global Agenda: - Защо трябва да ни е страх от времето, а не от тероризма - има доклад от 11 януари The Global Risks Report, според който основните рискове са климатичните промени, нарастващото икономическо неравенство и поляризацията в обществата, технологични нововъведения (като изкуствения интелект, който може да разбърка пазара на труда, или кибер-атаките), и глобалното сътрудничество, което е нужно за адресиране на рискове като климатичните промени, глобализацията, четвъртата индустриална революция. - Популизмът е отрова; плуралните градове са противоотровата - има интересна статия от Миша Глени и Робърт Муга за това и още няколко за популизма, какво го движи, само икономическите страхове ли са виновни и какво трябва да е отговорното лидерство в популистката ера - Четвъртата индустриална революция - как да се подготвим за автоматизираното бъдеще, как икономики със средни доходи като Полша примерно могат да се възползват и още няколко подтеми - Fixing Market Capitalism - подтеми тук са какъв ще е ефектът от Китай върху световната икономика през 2017, какво да се направи за "изоставените от глобализацията" - Restoring Global Growth - по-интересните подтеми са от какви умения имаме нужда, за да успеем в дигиталната икономика, как растежът да стане по-справедлив (това е по доклад на Световната банка как неравенството остава високо, ограничава растежа и сее нестабилност).