🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Турция изпраща войски в Либия

Силите на Ердоган ще подкрепят правителството в Триполи в битката му с ген. Халифа Хафтар

Решителна офанзива за превземането на Триполи обяви на 12 декември военачалникът ген. Халифа Хафтар, който контролира Източна Либия и има зад гърба си подкрепата на Русия, Египет и Обединените арабски емирства
Решителна офанзива за превземането на Триполи обяви на 12 декември военачалникът ген. Халифа Хафтар, който контролира Източна Либия и има зад гърба си подкрепата на Русия, Египет и Обединените арабски емирства
Решителна офанзива за превземането на Триполи обяви на 12 декември военачалникът ген. Халифа Хафтар, който контролира Източна Либия и има зад гърба си подкрепата на Русия, Египет и Обединените арабски емирства    ©  Reuters
Решителна офанзива за превземането на Триполи обяви на 12 декември военачалникът ген. Халифа Хафтар, който контролира Източна Либия и има зад гърба си подкрепата на Русия, Египет и Обединените арабски емирства    ©  Reuters

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви днес, че изпраща военен контингент в Либия по искане на официалната власт в Триполи.

Силите ще подкрепят международно признатото правителство на премиера Файез ел Сарадж в битката му срещу военния командир ген. Халифа Хафтар, чиято армия е лоялна на алтернативната власт, базирана в източния либийски град Тобрук.

"Ще внесем законопроекта за изпращане на войски в Либия в дневния ред веднага щом парламентът възобнови работа", коментира днес президентът на Турция.

Според Ердоган това най-вероятно ще стане още на 8-9 януари.

Решението на турския президент идва в ключов момент за официалното либийско правителство, което на практика контролира ефективно предимно района около Триполи.

В момента силите на Файез ел Сарадж са принудени да се отбраняват под напора на решителната офанзива на ген. Хафтар, който се ползва с неофициалната военна подкрепа на Русия, Египет и Обединените арабски емирства.

Източнолибийската фракция е в по-добра позиция също така, защото в този район на страната са разположени по-голямата част от съоръженията за добив на петрол.

Правителството в Триполи пък разчита на подкрепата на Турция и Катар. Преди около месец турският президент дори отправи обвинения към Русия, че е изпратила свои наемници от частната военна компания "Вагнер" да се бият на страната на ген. Хафтар.

Решението на Ердоган идва ден след изненадващата му визита в Тунис, където той се срещна с Файез ел Сарадж.

"Ние вярваме, че Тунис ще помогне за постигането на стабилност в Либия. Обсъдихме стъпките, които можем да предприемем заедно, за да постигнем прекратяване на огъня в Либия и да се премине към политическо решение на конфликта. Негативният развой на събитията в Либия се отразява не само на страната, но и на съседите, на първо място Тунис", обяви турският президент на съвместна пресконференция със своя туниски колега Каис Сайед.

Преди около месец пък властта в Анкара изненадващо подписа две споразумения с официалното либийско правителство – за военно сътрудничество и за морските пространства в Източното Средиземноморие.

Вторият документ предизвика гневна реакция от страна на Гърция, която прозря в него поредната порция териториални претенции към нейната акватория и свободното корабоплаване в Средиземноморието и в отговор изгони посланика на Либия.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    practic avatar :-|
    Практик от София
    • - 3
    • + 5

    Ердоган заяви, че две хиляди вагнеровци са в Либия, съобщи на 25 декември турската агенция Anadolu.

    "Защо и за какво днес в Либия има 5 хиляди наемници от Судан и 2 хиляди наемници от ЧВК "Вагнер" ? Какво правят там?",
    попита Ердоган на съвместна пресконференция с тунизийския президент Кайс Саид в Тунис. Турският президент призова да не се "нарушават правата на нашите братя в Либия".
    Миналата седмица Ердоган заяви, че Турция няма да мълчи за дейностите на "Вагнер" в Либия.
    Според него "те буквално работят като наемници на Хафтар".
    По-рано Съединените щати многократно са уведомявали за присъствието на руснаци в Либия. Конгресът обсъжда санкции срещу лица, свързани с путинския легион "Вагнер".
    В Русия отричат ​​участие във вътрешно-либийския конфликт. "Има постоянни упреци, че определени военни компании оперират по целия свят и почти предопределят нещата в различни страни или че дестабилизират ситуацията", заяви говорителят на Путин-Дмитрий Песков- по повод обвиненията от Вашингтон.

    Какво да ви кажа?
    Показателно е, че Ердоган се нахвърля върху Русия публично. Това означава, че въпросът е неразрешим зад кулисите.

    "Алъш-вериште хатър ве гьонюл бакълмаз"
    (В алъш-вериша угода и приятелство не се гледа)
    "Достлук мускал иле, алъш-вериш кантар иле"
    (Приятелството – с мускал, търговията – с кантар)
    "Кеселери бир олан ики достун, бири гюлер, йотеки аалар"
    (Двама приятели като имат една кесия, единият се смее, другият плаче)
    "Аллах кардеши кардеш яратмъш, кесесини айръ яратмъш"
    (Аллах братята като братя е създал, ала кесия за всекиго поотделно е направил)

    Може би стига толкова, уважаеми дами и господа ?

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 9

    А кой ще пише за египетските танкове за Хафтар?
    А за ислямистите, които се бият за Сарадж?
    А за протурските милиции от Идлиб, които се прехвърлят в помощ на Триполи?
    А за противоположните интереси на Тотал и ЕНИ, заради което страните им подкрепят съответно Хафтар и Сарадж?

    Както обикновено нещата са много по-дълбоки от традиционното за Капитал гребване с канче от инфопотока.

    Голямата стратегическа цел на Анкара е да се утвърди като регионална сила в Близкия Изток и Източното Средиземноморие и като потенциално развиваща се (ядрена?) глобална сила. Глобалните й амбиции вкараха Турция в конфликти с близки и далечни държави – като се започне от съседните Сирия и Ирак и се стигне чак до Китай, Мианмар и Малайзия. И това е премислена стратегия, а не произвеждане на кълбо от хаотични кризи. Няма друга страна, която да има тежки спорове едновременно с ООН, САЩ, ЕС, НАТО и същевременно да изглужда така силна и уверена, както изглежда Турция на Ердоган.

    На 27 ноември Турция подписа две споразумения с правителството на Либия в Триполи за демаркиране на изключителна икономическа зона, което е политическо послание, че Турция няма да остане настрана от Източното Средиземноморие. Гърция, Кипър и Египет обаче го разтълкуваха като нарушаване на всякакви международни правила и на 6 декември Атина изгони либийския посланик.

    Либия е в разгара на гражданска война, която правителството на Сарадж в Триполи губи срещу силите на Халифа Хафтар и сделката изглежда като начин Анкара да се възползва от безпомощността на Сарадж, който е способен да подпише всичко възможно срещу обещания за подкрепа. Още повече обещанията на Анкара никак не са голословни: на мига са им изпратени БПЛА Байрактар.
    Малцина се замислят, че те се произвеждат от концерна Байрактар, собственост на съпруга на най-малката дъщеря на Ердоган – Байрактар...

    Политиките на Турция се развиват на много фронтове, но по всички тях тя обикновено следва познатите стъпки на ескалация и преговори. Повечето от тези политики имат корени в историческите турски интереси, които просто се разширяват при Ердоган.

    И когато Турция заявява, че не признава „администрацията на кипърските гърци“- признатото от ООН и ЕС правителство в Никозия, тя използва натиска срещу Кипър, за да вдигне цената на марионетното й правителство на Северен Кипър в бъдещи преговори. Абсолютно идентични са действията и по отношение на правителство в Триполи, за да си осигури сделки с непризнатото правителство на ген. Халифа Хафтар.

    Способността на Турция да накара Либия да подпише споразуменията е свързана с по-голямата й политика в Близкия изток. Турция е близък съюзник на Катар от години, особено след като Саудитска, ОАЕ, Бахрейн и Египет прекъснаха отношенията с Катар през 2017 г. И Турция, и Катар се противопоставят на Египет на ген. Абдел Фатах ал-Сиси, защото са привърженици на Мюсюлмански братя и на сваления с военен преврат през 2013 г. президент Мохамед Морси. Управляващите партии в Турция, и в Катар са в топли отношения и с Хамас, която също е част от голямото семейство на партиите, свързани с Мюсюлмански братя.

    Това е регионалната рамка за сигурност, която поставя Турция и Катар на страната на базираното в Триполи правителство. Хафтар пък е подкрепен от Египет, ОАЕ, Русия, Франция и други държави.

    В Либия тече повече от стандартна прокси война. Тя е част от по-голяма регионална борба, която изправя Турция и Катар срещу ОАЕ, Саудитска и Египет, Италия срещу Франция и т.н. Подобна конфронтация се развива в Източна Африка, тъй като Турция, Русия, Китай, САЩ, Франция и пр. се борят за влияние в Сомалия, Еритрея, Судан и други държави.

    Нищо ново под слънцето.
    Натиск и преговори. Това е печелившата тактика на Реджеп Таийп.


    Нередност?
  • 3
    ironhorse1 avatar :-|
    ironhorse
    • - 5
    • + 6


    До коментар [#] от "
    D-r D
    ":

    Весела Коледа ...
    За енти път се убеждавам, че коментиращите във форума са с много по-големи знания и способности от списващите джурналисти.

    Не е далеч времето на свободните форуми, които няма да се модерират по политически или финансови съображения като тези на Дневник и Капитал ....

    Често ми трият коментарите ... та гледам да съм възможно най-мек в изказът си, но и това не е гаранция ...

    Успешна 2020

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 9

    До коментар [#3] от "ironhorse":

    Честито Рождество Христово и на вас, здраве и удовлетворение през Новата.

    Форумът е най-ценният актив на Капитал. Тук четат и - за съжаление вече все по-рядко - пишат много стойностни хора от страната и навън, които не само, че познават конкретните теми в пъти по-задълбочено от подписалите ги, но и са способни да защитят теза, противоположна на оголената пропаганда в Капитал.

    Всяко общество - вкл. и форумът - стои на някакви общовалидни и общоприети правила. Видимо не сме стигнали до етапа да ги спадваме, когато сме си сложили маска на анонимник и рискът от санкции е нищожен.

    Очакваният от вас "свободен форум" до вечерта ще се изроди в обикновена псувачница. Нещо такова е форумът на Дневник, където с омерзение влизам 1-2 пъти в годината, когато искам да прочета коментар на конкретен човек.

    Основното правило, за да пиша във форума на Капитал, е да имам какво да кажа. Отговарям на всеки, който ми е писал, но не влизам в противоборства с комплексари или с такива, на които майките им цели 7 г. не са им обръщали грам внимание..

    И тъй като през годината неведнъж съм бил твърде рязък към някои от журналистите в Капитал, използвам случая да им поднеса смирението си и за им пожелая за Новата повече собствена мисъл и по-малко обслужване на .... Те си знаят на кого.
    И здраве.

    Нередност?
  • 5
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 3
    • + 7

    Заглавието е фейк. Ердоган просто плаши, че ще изпрати турски военни части, докато в действителност вкарва в Либия проксита от протурските милиции от Сирия. В коментар #2 ситуацията е описана перфектно. Поздравления.

    Нередност?
  • 6
    ahj21578679 avatar :-?
    ahj21578679
    • - 2

    Нобелиста, тоя цитат си го копирал на 5-6 места. За количество ли ти плащат?

    До коментар [#] от "
    Practic
    ":

    Нередност?
  • 7
    grgrggrgrgr avatar :-|
    grgrggrgrgr

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Червеният многословец повтаря опорки под всяка тема свързана с БСП, Русия и Турция. После пожелава по-малко обслужване на чужди интереси.

    Подобно, г-н Д.

    Нередност?
Нов коментар