🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Аз, канцлерът Себастиан Курц

Австрия прегръща евроскептицизма

Курц бе обвинен от лидера на крайната десница Щрахе, че краде идеите му. Но пък близостта в програмите ще им помогне да управляват заедно
Курц бе обвинен от лидера на крайната десница Щрахе, че краде идеите му. Но пък близостта в програмите ще им помогне да управляват заедно
Курц бе обвинен от лидера на крайната десница Щрахе, че краде идеите му. Но пък близостта в програмите ще им помогне да управляват заедно    ©  Reuters
Курц бе обвинен от лидера на крайната десница Щрахе, че краде идеите му. Но пък близостта в програмите ще им помогне да управляват заедно    ©  Reuters

Темата накратко:

- Външният министър и лидер на консерваторите най-вероятно ще управлява заедно с крайнодясната Партия на свободата.

- Най-важното последствие от изборите ще бъде още по-голямото отдалечаване на Австрия от ядрото на ЕС.

- Австрия ще бъде още по-евроскептична и ще се държи в ЕС повече като Унгария и Полша и по-малко като Германия и Франция.

В партийната централа на Новата народна партия на "Лихтенфелсгасе" 7 във Виена няма суматоха. Списъците с млади сътрудници за екипа на бъдещия канцлер отдавна са изготвени. Транспортът за контейнерите с папки, документи и писма към новото му работно място е организиран. Преди още австрийските избиратели да са гласували на парламентарния вот на 15 октомври, победата на 31-годишния лидер на консерваторите и външен министър Себастиан Курц изглежда сигурна.

Оглавената от него листа води в допитванията с 33%, следвана с 27% от крайнодясната Партия на свободата. Социалдемократите са трети с 23%, като аферата "Зилберщайн" с мръсни трикове в предизборната кампания (виж карето) вероятно ще бъде фатална за амбициите им да запазят канцлерския пост. Така въпросът за бъдещото управление на пръв поглед изглежда решен в полза на коалиция между Народната партия и Партията на свободата. За разлика от Франция, Холандия и Германия в Австрия няма табу върху правителство с участието на крайнодесните популисти. А и този път Виена едва ли ще бъде подложена на дипломатическа изолация от партньорите си от ЕС както през 2000 г., когато Партията на свободата влезе в управлението. Просто защото политическият климат в Европа сега е доста по-различен.

Най-важното последствие от изборите ще бъде още по-голямото отдалечаване на страната от ядрото на ЕС и от курса, задаван от германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Eманюел Макрон и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Виена бе първата, която скочи срещу идеята на Юнкер България и Румъния да получат подкрепа за бързо приемане в еврозоната и Шенген. След 15 октомври ще бъде още по-евроскептична и ще се държи в ЕС повече като Унгария и Полша и по-малко като Германия и Франция.

Надясно и към Вишеград

Всъщност, ако не беше Себастиан Курц, пътят на лидера на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе към канцлерския пост щеше да бъде открит. Само преди година нейният кандидат замалко не спечели президентските избори. Народната партия и социалдемократите бяха в нокдаун и триумфът на крайнодесните на следващия парламентарен вот изглеждаше предрешен. Но тогава на сцената излезе Курц, оглави Народната партия, обнови я, започвайки от името и минавайки през всичко останало, я поведе към победа на предизвиканите от самия него предсрочни избори.

Най-важното последствие от изборите ще бъде още по-голямото отдалечаване на страната от ядрото на ЕС.

Най-важните теми, с които Новата народна партия печели, идват всъщност от крайнодесните. Щрахе директно обвини Курц в кражба на идеи и политическо плагиатство. И твърдата линия срещу миграцията, и защитата на трудовия пазар от дъмпинг, и гарантирането на социални придобивки за австрийците са от репертоара на Щрахе, но поднесени по-внимателно. "Аз затворих Балканския маршрут", не се изморява да изтъква Курц.

"Австрия доста се доближи до групата на евроскептиците на унгарската и полската консервативни партии. Ключов момент, в който това изместване от центъра към крайнодясното си пролича, беше, когато Курц нарече бежанската политика на Германия провал и паралелно с това не разкритикува унгарското правителство. Това в същността си, но облечено в по-мек тон, е същото, което виждаме при Партията на свободата", отбелязва пред "Капитал" политологът Антон Пелинка. Преди дни в предизборен дебат Щрахе призова Австрия да укрепи връзките си с четирите централноевропейски държави и дори да стане член на Вишеградската група.

Успехът на Курц с изземването на тезите на популистите се копира и от социалдемократите, които също завиват към евроскептицизъм. Това се усеща "преди всичко при свободното движение на работна ръка в ЕС. Тук червените са под натиска на профсъюзите, които се опитват да защитават членовете си от конкуренцията на чешки, румънски и други източноевропейски граждани", обяснява Антон Пелинка. Както обобщава пред "Капитал" преподавателят по политически науки в Шпитал Катрин Щайнер-Хемерле, "избори в Австрия не се печелят с открито проевропейски послания".

Машина за правене на политика

Веднага след като стана лидер чрез вътрешнопартиен преврат и сложи край на коалицията със социалдемократите през май, Курц се захвана с ребрандирането на партията, което да го изстреля към канцлерството. Според австрийския вестник "Фалтер" подготовката на 31-годишния политик за най-високия пост във властта е вървяла с изключителна систематичност, граничеща с педантизъм. Още през юли миналата година заедно с екипа си от външното министерство той изготвя документ, озаглавен "Стратегически основи и позициониране", листа на потенциални спонсори и кандидат-депутати, планове за изборна програма и дори списък с първите си задачи като канцлер. От проучване Курц разбира, че 66% от австрийците вярват, че той ще може да сложи край на застоя. След десетилетия застой в голямата коалиция, съпътствана от интриги и взаимно блокиране по важни реформи в образованието, трудовия пазар и пенсионната система, австрийското общество мечтае за проветряване на политическото пространство. Курц е част от управлението, но се представя като алтернатива. И обещава не просто напредък, а да направи Австрия по-силната Германия.

"Ние не приехме да участваме в управленската коалиция. Защото искаме истинска промяна!", заявява Курц на митинг в Грац пред 3000 души. Най-големият площад на провинция Щайермарк ликува. Подобна еуфория Австрия не помни. Покойният Йорг Хайдер също опита да направи всенародно движение от Партията на свободата, но се провали. Първо лице множествено число в речите на Курц обаче не означава "ние от партията", а "аз, с ваша подкрепа". Още с поемането на лидерския пост той постави условия да разполага със свободата да взема еднолично важни политически решения, като назначаването на кабинет например. Рискува много, тъй като влиянието на местните партийни и съсловни лидери е изключително силно. Но печели. През март Народната партия е трета сила с 22% подкрепа, през май вече е първа наравно със социалдемократите, а в момента им води с 10%.

Но Народната партия, участвала в ръководството на страната 31 години, вече не съществува, смята политологът Антон Пелинка. Листата на консерваторите е персонализирана на "Листа Курц". В нея партийните функционери са отстъпили място на хора от всички групи на обществото, включително бившия състезател от Формула 1 Ники Лауда. "За модел на подражание Курц изтъква Макрон. Но това, което му харесва, е успехът на Макрон." За разлика от него Курц прави революция не извън системата, а вътре в нея. И не обещава икономически реформи, а твърда линия срещу миграцията и затваряне на мюсюлманските детски градини, за да не създават "паралелно общество". Най-големият контраст обаче е по отношение на ЕС. Докато Макрон дойде със силна проевропейска платформа и иска да върне Франция в центъра на един обновен ЕС, с Курц Австрия може и да не се присъедини официално към Вишеградската група, но ще се отдалечи от ядрото на евросъюза.

Аферата "Зилберщайн"

Това е най-мръсната предизборна кампания, която Австрия е виждала. Скандалът започна, когато медиите извадиха нелицеприятни факти около наемането на ударна група в интернет, организирана от израелеца Тал Зилберщайн. Тя е поддържала две фалшиви страници във Facebook, които да дискредитират Себастиан Курц като ксенофоб и антисемит. Зилберщайн е имал договор като политически консултант на социалдемократите, макар техният лидер и канцлер Кристиан Керн да твърди, че схемите във Facebook са били разработени без негово знание. Договорът на Зилберщайн е прекратен през август, когато той е арестуван в Израел по обвинения в корупция и пране на пари. Но страниците в социалната мрежа са били активни и след това. В същото време нещатен сътрудник от изборния щаб на Керн твърди, че съветник на Курц се е опитал да го подкупи със 100 000 евро, а канцлерът - че съпругата му е била следена и оклеветена. След яростни нападки и вадене на мръсни ризи по различните телевизии двамата партийни лидери сега се съдят взаимно за дискредитиране. Неудобните страници изчезнаха от интернет. Но предизборната атмосфера остава отровена.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ruark avatar :-|
    ruark
    • - 2
    • + 3

    Австрииската народна партия не е отдавна народна партия в австрия. От последните избори досега нищо не се промени. Като на последните избори тази партия загуби изкл. много. Хората са разочаровани от нея. Медиите подготвят обществото за курц както макрон във вранция. Ако курц спечели значи конспирацията е истинска. шината в европа е юнкер, меркел, шулц, туск, макрон, курц, които са заедно в една организация с хилари, маккейн, порошенко и тнт.
    Той по нищо не се доказа като министър, но медиите го ласкаят и плюят по другите.
    Другите другари са путин,тръмп орбан, щрахе, льо пен, чешкият премиер, вилдерс от холандия, лявата партия със сара вагенкнехт в германия и сега и афд пак там, като последните които само за две години съществуване имат 12 % сега и ердоган в турция. Изборите в европа са между американският естеблишмент и путиновата група....... американците чрез медии имат предимство и контролират западна европа, най вече франция и германия. Италианците засега клонят повече към путин......
    все пак на курц ако спечели ще се наложи да се коалира със щрахе за да може да управлява или пак с червените..........
    според мен червено синьо правителство в австрия е логичният резултат ако няма изненади и се стигне до широка коалиция и няма конспирация понеже курц е доста недостоверен и зад него стоят шулц, прьол които се хардлейнерите в партията и те решават какво се случва там. шулц седи на една скамейка с маккейн, нашият плевневлиев и други атлантически конспиративни функционери, които са лобисти на ам. глобални оръжейни концерни. Не случайно плевнелиев осъждаше и критикуваше винаги русия а за агресора уса ни дума............

    Нередност?
  • 2
    peaspiring avatar :-P
    peaspiring
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#1] от "ruark":

    Явно живеете в Австрия, но очевидно много си падате по конспиративни теории. Пък и граматиката ви куца...

    Нередност?
  • 3
    ruark avatar :-|
    ruark
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#2] от "peaspiring":

    за граматиката не ме интересува, конспирации или не, след години излизат някои истини наяве. явно не сте запознати с някои четива и атлантическият мост и тнт и не сте запознати как тика международната задкулистна политика. не си падам по конспиративни книги и теории, но препоръчвам ви една от многото книги на удо улфкоте подкупни журналисти, или на даниел генсер нелегални войни или на джеймс рикардс валутни войни и тнт.
    Доста хора от управляващите като не им изнася и използват думата конспирация за да неутрализират чрез тази дума и заклеймят изказванията на другите. Нали знаете тези думи истината боли а лъжата е по приятна. искате да ми кажете че войната в сирия и преди това в ирак няма нищо общо с интересите на уса и че това са конспирации или че маккейн идва в българия говори с орешарски и след две седмици бг правителство блокира изграждането на южен поток........ това са истини а не конспирации....

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 1

    И какво, затварянето на мюсюлманските детски градини ли е антисемитско? Или желанието за реформи в ЕС? Какво като не критикува Орбан - Унгария в момента е естествен съюзник. Това не значи, че самият Курц е расист или тиранин.

    Нередност?
  • 5
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#1] от "ruark":

    И все пак, предпочитам американската пред путиновата група. Все пак доста ясно се вижда кои страни са икономически развити и кои - не. Колкото до конспирациите - най-вероятно това което казваш е достоверно. И си абсолютно прав за тази дума коснпирация. Бих добавил още една - популизъм, във всичките му разновидности. И повечето "пупулисти" всъщност говорят съвссем реални неща. Като Курц и десните партии в Австрия.

    Нередност?
  • 6
    gimi avatar :-|
    Мавродинов

    Връзката между антиимигрантската политика и евроскептицизма според мен не е правилна. На нас европейците са ни нужни антиимигрантска политика, солиден консерватизъм, но и здрав Европейски съюз.

    Нередност?
Нов коментар