Либия: Да чакаме ли "втора Сирия"

Русия може да разпали още един регионален конфликт по периферията на ЕС

Основни съперници в конфликта са легитимното правителство в Тобрук и доминираната от "Мюсюлмански братя" коалиция "Либийска зора" в Триполи, която от своя страна е призната от ООН
Основни съперници в конфликта са легитимното правителство в Тобрук и доминираната от "Мюсюлмански братя" коалиция "Либийска зора" в Триполи, която от своя страна е призната от ООН
Основни съперници в конфликта са легитимното правителство в Тобрук и доминираната от "Мюсюлмански братя" коалиция "Либийска зора" в Триполи, която от своя страна е призната от ООН    ©  Reuters
Основни съперници в конфликта са легитимното правителство в Тобрук и доминираната от "Мюсюлмански братя" коалиция "Либийска зора" в Триполи, която от своя страна е призната от ООН    ©  Reuters

Възможно ли "провалената държава" Либия скоро да се превърне във "втора Сирия", отпушвайки с нова сила миграционното цунами към Европа, но този път по средиземноморското направление? И каква е вероятността Русия да се опита да използва гражданската война в северноафриканската република, за да упражнява геостратегически натиск върху държавите от ЕС? Това са въпросите, които смущават съня на европейските лидери в последно време. Темата бе повдигната с цялата й острота преди около шест седмици на неформална среща на Европейския съвет в Малта в началото на февруари. През последните дни обаче наблюдаваме и конкретни развития в тази посока.

"Всички знаем, че руснаците винаги са мечтали да имат техни бази в Средиземно море", коментира външният министър на Малта Джордж Вела по време на форума. Основното притеснение е, че Русия скоро може да се намеси на страната на някоя от враждуващите фракции в Либия и така да получи възможност да дестабилизира Стария континент, като го залива с мигранти и/или бежанци. В момента бившата Джамахирия* на полк. Муамар Кадафи има две правителства - едно в столицата Триполи (признато от ООН) и едно в източния град Тобрук. Отделно от това в страната оперират различни въоръжени групировки, някои с подчертано ислямистка насоченост. В тази графа попадат Съветът на муджахидините от Бенгази и местният клон на ИДИЛ, базиран в град Сирт. На юг пък, в субсахарната зона на Либия, действат племена на туарегите. Влизането на руски войски би могло да даде сериозен коз в ръцете на някоя от фракциите, най-вероятно на правителството в Тобрук.

"Тя (Русия) ще държи кранчето и ще може да го отваря всеки път, когато иска нещо от нас", коментира неофициално дипломат от Централна Европа пред онлайн изданието Politico.eu. Именно намесата на руската авиация, специални части и частни наемнически компании до голяма степен обърнаха гражданската война в Сирия в момент, когато президентът на страната Башар Асад беше започнал да губи почва под краката си. В замяна Москва получи перманентно военно присъствие в източното Средиземноморие под формата на една авиобаза, противовъздушна отбрана с обсег няколкостотин километра и едно пристанище, където при нужда да презарежда своя флот. Сега страховете са, че може да се повтори подобен сценарий.

"Зелени човечета" в Северна Африка?

По всичко личи, че Москва не само мисли, но и вече активно действа в посока да разшири военното си присъствие в Средиземноморието. По информация на агенция Reuters през последните няколко дни Русия е разположила свои специални части в база на територията на Египет на около 100 км от източната либийска граница. Според няколко независими източника бойците са кацнали с военнотранспортен самолет в град Сиди Барани. Основното притеснение на режима в Кайро е, че гражданската война в Либия постепенно може да прелее през границата на негова земя.

Неназован офицер от силите за сигурност на Египет твърди, че става дума за малък екип от 22-ма души, които ще играят ролята на военни съветници в армията на Халифа Хафтар, контролираща източната част на Либия. Той е добавил пред агенцията, че от февруари руснаците използват още една египетска военна база в Марса Матроух. Според Reuters към армията на Хафтар също така вече са се присъединили бойци от руска частна наемническа фирма.

Говорителят на египетската армия Тамер ал-Рифаи официално е отрекъл присъствието на руски сили в страната. "Няма чужди войници от която и да било чужда държава на египетска земя. Това е въпрос на суверенитет", е коментирал той пред агенцията. Подобна бе реакцията на египетските военни през октомври миналата година, когато вестник "Известия" публикува неофициална информация, че текат преговори за наемане на военни бази от страна на руснаците.

Въпреки дискретността на властите в Кайро обаче Русия и Египет демонстрират все по засилено сътрудничество през последните години. В края на октомври миналата година двете държави също така проведоха съвместно военно учение, което е прецедент. Египет закупи и двата френски десантни кораба клас "Мистрал", които бяха произведени за руския флот, но попаднаха под ударите на санкциите заради анексирането на Крим. Москва от своя страна оборудва корабите с ударни хеликоптери. Според твърденията на полския военен министър Антони Мациеревич обаче става дума за триъгълна търговска сделка и двата мистрала в момента тайно са собственост на Русия.

Косвен индикатор за предстоящото активизиране на руските военни в Либия е и поведението на главнокомандващия Халифа Хафтар през последните няколко месеца. Самопровъзгласилият се за фелдмаршал командир на "източните" сили вече на два пъти беше на официални посещения в Москва, където преговаря за военна помощ в кампанията си срещу ислямистите. През януари пък руският самолетоносач "Адмирал Кузнецов" акостира за презареждане в либийски териториални води след участието си в бомбардировките над Алепо. Хафтар бе официално приет на борда му, където проведе видеоконферентен разговор с руския военен министър Сергей Шойгу.

---------

*Джамахирията е форма на държавно управление, изобретена от покойния диктатор Муамар Кадафи. Най-общо се превежда като "управление на масите" чрез народни конгреси и комитети.

Новият Кадафи?

На кого ще заложат руснаците в Либия

Халифа Хафтар е считан за най-влиятелния пълководец на територията на раздираната от гражданска война Либия. Той е военачалникът, който потенциално може да сложи край на кръвопролитията в разпокъсаната от враждуващи племена, групировки и идеологически фракции в бившата Джамахирия*. Или пък да ги проточи до безкрайност.

Хафтар е бивш военен от армията на полк. Муамар Кадафи. Взема дейно участие в преврата от 1969 г., който сваля от власт либийския крал Идрис. Като млад офицер завършва военни академии в Египет и СССР. Командва либийския контингент по време на войната Йом Кипур от 1973 г., когато коалиция от арабски държави напада Израел.

През 1987 г. Хафтар ръководи и въоръжените сили на Либия по време на войната срещу Чад. За негово нещастие е заловен заедно с още няколкостотин военнослужещи и задочно разжалван от Кадафи. Освободен е с американско посредничество, след което бяга в Заир и Кения. В началото на 90-те години получава убежище в САЩ заедно с около 300 други либийски офицери, където живее в изгнание над 20 години, взима гражданство и по неофициална информация активно сътрудничи на ЦРУ. През 1993 г. задочно е осъден на смърт от режима на Кадафи.

Още във военнопленническия лагер Хафтар и група офицери започват кроежи как да свалят от власт своя бивш лидер. След като е освободен, се включва в редиците на Националния фронт за спасение на Либия. През март 1996 г. участва и в неуспешен опит за въстание срещу Кадафи, което избухва в планините на Източна Либия.

Звездата на Хафтар засиява отново 15 години по-късно по време на първата либийска гражданска война. В нея той се включва като командир на сухопътните войски и получава ранг генерал-лейтенант. След падането на Триполи обаче желанието му да оглави Генералния щаб на армията не се сбъдва. Така той отново се оттегля в САЩ с мотива, че "ще гледа внуците си".

Три години по-късно обаче, през февруари 2014 г., Хафтар се завръща на сцената с гръм и трясък. Той изненадващо прави телевизионно обръщение, в което обвинява Генералния национален конгрес, че е узурпирал властта и незаконно е удължил своя мандат. Генералът настоява за служебно правителство, което да организира нови честни избори.

Паралелно Хафтар започва конспиративни срещи с военни из цялата страна и в крайна сметка успява тайно да сформира лоялна армия. Три месеца по-късно той стартира военна кампания срещу проислямистките милиции в Бенгази и срещу либийския парламент. Това принуждава Генералния национален конгрес най-накрая да проведе избори. Резултатът от това обаче е, че в момента Либия има две враждуващи правителства - едно международно признато в Триполи и едно в Тобрук в близост до египетската граница. Силите на Хафтар са лоялни на второто и по техни твърдения контролират около 70% от страната. Самият Хафтар вече успя да надмине в йерархичен план своя бивш патрон, полковник Кадафи, и гордо се кичи с титлата фелдмаршал.
26 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mmmst13 avatar :-(
    T72
    • - 9
    • + 40

    Чудя се кой сътвори свинщината в Либия - Европа начело със Саркози и САЩ. Сега руснаците са им виновни за разбитата държава. Емигрантите не са спирали към Италия откакто го няма Кадафи. Европейските лидери са пълни малоумници. Вместо да свършат нещо полезно в Либия, само изричат тъпизми.
    Терористите в Либия трябва да се унищожат, ако не искат да дават инициатива на Русия, ЕС - да си организира едни европейски боен корпус и да възстанови държавността. Стига празнословия.

    Нередност?
  • 2
    kosmev avatar :-P
    Убитака
    • - 5
    • + 38

    Аааа...
    Не съм русофил, ама заглавието е тенденциозно, в стил праспрес.
    Капитал, имайте някакво уважение към читателите си, моля.

    Нередност?
  • 3
    kalingeorgiev avatar :-@
    kalingeorgiev
    • - 7
    • + 31

    "Възможно ли "провалената държава" Либия скоро да се превърне във "втора Сирия","

    Направо умирам като пишат така.
    Провалената от кого бе журналистите?!? За вас нещо като причинно-следствена връзка не съществува ли ?!? Не ви ли е неудобно като пишете?!? Имало било фейк нюз...ми те това е фейк нюз дето го правите, ако не знаете.

    Нередност?
  • 4
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 6
    • + 28

    КАПИТАЛ.. конкурирате прас-прес по манипулации.

    Нередност?
  • 5
    mishoch avatar :-|
    mishoch
    • - 3
    • + 26

    Напълно съгласен с горните мнения за изключителна тенденциозност.

    Нередност?
  • 6
    seniorbb avatar :-?
    джендър NATO generals
    • - 6
    • + 27

    КОЙ и КОГА разпали гражданската война в Либия? КОЙ и кога превърна Либия в НЕуправялема разпадаща се територия? Някой си Саркози? Ниякой си О'бонго с африкански корени? И защо Русия да е ***** в гащите на €С и САЩ?

    Нередност?
  • 7
    pag avatar :-|
    pag
    • - 4
    • + 16

    Мдааа, лошият диктатор вече го няма, а на негово място дойдоха диктатори-ислямисти и диктатори-руски марионетки.
    Какъв прогрес.......

    Нередност?
  • 8
    danid avatar :-|
    danid
    • - 3
    • + 17

    Еми то да беше само Либия... и Египет и Либия и въобще целия онзи регион изгуби светския си облик в резултат не само на руски усилия. Целият регион е заплаха. Вече.
    Съгласна съм с горните мнения за тенденциозност на материала и заглавието.

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-@
    D-r D
    • - 5
    • + 24

    Капитал удари дъното и продължава да копае. Ни допускам Милев да не знае прословутия възглас на Хилъри: за убийството на Кадафи: "Дойдохме, видяхме, той умря". Много долен текст!

    Нередност?
  • 10
    nhj1548150557314993 avatar :-|
    Brandtal
    • - 7
    • + 21

    Момчил Милев

    Защо пишете такива глупости?

    Кой сътвори проблемите в Либия.

    Кой бомбардира Либия,с помоща на кого беше убит Кадафи.

    Отговора е: виновниците са САЩ,Франция,Великобритания и ЕС.

    И сега просто Русия иска да оправи нещата и в Сирия и в Либия.

    И Русия ще успее!

    Русия иска в Сирия,Либия и Египет да има нормални правителства,на светски лидери,а не на брадясали ислямски уроди.

    Да разбира се,освен че Русия ще помогне на тези държави да станат отново светски,Русия ще иска и да има голямо влияние в тези държави,икономическо и военно влияние,съвсем нормално за държава победител.

    Божидар Маринов

    Консултант и Руски гражданин.



    Нередност?
Нов коментар