Македония опитва да започне начисто

Правителството на СДСМ и две от албанските партии заяви проевропейски курс и борба с корупцията

Почти половин година след изборите на 11 декември 2016 г. Заев получи мандат и сформира ново правителство
Почти половин година след изборите на 11 декември 2016 г. Заев получи мандат и сформира ново правителство
Почти половин година след изборите на 11 декември 2016 г. Заев получи мандат и сформира ново правителство    ©  Reuters
Почти половин година след изборите на 11 декември 2016 г. Заев получи мандат и сформира ново правителство    ©  Reuters
Един от спорните проекти на предишното правителство, който ще бъде преустановен, е "Скопие 2014" - опитът за необароково възстановяване на центъра на столицата.

"Ще бъда премиер, който ще работи за всички. Обявявам създаването на отговорно, реформистко, европейско правителство!"

С тези думи новият премиер на Македония Зоран Заев приветства македонското Народно събрание в средата на миналата седмица и обяви края на политическата криза, която през месец май навлезе в третата си година.

Това се случва, след като ВМРО-ДПМНЕ и близкият до партията президент Георге Иванов използваха всякакви институционални механизми, а привържениците им - дори и насилие - за да отложат с месеци даването на мандата на Заев. Официалните опасения на предишните управляващи бяха, че коалирането на СДСМ с по-малките албански партии ще постави под опасност суверенитета и териториалната цялост на Македония. Причината за това беше подписването на т.нар. "албанска" или "тиранска" платформа от страна на малките албански партии и представители на албанската държава, което се счете за намеса във вътрешните работи на страната. Но друга потенциална причина за блокирането на новия кабинет беше страхът на бившите управляващи от преследване от страна на специалната антикорупционна прокуратура на страната.

Почти половин година след изборите на 11 декември 2016 г. обаче, Заев получи мандат и сформира ново правителство, в което има 25 министри - седем от които са без портфейл, шестима са от "Демократичен съюз за интеграция" (ДСИ) на Али Ахмети, а двама - от Албанския алианс. Двете албански партии имат съответно десет и трима депутати, а третата - "Беса" (която има петима депутати) - не влезе в управлението, но обяви, че ще подкрепя правителството по определени въпроси.

Обещания за по-бърз курс към евроатлантизъм

Сред назначенията на Заев са вицепрезидентът на социалистическата партия Радмила Шекереинска, която ще стане министър на отбраната, и главният секретар на партията Оливер Спасовски, който ще е вътрешен министър. Едно от по-интересните назначения е това на дипломата-ветеран Никола Димитров, който беше съветник по националната сигуростта на премиера Никола Груевски, специален представител на македонското правителство за европейски и евроатлантически интеграции. Между 2006 и 2008 г. ръководи преговорния процес за решаване на спора за името "Македония" с Гърция, но след раздор с Груевски и тогавашния президент Бранко Цървенковски става критик на ВМРО-ДПМНЕ. Бил е посланик в Холандия, Германия и Русия.

Изборът на Димитров все пак е добър знак за процеса по интеграция в НАТО и ЕС - един от първите му телефонни разговори беше с българския външен министър Екатерина Захариева, а в пресконференция той заяви, че целта му е първото му международно посещение да бъде в Атина. "Искам да покажа на региона, че от днес имаме ново лице", заяви той. Димитров обеща да се поддържат добри отношения и със Сърбия, но предупреди Белград да не се меси във вътрешните работи на страната. Преди седмица стана ясно, че сръбски разузнавач е присъствал в парламента по време на побоя, който привърженици на ВМРО–ДПМНЕ нанесоха над представители на албанските партии и на СДСМ. "Не може да си имал човек, който да е бил част от тази тълпа, и да твърдиш, че не трябва да се месиш във вътрешните работи на други държави", каза Димитров по адрес на сръбския премиер Александър Вучич, който по-рано беше обвинил Албания за намеса в Македония.

Когато назначаването на новото правителство стана неизбежно, Русия даде ясно да се разбере на кого разчита в страната. На организирана набързо визита в Москва в дните преди даването на мандата президентът Георге Иванов получи награда от главата на Руската православна църква Патриарх Кирил и се срещна с руския президент Владимир Путин.

Вътрешни проблеми и надежди

Освен външнополитическите трудности, новото правителство ще трябва да се справя и с множество вътрешни проблеми - да построи наново превзетите от ВМРО–ДПМНЕ институции, да ограничи корупцията и да предприеме икономически реформи, които могат да се окажат непопулярни. Заев обяви, че ще бъде създаден специален съд, който да се занимава с корупционни дела, а целта му няма да е "реваншизъм и отмъщение, а поемане на отговорност от страна на злоупторебилите с власт".

Един от спорните проекти на предишното правителство, който ще бъде преустановен, е "Скопие 2014" - опитът за необароково възстановяване на центъра на столицата. Официално, той е струвал 80 млн. евро, но разследване на Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN) откри документи, според които истинската му стойност надхвърля 670 млн. евро. Пред агенция Makfax новият културен министър Роберт Алагьозовски е заявил, че "трябва да прекратим незабавно "Скопие 2014", защото всеки ден, като от кутията на Пандора, излизат нови кичозни монументи, скулптори и колони, от които никой не се нуждае, но всички плащаме". По думите му, някои от преправените фасади, като тази на правителствената сграда например, ще бъде възстановена в оригиналния си вид.

Назначаването на новото правителство беше помрачено от инцидент - бившият министър на здравеопазването и висш кадър във ВМРО–ДПМНЕ Никола Тодоров беше прострелян от Любчо Стояновски, дядо на починало от сколиоза момиче. От партията на Груевски обвиниха "СДСМ, Зоран Заев и куп НПО-та финансирани от соросовите инсталации" за създалата се обществена атмосфера, която е довела до опита за покушение.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 9

    Ей-й, не мина без фейк нюз и този път!

    Президентът Георге Иванов връчва мандата на Заев на 17.5, а на посещение в Москва е С Л Е Д една седмица - на 24.5. Това е точно обратното на твърдението в дописката, че Иванов е бил на "набързо организирана визита в Москва в дните П Р Е Д И даването на мандата ..."
    Внушението е елементарно. Също толкова елементарен е и отговорът защо се прави облъчването.

    Всъщност остава привкусът, че профанирането на някои теми си е редакционна политика.

    Какво е най-същественото нещо, което авторът очаква от новото правителство и което е повторил два пъти? Това е ангажиментът за прекратяването на остиропорчването на Скопие! Този проект е само смешен и тъжен едновременно и говори за една нация без корени, която се опитва да си ги изреже от стиропор, но съвсем не е възелът на проблемите в Македония.

    Г-н Дмитров е видимо омаян от втръсналото дори и на македонците празно политическото говорене на Заев за "евроатлантическите ценности". Вероятно това му е било достатъчно, за да загърби търсенето на причините за разделението в македонското общество.

    Тълпата не нахлу в Собранието, защото е водена от сръбски шпионин.

    Тълпата не нахлу в Собранието, защото Заев налага министри етнически албанци. Министри албанци има без изключение във всяко македонско правителство от 1990 г насам.

    Тълпата нахлу в Собранието, защото бе премината границата на търпението й. Според мен - напълно целенасочено:
    - трите албански етнически партии подписват в Тирана (забележете: в Тирана!) т.н. Албанска платформа, в която ултимативно поставят искания за конституционни промени;
    - за председател на парламента бе издигнат етнически албанец, който е участвал с оръжие в метежите от 2001 г срещу същата държава;
    - изборът му е направен в нарушение на правилника на парламента. Световният македонски конгрес е завел дело за незаконността на избора, ако, че американския посланик в Скопие твърди обратното;
    - Талат Джафери произнася в парламента встъпителната си реч на албански;
    - депутатите абланци след това запяват в парламента македонския химн на албански;
    - на бюрото на Джафери допреди няколко дни се мъдреше и албанския национален флаг.

    Какво представлява Албанската платформа? Ще обясня с аналогичен пример, който няма как да не разберете:

    Турският министър-председател Бинали Йълдъръм привиква в Анкара лидерите на турските етнически партии в България - ДПС, ДОСТ и НПСД. Оттам тримата се връщат с т.н. Анкарска платформа, в която са залегнали искания за промени в българската конституция:
    - статут на турския език като втори официален език в страната, което означава, че в органите на държавната и местната власт трябва да се говори и на турски, Държавен вестник трябва да излиза и на турски, всички официални документи трябва да са на двата езика, вестници, лични карти, нотариални актове, табели на улици и магазини - всичко! Дори и словата пред паметниците на 3 март, 18 февруари, 6 май и на 2 юни ще трябва да се произнасят и на турски! Мархаба, аскер...
    - смяна на имено на държавата;
    - смяна на знамето на държавата;
    - смяна на химна на държавата.
    С една дума - смяна на държавата. И никой не пита какво мисли мнозинството от българите.

    Всъщност част от македонците показаха какво мислят за Албанската платформа и за пълзящата албанизация, нахлувайки в Собранието.

    Има и още един пропуснат факт: ДСИ на Али Ахмети крепеше и правителството на Груевски допреди няколко месеца. Допреди Албанската платформа...

    Голем европски стабилитет, нема що...




    Нередност?
  • 2
    beky avatar :-|
    1999
    • - 2
    • + 7

    До коментар [#1] от "D-r D":

    И аз да добавя: за вицепремиер, отговарящ за връзките между македонските общности, албанският Демократичн съюз за интеграция предложи бившия полеви командир на Армията за национално освобождение Хазби Лика, който е подозиран за извършване на военни престъпления в хода във въоръжения конфликт през 2001 г.

    Нередност?
  • 3
    gosho3 avatar :-|
    gosho3
    • - 7
    • + 5

    Не знам какво всички са се вторачили в тая Република Македония, за "държавчето" както подигравателно я наричат тамошните българи става дума.
    Ами какво е Македония та всички грачат колко важно било какво става там ? София-град + София окръг. Толкоз, 2 млн. души. От тях "македонствующите" "антички" идиотите и нормалните местни българи, които продължават да бъдат подлагани на всевъзможен тормоз са колкото София-град. Република Македония никому не е интересна, просто защото няма с какво. С изграждането на магистрала "Струма" и разширението на пътя Ботевград - Видин (приоритетно!!!!) значителна част от трафика (ако не и целия) от коридора Солун-Скопие-Белград-Загреб-Виена ще се преориентира по паралелния коридор от Солун за Централна Европа през България и Румъния защото ще се пътува СИГУРНО изцяло по територия на ЕС-държави и по коридор минаващ изцяло през държави членки на НАТО. Така Македония, Сърбия, Косово и Босна ще си останат един апандисит на Европа, вярно неприятен защото е населен с някакви странни популации , част от които продължават да мислят с категориите на 19 век.
    И сега се замислете върху два независими един от друг факта:
    1. Защо китайците напират да купят пристанището в Пирея?
    2. Защо и кой целенасочено забавя строежа на магистрала "Струма" - която е от стратегическо значение за България? Кой идиот реши да гради 10 км. естакада вместо тунел (по-сигурното съоръжение) на магистрала "Струма". ДАНС няма ли да се поинтересува от разните "външни лица", които крадат !!!??? документация с което практически забавят изграждането на стратегически за България обект? Това въпрос само на конкуренция ли е между частни фирми или има и нещо друго.
    Най-силно заинтересовани "Струма" да се забави или провали са сърбите и подлогите им в Македония. А зад тях кой стои ? И напоследък все по-заинтересовано си бута гагата в региона ни и ровичка тук ? Това не са параноидни теории, а само храна за размисъл.
    И да не я приемаме на сериозно тази Република Македония, "държавчето". Ако искат да подписват договора за добросъседство - да го подписват. Ако не щат - да духат супата и деа правят вятър в платната на платнохода, който са плеснали в оная бара Вардар.

    Нередност?
  • 4
    vaticana avatar :-?
    vaticana
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#3] от "gosho3":

    Нещо конспирология, а?

    Нередност?
  • 5
    smotlixx avatar :-|
    smotlixx
    • - 5
    • + 5

    До коментар [#2] от "beky":

    Същия тоя човек е бил министър на отбраната при Груевски и кмет на тетово, не е като сега да е влязъл в политиката


    До коментар [#1] от "D-r D":

    Така е, другарю, лошите европейски ценности са проблема на БЮРМ. И тая тълпа не беше подбуждана към насилие от про-сръбски медии, неее...

    Нередност?
  • 6
    beky avatar :-P
    1999
    • - 1

    До коментар [#5] от "smotlixx":

    Заформя се дискусия като в детската градина - всеки казва каквото е чул у дома, без значение за какво си говорят останалите...
    Ако ти се сливат албанските имена, Талат Джафери и Хазби Лика не са едно и също лице. Първият е председател на парламента, а вторият е вицепремиер. И двамата са се били срещу държавата си в АНО през 2001 г. Талат е бил военен министър в предишно правителство на Груевски, защото ДСИ тогава е била в коалиция с ВМРО-ДПМНЕ, а сега ДСИ и останалите две албански партии играят със СДСМ.
    Какво неясно има? Освен темата за политическата нечистоплътност.

    Нередност?
  • 7
    gosho3 avatar :-|
    gosho3
    • - 1

    До коментар [#4] от "peevski":

    Никаква конспирология няма тук. Става въпрос за интереси. И пари.
    Вие какво си мислите ? Че влияние, което е било установявано с кръв, насилие и погроми над българите в Македония от сръбска страна 70 години, ще се даде ей така ? Я погледнете икономиката на "държавчето" - кой кой е на властови икономически позиции. Ако сте запознат с въпроса. Я погледнете нашата мила България - над 30% от икономиката се контролира пряко от руска страна къде пряко, къде с подставени лица. Навсякъде, на всички равнища. Та ние сме се превърнали в една Задунайска губерния отвсякъде и всеки що-годе нормален човек го вижда и знае. Че и вътрешния ни модел на обществено развитие е "копи пейст" на руския. А за майтап Наказателния ни кодекс е 100% по Вишински. Чудете се след това защо прокуратурата не е защитник на държавния интерес , а бухалка в ръцете на разни политици, и част от съдиите ни строят хотели по морето с незнайно от къде дошли пари и никой копче не им казва.
    Що се отнася до китайския интерес към пристанището в Пирея - хич не е случаен. Те в Черно море, в този руско-турски гьол интерес нямат. И затова нямат никакъв интерес към Бургас или Варна или Констанца. Затова се пробват за Пирея и промотират отделно сухоземния "път на коприната". Просто искат да съкратят времето за транспорт до Централна и Изпочна Европа сравнено с морския транспорт. Въпрос на числа.

    Нередност?
Нов коментар