🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Зоран Заев: Нови избори няма да решат нищо

Лидерът на опозиционната македонска партия СДСМ пред "Капитал"

"Съдбата на Македония в момента зависи най-много от демократичния капацитет на политиците. Разделението е заради политиците и политическите партии, гражданите не са разделени."
"Съдбата на Македония в момента зависи най-много от демократичния капацитет на политиците. Разделението е заради политиците и политическите партии, гражданите не са разделени."
"Съдбата на Македония в момента зависи най-много от демократичния капацитет на политиците. Разделението е заради политиците и политическите партии, гражданите не са разделени."    ©  Йово Николов
"Съдбата на Македония в момента зависи най-много от демократичния капацитет на политиците. Разделението е заради политиците и политическите партии, гражданите не са разделени."    ©  Йово Николов

Профил

Преди да се впусне в политиката, Зоран Заев се занимава с бизнес като директор и член на управителния съвет на няколко компании. През 2003 г. става депутат, а две години по-късно е избран за кмет на родния си град Струмица. След оттеглянето на Бранко Цървенковски от председателския пост на Социалдемократическиq съюз на Македония (СДСМ) през 2013 г., Зоран Заев оглавява партията.

Как смятате да съставите правителство, след като президентът Георге Иванов отказва да ви даде мандат? И какъв е изходът от политическия блокаж в Македония?

За целия демократичен свят е неразбираемо как при 120 депутати в парламента ние имаме 67 подписа за коалиция и не получаваме мандат за формиране на правителство. Не съществува никакво логично обяснение защо това не се случва. Единственото е, че президентът на държавата е от същата политическа партия, от която е нашият опонент Никола Груевски. И правят това, за да не се случи бързо предаване на властта. Формалната причина е, че не трябва да се приема т. нар. "тиранска платформа", която всъщност не съществува, става въпрос за декларация на албанските политически партии, която е начална точка за преговори. Те преговаряха за нея с ВМРО-ДПМНЕ, сега преговарят с нас.

Македония трябва да може по демократичен път да сменя властта. Ние обявихме публично програмата на правителството и декларирахме, че повече няма никакви "тирански платформи", нито декларации, нито програми на албанските партии, нито програма на СДСМ. Има програма на бъдещо правителство. Тя затвърждава унитарния характер на държавата и е изцяло в съгласие с конституцията на Република Македония. Заявяваме, че двете най-големи цели за нас са влизане в ЕС и НАТО и защитаване на 100% на интересите на всички граждани на Македония.

Бъдещият председател на парламента ще изпрати писмо на г-н Иванов и ще му даде срок от 10 дни, информирайки го, че е съставено мнозинство в парламента и то трябва да получи мандат да сформира правителство. Ще е нужно още търпение, но вярваме, че трябва да действаме по демократичен път, с диалог, за да се случат най-после промените в Македония.

Македония е силно разделена и победителят в изборите отказва да се предаде. Дори да направите правителство, как може то да управлява нормално и да стабилизира страната?

Съдбата на Македония в момента зависи най-много от демократичния капацитет на политиците. Разделението е заради политиците и политическите партии, гражданите не са разделени. За тях най-важното е да имат по-добър живот и възможно най-бързо да станем пълноправен член на ЕС и НАТО. Затова трябва да разговаряме с нашите съседи да ни помогнат. С Гърция имаме проблем заради спора с името, който се надявам да бъде решен по начин, запазващ македонската идентичност. България винаги е оказвала сериозна подкрепа на Македония във всяко отношение. Сърбия също иска да ни помогне, както и Албания и Косово.

Нашето намерение е да посветим новото правителство на реформите. И ще ни е нужна смислена и разумна опозиция в лицето на ВМРО, защото за част от реформите е нужно мнозинство от две трети. В Македония вече няма етнически деления. Македония има мултиетническо общество, което крепи единството на държавата, и това е най-голямото богатство, капитал за бъдещото ни развитие. Колкото и да се опитва Никола Груевски да налива масло в огъня и да разпалва страстите, той вече не може да раздели народа.

Но ако той и ВМРО продължават с тази антиалбанска риторика, няма ли опасност нещо да пламне, колкото и хората да не искат?

С промяната на властта на тези страхове ще се сложи край. Тях ги има, защото ВМРО все още управлява. И Никола Груевски манипулира гражданите да отбраняват Македония. Той вярва, че ако се смени властта, Македония няма да продължи да съществува, ще бъде поделена, няма бъдеще с някой друг, освен с него начело. Затова издига лозунги, които провокират и дразнят другите етнически общности. Той е готов дори да предизвика конфликт, но хората не реагират, искат мир и стабилност. Ядосани са, коментират във Facebook, говорят за това, но не влизат в конфликт. За нас това е само още една причина процесите да се движат по-бързо и скоро да имаме ново правителство.

Едно от исканията в албанската платформа е албанският език да бъде признат за втори официален в страната. Според вас дошло ли е времето за това и готово ли е македонското общество за такава промяна?

Нашата конституция след конфликта от 2001 г. е променена. И в поправка 5 на чл. 7 на конституцията пише, че официалният и служебен език в Република Македония е македонският език. В ал. 2 от чл. 7 пише още: "Също така, езикът на общността, по-голяма от 20% от населението, е служебен език, дефинирано според този член на конституцията". И там е описано как е уредена употребата на албанския език в общините, където албанците са над 20% и там, където са по-малко. Цяло Скопие е двуезично, имаме общо 33 двуезични общини, както и четири, които са триезични, а Куманово е четириезична община.

Давам примера с България - когато бяхте приети в ЕС, кирилицата стана официална азбука в съюза. Ценностите на всички, които живеят в ЕС, се почитат и никой не губи нищо от това.

Така и македонците няма да загубят нищо, ако албанците имат повече възможности да упражняват езика си. До момента законите се публикуват на македонски и албански в държавен вестник, сега това ще важи и за подзаконовите актове. Когато някой се явява на съд, ще може да получи протокол както на македонски, така и на албански, за да разбере какво е решението. Нотариусите трябва да издават нотариални актове на македонски, но ако издават и на албански, ще имат повече клиенти.

Платформата предвижда осъвременяване на възможностите за употреба на албанския език съгласно конституцията. Никой не иска да променя конституцията. В декларацията има две други чувствителни искания. Едното е да се отвори дебатът за химна, знамето и герба на Македония. Когато се договаряхме за подписите за коалиция, аз казах – за мен промяна не е приемлива, но не можем да ограничим дебата. И другата част, която е чувствителна, е за осъждане на геноцида срещу албанците в Македония, който се е случил между 1912 и 1956 г. Нашата позиция е, че може да има дебат, но осъждането не гради приятелства. Да оставим това настрана, не ни трябва. Да гледаме напред, да търсим как да се разбираме по-добре със съседите си, да направим нови пътища между София и Скопие, между Скопие и Тирана, между Скопие и Солун и т.н.

Какво е нужно за размразяване на интеграцията на Македония в ЕС?

До 2005 г. ние бяхме рамо до рамо с Хърватия. Тя вече е член на ЕС, а ние още сме със статут на кандидат и дори не сме започнали преговори за членство. Просто тогава дойде ВМРО на власт и процесът спря. Не обвинявам само тях, защото до голяма степен това се дължи на спора за името, който водим с Гърция. Но Македония при управлението на Груевски имаже сериозно изоставане в ключови за интеграцията в ЕС области като правосъдие, корупция, свобода на медиите и демокрация.

За Македония няма друга алтернатива освен пълноправно членство в ЕС и НАТО. Това искат и 75% от македонците. В последните седмици в Скопие бяха върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини, еврокомисарят Йоханес Хан, председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Те отправиха много сериозни послания - ако Македония тръгне с реформите, ние ще имаме сто пъти повече причини да подадем ръка и да й помогнем. САЩ също изпращат послания за партньорство. Най-голямата част от работата сега си е у нас, ако сме умни политици, Македония бързо ще върви натам, накъдето очакват гражданите - към ЕС и НАТО.

Има ли Брюксел все още притегателна сила и влияние върху Македония? На последните митинги на Груевски виждаме плакати със зачеркнати ЕС и НАТО.

ЕС продължава да има голямо влияние върху Македония. Ние гледаме на това, което се случва с Brexit и другите проблеми в ЕС, като на шанс за нас. Може би ЕС ще поиска по-бързо да има разширяване към Западните Балкани. Но знаем, че за да го направи, ние трябва да дадем причини, да направим реформите, които се искат от нас.

Да, някои казват - може би ЕС няма да съществува вече. Това едва ли зависи от Македония. Но от нас зависи да донесем Европа в Македония, това ни е целта. Да имаме съдебна система, която няма да бъде дирижирана от телефонните обаждания Никола Груевски, на Зоран Заев или на когото и да било. Омразата към ЕС и НАТО идва единствено от бандитите, престъпниците, корумпираните. Брюксел иска от нас независима и работеща съдебна система. Тя първо трябва да съди политиците. А те много са грешили и сега не искат независим съд, не искат независими медии, искат държавни институции, които могат да контролират, а не такива, които служат на гражданите. При всички нападки срещу ЕС и НАТО разочаровани от тях са само онези, които са нарушавали законите.

Какво е нужно, за да има истинско разследване на всички тези "бомби", които вие обявихте и в които има данни са сериозни престъпления?

Вече предадохме подслушаните телефонни разговори на една независима институция – специалната прокуратура. И хората, които работят там, станаха герои в Македония, защото не се плашат нито от Зоран Заев, нито от Никола Груевски. Най-голямата пречка са държавните институции, които отказват да работят с тях и не им дават нужните материали. Също и съдът, който се опитва да ги спъва. Но бягане от правосъдието няма, то рано или късно идва. Вече има независима прокуратура, ще дойде време да има и независим съд. Срещу мен самия има обвинения от моите противници, ходя всеки ден в следствието и съда и ще докажа невинноста си. Ако се докаже, че съм виновен – ще отговарям. Това трябва да направи и Груевски.

Какъв е ефектът от политическия блокаж върху икономиката? И какъв е вашият план за съживяването й, особено ако се окаже, че в бюджета е зейнала дупка?

Наясно сме какво ни очаква със смяната на властта. Аз самият, СДСМ и цялата държава ще влезем в един нов ад заради унищожаването на икономиката и държавата. Македония трябва всяка седмица да взима кредит, за да може да изплаща заплати и пенсии. Да не говорим за капиталови инвестиции, няма пари. Състоянието на икономиката е много лошо и политическата криза само още повече го утежнява. Затова час по-скоро трябва да излезем от кризата и да изпратим окуражителни сигнали както към бизнеса вътре, така и към потенциалните чуждестранни инвеститори.

Аз съм политик, но идвам от бизнеса. Вярвам, че Македония няма изведнъж да се превърне в Германия или Швейцария, но можем да сме много по-добре от сега. Имаме капацитет, имаме ресурси, добро земеделие, хубаво географско разположение. Трябва ни само добро управление и правилно насочване на средствата. Сега политиците у нас крадат по 400 млн. евро годишно. За глупости като паметниците в центъра на Скопие е похарчен 1 млрд. евро, при положение че годишният бюджет на страната е 3 млрд. евро и има деца, които просят по улиците и спят под мостовете.

На последните избори СДСМ привлече много албански гласове. Какво е обяснението?

Това се случва за първи път. Досега се знаеше – албанците си гласуват за албанските партии, македонците и останалите етнически общности – за македонските. Сега СДСМ получи 430 хил. гласа, от които 42 хил. са на албанци и 20 хил. са от по-малките етнически общности. За мен е гордост като македонец да привличам албански гласове при тази поляризация, с този националистически режим на Груевски, който десет години гази с ботуш албанците.

Но всички хора в Македония искат едно и също - добър живот, работа, училища, здравеопазване, улици, канализация. Аз вероятно съм първият политик македонец, който говори за правата на по-малките етнически общности и се отваря към всички граждани. Правя това с риск да изгубя много македонски гласове. Но аз вярвам в концепцията "едно общество за всички". Хората живеят заедно, политиците са тези, които се опитват да ги разделят. Щастлив съм, че не изгубих македонски гласове, а албанците ми дадоха своите. Това е пътят напред не за мен, а за цяла Македония.

Груевски иска нови избори. Как звучи за вас този вариант?

В момента само ние бихме имали полза от нови избори. Единствено СДСМ е в полет и върви нагоре, всички останали падат, дори албанските партии. Сега имаме 67 депутати, ако отидем на избори, може да имаме 72, но Иванов пак няма да ни даде мандат. Ще каже примерно - има софийска платформа. Кой знае какво ще измисли. Новите избори нищо няма да променят.

От друга страна, Груевски си затвори всички врати към албанските партии с тази албанофобия, с призивите "клети шиптъри, умрете". Дори да победи, няма с кого да направи коалиция. А албанците трябва да са в управлението. Ако някой има полза от нови избори, това съм аз, но те няма нищо да решат и Македония не може да си позволи още бавене. Ако загубим още пет месеца, ще страдат икономиката и държавата.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jwalker avatar :-|
    Кулин бан
    • - 4
    • + 2

    А защо журналистът не копае и в СДСМ. ВМРО-ДПМНЕ е представено като антибългарско (то всъщност е про-сръбско), но какво е СДСМ? СДСМ са изпълнени с добронамереност към България, така ли? Защо КАПИТАЛ не рови там?
    Това интервю изглежда да е със съгасувани въпроси и отговори.

    КАПИТАЛ ?

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 1

    СДСМ е алтернатива колкото БСП е алтернатива. Еднакво минало, еднакви интереси. Ако не друго, местното население доказва че са българи, гласувайки за тях. 1 към 1 простотия.

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "Кулин бан":

    Отдавна отношенията на всички медии с местните избягва такива теми. Галим ги с перце, въпреки че имаме 5 пъти по-голяма икономика и власт върху приемането им в ЕС.

    Единствената правилна стратегия е пълно игнориране. Да си живеят в паралелната вселена доколкото и до когато могат. Руснаците ги чакат с едни милиони заеми, но докато се доберат до тях, БЮРМ може да няма общи граници с Албания и Сърбия.

    Нередност?
Нов коментар