Кризата в Македония навлезе в кървава и опасна фаза (обновена)

Протестиращи щурмуваха парламента, има ранени депутати. Президентът свика среща с политическите лидери за разрешаване на ситуацията

Лидерът на СДСМ Зоран Заев беше сред ранените
Лидерът на СДСМ Зоран Заев беше сред ранените
Лидерът на СДСМ Зоран Заев беше сред ранените    ©  Stringer
Лидерът на СДСМ Зоран Заев беше сред ранените    ©  Stringer

Насилие и грозни сцени избухнаха в македонския парламент снощи след избирането на албанеца Талат Джафери за негов председател. Близо 200 протестиращи привърженици на ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски нахлуха в сградата на народното събрание малко след гласуването, което беше съпроводено със скандирания "Преврат" от депутатите на доскорошната управляваща партия.

Нападателите, някои от които маскирани, щурмуваха парламента около 18.30 ч. и успяха да влязат и в пленарната зала, където се е стигнало до сблъсъци. Има поне четирима ранени депутати, включително лидерът на СДСМ Зоран Заев, който успя да формира мнозинство с трите албански партии. На тв кадри се виждаше как зам.-председателката на СДСМ Радмила Шекеринска е дърпана за косата и блъскана. По лицето на Заев се стичаше кръв. Лидерът на Алианс на албанците Зиядин Села бе откаран в болница в Скопие с тежки наранявания след нанесения му побой. В Twitter течаха призиви албанците да не се поддават на провокации и да не отиват пред парламента.

Полицията, която не успя - или не пожела - да спре нахлуването, имаше нужда от доста време, преди да започне да овладява ситуацията. Според съобщение от Министерството на вътрешните работи до 21 ч. са били евакуирани 30 от намиращите се в сградата депутати и продължава операция за извеждането на останалите. Електричеството в парламента и около него бе изключено. До полунощ всички депутати и граждани са били евакуирани от сградата. По данни на МВР 22 полицаи и най-малко 84 цивилни са били ранени при безредиците.

Няколко часа след началото на щурма дойде и реакция от Груевски, който в този момент бе във Виена и се върна в Скопие след полунощ. В профила си във Facebook той написа, че насилието не е решение. Малко след 22 ч. македонско време дойде и изявление на президента Георге Иванов. Въпреки очакванията, че може да обяви извънредно положение, той направи сдържано изказване, в което призова към спокойствие, отговорно отношение и спазване на конституцията и законите. Иванов покани лидерите на всички парламентарни партии утре (петък) на среща, за да намерят разрешение на ситуацията.

До момента Зоран Заев не е потвърдил, че ще отзове на поканата на президента за среща. От СДСМ ипратиха изявление, в което се казва: "Иванов, Груевски и Веляновски (Трайко Веляновски, депутат от ВМРО-ДПМНЕ и председател на предишния парламент) носят отговорност за кървавия сценарий в парламента." От партията твърдят, че това е резултат от насилието и омразата, за които призовава Груевски.

Самият Груевски даде пресконференция в ранните часове днес след връщането си от Виена, на която обвини СДСМ за случилото се, защото са направили "незаконен опит да изберат председател на парламента". Според него насилниците не бива да се приравняват с хората, които от седмици протестират, а снощната случка е инсценирана с цел да се компрометира ВМРО-ДПМНЕ.

Атаката срещу парламента идва на фона на слухове в Скопие в последните дни, че се гласи преврат и ВМРО-ДПМНЕ е подготвило бункер от времето на бивша Югославия, откъдето да ръководи действията срещу "пучистите" от СДСМ и албанските партии.

Македония вече месеци наред е в политическа безтегловност, след като спечелилият изборите през декември Груевски не успя да сформира упавляваща коалиция. Президентът отказа да даде мандат на Зоран Заев, който успя да състави мнозинство с албанските партии, с аргумента, че техните искания от т. нар. "тиранска платформа" застрашават целостта и суверенитета на Македония.

Съпротивата на Груевски да пусне властта продължи с маневри в парламента за блокирането на избор на председател. Сега депутатите от ВМРО-ДПМНЕ оспориха избирането на Талат Джафери, който ще е първият етнически албанец начело на македонския парламент, с аргумента, че пленарната сесия е формално приключила.

"Бъдещият председател на парламента ще изпрати писмо на г-н Иванов и ще му даде срок от 10 дни, информирайки го, че е съставено мнозинство в парламента и то трябва да получи мандат да сформира правителство. Ще е нужно още търпение, но вярваме, че трябва да действаме по демократичен път, с диалог, за да се случат най-после промените в Македония," каза Заев в скорошно интервю за "Капитал".

Кървавата нощ в парламента може да се окаже началото на развръзката на кризата в Македония. Малко вероятно е атаката да е била спонтанна и следващите часове ще покажат какъв е планът на Груевски. За момента той продължава да държи цялата държава за заложник в името на собственото си политическо оцеляване дори с риска да разпали етнически конфликт. И ако не спре, баталните сцени в парламента може да само предвестник на нещо още по-опасно.

ЕС и САЩ: Джафери е законно избран, осъждаме насилието

ЕС и НАТО призоваха за незабавно прекратяване на насилието в Македония. "Осъждаме по най-категоричен начин атаките срещу членове на парламента в Скопие. Актовете на насилие в парламента са изцяло неприемливи и призоваваме за спокойствие и въздържане," казаха в съвместно изявление върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини и комисарят по добросъседството Йоханес Хан. "Всички партии трябва да уважават демократичния процес и да се ангажират в диалог," написа в Twitter генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

В съобщение от посолството на САЩ в Скопие се казва: "Мнозинството депутати избраха Талат Джафери за председател на парламента по време на редовно заседание. Ще работим с него за подкрепа на демокрацията и напредък на интересите на Македония."
19 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bobi745 avatar :-|
    bobi745
    • + 3

    Лошо...

    Нередност?
  • 2
    fkr55482911 avatar :-|
    султана глаушева
    • - 5
    • + 18

    Убийството се наказва. Подстрекателството към убийство също. Насилието е наказуемо. А провокацията, предизвикваща насилие, какво е? Защо няма нито дума на упрек към най-съзнателно провокиралите това насилие, наричащи се македонски депутати и пеещи химна на чужда държава в македонския парламент? Защо снизходително се подминава факта, че председателят на македонския парламент произнася реч на албански? Нали същите "депутати" са положили клетва на официалния език на страната, че ще й служат и ще спазват законите й, а след това брутално ги нарушават, изпълнявайки химна на чужда държава. Така най-арогантно демонстрират кому всъщност служат! Какво очакваха? Цялото депутатско войнство в един глас да запее албанския химн ли? Хайде де! Очаквали са точно това, което се случи! Не очевидно, а очевадно!

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-@
    D-r D
    • - 4
    • + 21

    Удобно е пропуснат фактът, че новоизбраният председател на скупщината Талат Джафери произнася речта си на албански!!!

    Гюрова, не ви ли е срам?

    Нередност?
  • 4
    vaticana avatar :-|
    vaticana
    • - 3
    • + 12

    До коментар [#3] от " D-r D ": Гюрова е типична фейкаджийка. Дали ако в нашето НС Местан си произнесе словото на турски и станат на турския химн няма да реагираме?

    Нередност?
  • 5
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 2
    • + 10

    Американците вчера казаха, че не се "интересуват" от Македония и хоп още същия ден следобяд се почна.

    Нередност?
  • 6
    beky avatar :-|
    1999
    • - 5
    • + 5

    Капитал стигна дъното. С парите на Америка за България - такива внушения. На американците им трябват или васали като Борисов, или дестабилизират. С Велика Албания ще решат въпроса с китайските инвестиционни планове в Македония.

    Нередност?
  • 7
    arsen avatar :-|
    Hristo Saldzhiev
    • + 3

    Мисля, че Груевски се връща към една стара идея на Георгиевски - за подялбата на Македония по етнически признак между албанци и македонци. Само че го прави не толкова по национални или националистически причини, а по чисто корупционни. Изглежда сметката му е, че ако се раздели Македония той ще може да управлява македонската част несменяемо и ще се превърне в някакъв Ердоган в миниатюр. Само че за разлика от Георгиевски, който желаеше да се договори с албанците, Груевски се опитва да го направи чрез нещо, което може да се нарече "македонска национална революция". Всичко това съдържа в себе си огромен риск - от етнически сблъсъци между албанци и македонци и етническо прочистване на цели райони и от политически сблъсъци между самите македонци по линията ВМРО-СДСМ. Всъщност си мисля, че тази "революция" ще бъде добре дошла за албанците. Те ще могат да излязат от състава на Македония като територии без да поемат нищо от македонския държавен дълг, който между другото доста набъбна през последните години. Според мен албанските партии направиха не малко за да провокират една подобна революция. Така всичко ще се стовари върху главите на обикновените македонци.

    Нередност?
  • 8
    kirka80286 avatar :-?
    kirka80286
    • - 2
    • + 5

    Спокойно, чичо Сам ще дойде да умиротвори. Никога няма да познаете в чия полза.

    Нередност?
  • 9
    nik666 avatar :-|
    Strygalldwir
    • - 6
    • + 4

    Депутатите не са пяли албанския химн, а македонския химн на албански език. Твърде много алтернативни новини четете.

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#4] от "peevski":

    Не е само Гюрова. Това е политика на изданията на Икономедия. Затаява се определена част от фактите, като това, че Джафери в битността си на председател на парламента изнася официалната си реч на албански, което е нарушение на конституцията, според която официален език там е македонският или каквото разбират под това понятие.
    Когато този факт изпадне и провокацията на Джафери се замете под килима, започва насилието да обяснява с етническа нетърпимост и пр. шаблони, от които в случая Гюрова не се е посвенила да се възползва на воля. Както и от детинщините за управляван от югославски бункер преврат.




    Нередност?
Нов коментар