Край Вардаро шум се вдига

Как ще се развие кризата в Македония

Протестите срещу "албанската платформа" продължават
Протестите срещу "албанската платформа" продължават
Протестите срещу "албанската платформа" продължават    ©  Георги Кожухаров
Протестите срещу "албанската платформа" продължават    ©  Георги Кожухаров
- Изборът на албанец за председател на парламента в Македония предизвика вълна от насилие.

- Истинската причина за кризата е нежеланието на бившия премиер Никола Груевски да се откаже от властта и потенциално да се окаже разследван за корупция.

- Дори и СДСМ да получи мандат, коалицията ще бъде изправена пред трудни решения и стабилността изобщо не е гарантирана.

Талат Джафери. Вероятно не бяхте чували това име до миналия четвъртък, когато тълпа националисти и поддръжници на партията на доскорошния премиер на Македония Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ превзеха за два часа парламента на страната. Причината бе изборът на Джафери с 67 гласа "за" председател на македонското събрание и това, че той произнесе клетвата на албански език. Което бе сравнено от партията на Груевски с национално предателство и удар срещу териториалната цялост и националната сигурност на Македония.

Всъщност на версията с "бунта" срещу тихото албанско превземане на страната може да се повярва само ако се игнорира коренът на продължаващата вече повече от две години македонска политическа криза. Изборът на Джафери бе удобен претекст за Груевски да "активира" етническата карта, за да избегне предаването на властта. Защото след нея най-вероятно ще последват сериозни антикорупционни разследвания срещу бившия премиер и неговото най-близко обкръжение от неотдавна сформираната специална прокуратура в страната. Удължаването на нейния мандат фигурира в коалиционната програма на СДСМ и албанските партии заедно със "скандалната албанска платформа" (чиито седем точки са се появявали под една или друга форма и преди в публичното пространство, а някои от тях дори са били подкрепяни от ВМРО-ДПМНЕ.

Защо забиха македонските сърца и юмруци

Кампанията срещу Джафери бе разпалена от медиите, близки до предишната власт, които припомниха, че той е бивш офицер дезертьор от македонската армия, който за няколко седмици се бори на страната на албанските сепаратисти през 2001 г. и получава амнистия по време на Охридското споразумение. Дори плъзнаха слухове, че той е участвал в Масакрот кај Вејце - неразследваното убийството на осем македонски войници от албански бунтовници при засада през 2001 г.

Всички тези спекулации звучат още по-странно, като се има предвид, че ВМРО-ДПМНЕ дава Министерството на отбраната на същия този Джафери през 2013 г. Тогава той е депутат от коалиционния партньор на партията - албанския Демократичен съюз за интеграция (ДСИ), с който тогава Груевски все още бе в отлични отношения. Четири години по-късно обаче от ВМРО-ДПМНЕ явно смятат, че на поста председател на парламента някогашният военен министър е опасен за националната сигурност. Факт е, че и до днес ролята на албански опълченци като Джафери и лидерът на ДСИ Али Ахмети по време на гражданската война през 2001 г. не са изяснени. Въпросът е защо силно патриотизиращата се формация на Груевски се сети за това сега, а не през последното десетилетие, в което спокойно управляваше в коалиция с политическото крило на бившите бунтовници.

Нормализация или затишие пред буря

След размириците от края на миналата седмица в сряда Талат Джафери все пак успя да влезе в кабинета на председателя на парламента, а след това веднага се срещна с посланика на ЕС в страната Самуел Жбогар. Дипломатът стана поредният представител на европейските и американски партньори на Македония, които признаха избора на Джафери за легитимен и отправиха апел към президента Георге Иванов да даде мандат за съставяне на правителство на СДСМ. Сега предстои Джафери да изпрати писмо на Иванов, с което да го уведоми за постигнатото коалиционно мнозинство в парламента и така да го подкани да връчи мандат на лидера на социалистите Зоран Заев.

Дали след увещанията на европейските институции, дипломати от много страни от ЕС и от зам. държавния секретар на САЩ Хойт Брайън Йе, който през седмицата беше в Скопие, президентът Иванов най-накрая ще си изпълни конституционните задължения, остава неясно. Самият Иванов, издигнат от ВМРО-ДПМНЕ, е заплашен от отстраняване от поста заради скандалния опит да помилва 56 разследвани за злоупотреба с властово положение политици през лятото на 2016 г., което не го прави ситуацията му по-лека.

За момента не изглежда ВМРО-ДПМНЕ и поддръжниците й по улиците да са готови да се съгласят да бъде съставено каквото и да било правителство, в което тя да не участва. Тоталната липса на политически диалог прави потенциална широка коалиция, за която ЕС говореше преди година, невъзможна. Ултранационалистическатата вълна, вдигната от настояващия за нови избори Груевски, прави ситуацията още по-взривоопасна. Усещането е, че бившия премиер е в безизходица, а бъдещето на Македония зависи от това на какво е готов той, за да не бъде разследван.

Кризата, която се задава

Дори властта да премине в ръцете на досегашната опозиция, трудно може да се очаква Македония да излезе бързо от кризата. Едно бъдещо правителство начело със Заев ще наследи куп проблеми и ще трябва да взима тежки решения. Външният дълг на Македония официално е 44% от БВП, а по неофициални данни вече надхвърля 50%. Заедно с частния дълг процентът скача над 70% от БВП, като в добавка политическата парализа доведе до блокиране на чуждите инвестиции.

Огромните публични разходи, с които ВМРО-ДПМНЕ "подкупва" избирателите си, трябва да бъдат свити, но това ще доведе до сигурни протести - още повече че съкращенията трябва да бъдат извършени от социалистическа партия, която иска да въведе прогресивно данъчно облагане. Разбира се, не бива да се изключва вариантът партията на Заев да "поеме щафетата" на клиентелизма в страната - все пак, както написа в свой анализ за Al Jazeera старшият сътрудник в Atlantic Council Димитър Бечев, СДСМ е "бащата" на тази система. "Всичко, което Груевски направи, бе да подобри машината, която наследи - пое контрола над работните места в публичния сектор, полицията и бюджета", отбелязва Бечев.

Освен това самите албански партии са част от проблема. Според политолога и специалист по балканските въпроси Стефан Ралчев на последните избори албанския вот се е фрагментирал и всъщност обединението на три от тях около "тиранската платформа" е опит за обща позиция в защита на албанските интереси. Подкрепата на албанския премиер Еди Рама засилва подозрението за координирани общоалбански действия - лидерите на партиите му гостуваха в Тирана и в Прищина след изборите и преди да обявят платформата. За националистически движения от типа на оглавилото щурма срещу парламента "За единна Македония" това е достатъчна причина да съзрат опит за албански преврат и да обявят Заев за колаборационист. "Проблемът с платформата е, че идва от външен фактор и в най-неподходящия момент, когато трябва да се търси нов консенсус", обобщава Ралчев.

Някои от самите албански политици вече признават, че отиването в Тирана е било грешка и е оставило погрешни впечатления. Същевременно Заев нееднократно е заявявал, че не подкрепя всички искания на албанците (в карето), но няма да се противопостави те да бъдат поставени на дневен ред. Повечето от тях са приети още по време на Охридското споразумение и не са нови (с изключение на въпроса с геноцида) и бяха подкрепяни от ВМРО–ДПМНЕ, преди партията да влезе в крайнонационалистическата си и антиевропейска фаза.

За ЕС най-силният ход, с който може да помогне за разрешаване на кризата в Македония, е да размрази преговорите за присъединяване веднага след като новото правителство бъде съставено. Според Стефан Ралчев европейските страни трябва да убедят Гърция да не блокира процеса. "За мен ЕС подлежи на огромна критика заради това, че оставяше Македония да се носи по инерция и се намесва да посредничи в конфликта само тогава, когато кавгата стане опасна", каза Ралчев. А точно стремежът към ЕС все още може да бъде най-малкото общо кратно между политически партии, които иначе не могат да дишат един и същ въздух.

Какво искат албанските партии в "Тиранската платформа"

- Пълно езиково равенство между албанския и македонския езици;

- Употреба на албанския във всички равнища на управлението;

- Начало на дебат за това държавните символи на Македония – знамето, герба и химна - да отразяват мултиетническия характер на обществото;

- Създаване на Държавна комисия за финансиране на общините;

- Обособяване на Министерството за развитие на регионите, населени предимно с етнически албанци;

- Създаване на квоти за равно представителство на албанците в държавните структури и предприятия;

- Приемане на декларация, осъждаща геноцида върху албанците в периода 1912 - 1956 г.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 9

    Вгледайте се в снимката на председателя на македонското Собрание. На бюрото му има три знаменца: националното, на ЕС, закъдето БЮРМ смята, че е тръгнала, и още едно - на съседна държава. То защо е там?

    Настоятелно моля г-н Димитров да се поинтересува дали в кабинета на д-р Нигяр Джафер, зам.-председател на българското НС и етническа туркиня, има турско знаме до българското и това на ЕС?

    Албанците в Македония веят чуждо национално знаме. Дали унгарското малцинство в Румъния вее унгарското знаме? Или етническите турци в Александруполис развяват турското? Не.

    И още нещо: крайно време е в зачестилите пространни публикации на тема Македония най-сетне да стане дума за причините, за движещите сили, за това защо точно сега се дестабилизира трайно тази страна. Защото разпалването на етническа криза на Балканите води до абсолютно предвидими последици. Коя световна сила има интерес от тласкане на Македония към гражданска война и защо?

    Трябва ясно да се каже, че ситуацията в Македония откровено върви към гражданска война. И такова твърдение никак не е пресилено.

    Вдъхновени след завземането на председателското място в Собранието, албанските националисти усилват натиска, подкрепяни и от албанския външен министър Бушати, който заяви наскоро, че „Тиранската платформа” няма алтернатива. Заев отправи ултиматум към президента Иванов, че ако да края на месеца не получи мандат за съставяне на правителство, ще го сформира и без мандат, което е нарушение на Устава (конституцията) на Македония. И ако провокацията с неособено законния избор на Джафери, клетвата му на албански и пеенето на македонския химн на албански предизвика нахлуването в Собранието и саморазправата с депутати, какво ли ще се случи, ако СДСМ и албанските партии погазят конституцията и си присвоят изпълнителната власт?

    Сръбската ТАНЮГ съобщи снощи за задържане в околностите на градовете Прешево и Буяновац, на границата на Сърбия с Македония на конвой с хиляди бройки огнестрелно оръжие. Арестувани са трима каналджии етнически албанци. Сръбските служби отбелязват струпването на групи албанци край границата с Македония, сред които мнозина активисти от бившата Армия за освобождение на Косово (УЧК). Вероятно задържаното оръжие е било предназначено за тях.

    Помните ли как започна в Косово през 1999 г. или в Македония през 2001 г? Е, върви към повторение: отначало демонстрации на албанците, после сблъсъци с полицията, първите жертви. САЩ, Западът и Албания ще викнат, че македонци-националисти убиват албанци, докато те мирно протестират. Въоръжени албански чети ще се появят от нищото и ще започнат да превземат села и градчета, убивайки македонци. Всички световни медии ще показват техните тела и ще твърдят, че това са избити мирни албанци...

    Чергата на съседите вече дими...

    Нередност?
  • 2
    w avatar :-|
    w
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Дано не се сбъднат прогнозите ви. За съжаление и аз имам усещането, че на там отиват нещата. А и семейство мои близки македонци вече разпродават всичко там и се местят в България. И ми казаха, че и други го правят.

    Четох някъде, че всичко идва от китайските интереси в Македония и стария навик на ЮС да дестабилизират там, където не им играят по свирката. Няма да се учудя ако е така. Лошото е, че като резултат от всичко това вече някой балкански политици открито говорят за война. А нашите европейски "партньори" за пореден път ще бъдат само пасивни наблюдатели на случващото се.

    Нередност?
  • 3
    beky avatar :-|
    1999
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Забележително!
    Предлагам на капиталци преди да пишат за Македония да поровят в македонските сайтове. Едва ли след това ще пишат така безсмислено.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#2] от "w":

    Македония не ми е слабост, но там нещата са толкова безумно ясни като тенденции, че трябва силно да си стискаш очите, за да не ги видиш. Какъв е смисълът от два лакътя материал в Капитал, който не улавя закономерностите, а разказва историйки?

    Онзи ден писах същото: САЩ дестабилизират навсякъде, където има руско влияние и където инвестира Китай.
    Миналата есен на балкански инвестиционен форум в Белград, тежка китайска делегация обявява намерението китайски консорциум да строи скоростна ж.п. магистрала от Пирея до Австрия през Македония, Сърбия, Унгария.
    Южният газов коридор през Гърция, Македония и т.н след 2019 г ще пренася руски газ от Турция.
    Пресечната точка и на двете е Македония. Затова ще пламне.
    Да хвърляме капа, че бързо кандисахме да спрем Южен поток...


    До коментар [#3] от "beky":

    Права сте. В момента македонците по форумите разкъсват Заев, че в интервю пред БГНЕС онзи ден казал, че са братя с "бугарите".

    Това, че на територията на днешна Македония са родени 2/3 от някогашния славен български интелектуален, политически и военен елит, не прави днешните славомакедонци българи. Но са хора и ако стане нужда, трябва да помагаме.

    Нередност?
  • 5
    vaticana avatar :-|
    vaticana
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#4] от "D-r D":

    [quote#4:"D-r D"] два лакътя материал в Капитал, който не улавя закономерностите, а разказва историйки? [/quote]

    Мартин се плъзга по повърхността и развлича публиката с лакърдии: щели да съдят Груевски за подслушванията отпреди 2 г., да спретнат импийчмънт на Георге Иванов заради амнистията от август м.г. и все такива.

    В същото време Албания, САЩ и ЕС дружно натискат в посока радикализация на ситуацията. Ако Заев и албанците наистина си прокарат правителство през парламента, това ще е искрата на касапницата.

    Нередност?
  • 6
    jpd35392479 avatar :-|
    Мартин Димитров
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Здравейте,

    Да започнем с унгарски румънци, които веят унгарски флаг в Румъния: http://www.unpo.org/article/15654.

    Каня ви и да видите снимките от протестите и контрапротестите през 2015 г. - откогато всъщност следя кризата, основно по македонски медии (и такива близки до властта, и опозиционни, можете да видите кого цитирам в статиите ми по темата) и чрез контакт с познати журналисти, политици и граждани в страната. Там ще видите развяти български и албански знамена (на протестите на СДСМ) и сръбски, руски и македонски (на контрапротестите). Защо тогава Груевски и дума не обелваше за етническо напрежение? Развяването на чужди флагове очевидно е напълно приемливо за македонците - не знам защо, но това е единственото заключение, което мога да направя, без да спекулирам. А моята работа със сигурност не е да спекулирам геополитически - оставам това на вас, очевидно анализите ви се харесват от другите коментиращи.

    Защо придавате по-сериозна тежест за опитите за външна намеса на едни сили, а не на други? Защо изобщо обръщате внимание само на геополитически фактори, а не на вътрешнообществените размествания? Чували ли сте съдържанието на "бомбите" на Заев и ако бяхте чули подобни самопризнания за невероятни злоупотреби с власт от Борисов или който и да е български политик, нямаше ли да сте недоволен, да искате възмездие, да излезете на улицата, както правят македонци вече 2 г. (освен ако не сте под патронажа на виновния политик, разбира се - какъвто очевдино е случая с половин Македония).

    Колкото до идеята ви, че американците готвят кофнликти навсякъде, където Китай инвестира - просто вижте графика къде Пекин инвестира 505 млрд. в последното десетилетие - буквално в цял свят. "Новия път на коприната" на Китай към Европа минава през десетки инфраструктурни и логистични линии, през Пирея, но и през Констанца, Минск, централноазиатските държави... Защо нямаме дестабилизация на всички тези места и как ще ми докажете, че където има такава, тя е продукт на американска намеса, а не на натиска на диктатори, корумпирани правителства и други напълно проследими причини?

    Колкото до потенциалния етнически конфликт и ролята на Албания, САЩ, СЪрбия, Русия... ако се стигне до такъв, всички големи сили ще имат своите проксита, няма какво да се лъжем - точно както по време на Югославските войни или който и да е друг конфликт. И, разбира се, където има война, ще има виновни и от двете страни. Както вие не разбирате защо аз се фокусирам върху очевидните проблеми в страната, така и аз не разбирам вашето постоянно фокусиране върху геополитически тенденции. Да не забравяме все пак, че пиша във вестник, а не в академично списание за международни отношения.

    Съжалявам, но ако искате да четете геополитически анализи, обърнете се към хора като г-н Андрю Корибко, страхотен руски анализатор, цитиран от г-н Лавров неколкократно, който написа миналата година как България има териториални амбиции в Македония и ще я дели с Албания, базирайки тезата си на думите на Божидар Димитров. https://sputniknews.com/columnists/201505191022309940/ Има и други невероятни геополитически съждения покрай новата криза.

    Хубав ден.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    Благодаря за отделеното време. Надявам се, не съм ви засегнал.

    Все пак за унгарското знаме. Схващам го като закачка, защото това е шествие на унгарския национален празник. На деня на Св. Патрик ирландците също си веят знамето навсякъде по света. Мисля дори, че на 3 март в Чикаго няма начин да не се появи българско знаменце. Това е отбелязване на събитие. Нищо повече. Много ясно е какво се разбира от съждението ми за развяваните албански знамена в Македония: агресивно демонстриране на различност и реваншизъм.

    Не съм експерт по Македония. Случващото се там дори не ми е кой знае колко интересно. Досадното е, че познавам (в някакви рамки, разбира се) човешката психика и с голяма степен на точност мога да уловя как й влияят едни подбрани полуистини или истини, подредени по определен начин, как се въздейства върху латентните страхове, как поднесени по определен начин внушения постигат търсени ефекти и т.н.
    С вас сме го водили този разговор и ме репликирахте, че сте анализатор и ваше право е да правите своите заключения. Абсолютно. Само че аз разчитам и внушенията. Професионално изкривяване, съжалявам...
    Усмихвам се на забележката за харесваните ми коментари във форума.
    Защо пиша ли? За да покажа, че може да има и различно мнение. Да накарам читателя да не приема за чиста монета всичко, което тече от медиите, а мисли и съпоставя.

    Да, геополитиката определено ми е интересна. Не съм доктор там, което не пречи да се улавят закономерности. Като казахте Китай, погледнете кои са основните доставчици на петрол за Китай и какво се случва с тях: междуособици по чилийски тертип във Венецуела, миналата година импийчмънт на Русефф в Бразилия, Тръмп прави първото си посещение в сунитската С.Арабия и затяга обръча около Иран.

    Що се отнася до съвета да чета този или онзи, ще се направя, че съм ви чел до там.
    Беше ми драго.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    До коментар [#6] от "Мартин Димитров":

    Това горното е към вас. Пропуснал съм да го адресирам.

    Нередност?
  • 10
    beky avatar :-|
    1999

    До коментар [#9] от "evpetra":

    На твоята проекция докторът е направо гений.

    Нередност?
Нов коментар