🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Аферата "Ибиса": Провалът на австрийската сделка с дявола

Шумният крах на експеримента с "цивилизоването" на крайната десница чрез включването ѝ в управлението ще отслаби позициите на популистите и в други страни в ЕС

Себастиан Курц опита да укроти крайнодесните и се провали
Себастиан Курц опита да укроти крайнодесните и се провали
Себастиан Курц опита да укроти крайнодесните и се провали    ©  Reuters
Себастиан Курц опита да укроти крайнодесните и се провали    ©  Reuters
Темата накратко
  • Усилията на Салвини да сформира силен и единен евроскептичен фронт в Европейския парламент ще бъдат затруднени от виенската афера
  • Скандалът оголва и уязвимото място на националистите - готовността им да се продават, която подкопава претенцията им, че са чиста алтернатива на упадъчното статукво

Противниците на европейските крайнодесни партии едва ли биха могли да си пожелаят по-хубав предизборен подарък. Само седмица преди вота за Европейски парламент австрийският вицеканцлер и лидер на крайнодясната Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе бе принуден да подаде оставка заради корупционен скандал с руски привкус. В същия ден Щрахе трябваше да бъде на една сцена в Милано с италианския вицепремиер Матео Салвини и лидерите на още десетина националистически и популистки формации от целия ЕС. Вместо това наблюдаваше отблизо във Виена колапса на правителството, съставено от неговата формация и Австрийската народна партия на канцлера Себастиан Курц, дошъл по-малко от 24 часа след избухването на скандала.

Шумният провал на австрийския експеримент с "цивилизоването" на крайната десница чрез включването й в управлението ще отслаби позициите на популистите и в други страни. Усилията на Салвини да сформира силен и единен евроскептичен фронт в Европейския парламент ще бъдат затруднени от виенската афера. Тя оголва и уязвимото място на националистите - готовността им да се продават, която подкопава претенцията им, че са чиста алтернатива на упадъчното статукво.

В легло с крайнодесните

Едва след 500 дни управление в Австрия коалицията между консерватори и крайнодесни се срина за едно денонощие като пясъчна кула. Детонаторът дойде под формата на видеоматериал, подаден на германските медии Spiegel и Sueddeutsche Zeitung. Той е заснет в Ибиса месеци преди парламентарните избори в Австрия през 2017 г. и показва Щрахе и заместника му Йохан Гуденус в компанията на жена, представяща се за племенница на руски олигарх. Кадрите разкриват апетитите на крайнодесните да контролират инвестиции и медии по начин, влизащ в разрез с правовия ред и демокрацията. Понапилият се Щрахе обещава на руснаците мащабни обществени поръчки и купуването на таблоида Kronen Zeitung в замяна на благоприятно медийно отразяване и помощ за кампанията му, като посочва как чрез фондация може да бъде заобиколена сметната палата.

След като още в събота Щрахе и Гуденус подадоха оставка, в понеделник ги последваха всички министри от Партията на свободата. Канцлерът обяви края на коалицията и призова за нови избори, а президентът Александър ван дер Белен ги насрочи за септември. Решението на Курц да действа светкавично беше правилно, но остава въпросът как ще се управлява Австрия до есента, тъй като подкрепата за неговата Австрийска народна партия в парламента е доста несигурна след настъпилия раздор с крайнодесните.

"Разпускането на бламираната коалиция и дистанцирането от Партията на свободата беше единственият полезен ход в създалата се ситуация, но той не беше предвиден в графика на Курц", казва пред "Капитал" политологът Антон Пелинка. Както намекна самият канцлер, досега имаше много случаи, когато хората на Щрахе преминаваха червената линия - заплахи над журналисти, ксенофобски изказвания от типа на наричането на имигрантите "плъхове", разкрития за връзки на Партията на свободата с неонацисткото Движение за идентичност.

Сериозни притеснения предизвикваше и контролът на крайнодесните върху външното министерство и силовите министерства и съответно службите за сигурност. Появяваха се информации как партньорски служби, включително тези на САЩ, Германия и Холандия, са спрели да споделят чувствителна информация с австрийските си колеги заради съмнения, че ще попадне в ръцете на Кремъл. Според публикация във Welt am Sonntag се е стигнало дотам ръководителят на германското контраразузнаване да предупреди пред комисия в Бундестага, че съществува "значителен риск" при споделяне на разузнавателни данни с Австрия.

Въпреки всичко това трябваше да се появи скандалното видео от Ибиса, за да реши Курц да разтрогне отровния брак с крайнодесните. "Истинското лице на канцлера е на политик, целещ се преди всичко в изборния резултат и владеещ изкуството на политическата тактика до съвършенство, но слаб откъм политическо съдържание", обяснява Антон Пелинка. Калкулацията на Курц е ясна - да си измие ръцете от авантюрата с Щрахе и евентуално да привлече част от разочарования електорат на националистите. Големият въпрос на близките месеци според Пелинка е: "Кой ще яхне гнева на избирателите на Партията на свободата? Самата тя отново, с новия си лидер, Австрийската народна партия начело с Курц под мотото "Продължаваме по стария курс с Щрахе, макар и без него" или трета политическа сила?" Така или иначе след изборите през есента, освен ако не успее да направи чудо и да спечели мнозинство сам, Курц отново ще трябва да избира партньор. И не е изключено този път изборът му да бъде още по-ограничен.

Отровен валс

Дори и гениален политически технолог едва ли би могъл да измисли по-поучителна история от аферата "Ибиса" за това до какво води колаборация на традиционни партии с радикални политици. Поръсен със звездния прах от блясъка и младостта на Курц, неговият експеримент с Щрахе беше приветстван както от умерените, така и по-крайните представители на традиционната десница като начин за укротяване на популисткия гняв и пътна карта за успешно преформулиране на либералния дневен ред на ЕС. Идеята на австрийския канцлер чрез коалиция с крайнодесните да ги опитоми идеологически и да ги сдържи електорално беше наблюдаван с особен интерес от консерваторите в съседна Германия покрай възхода на популистката "Алтернатива за Германия".

Сега този модел се срина и ефектите ще отекнат в ЕС. "След "Ибисагейт" за крайнодесните в Европа коалиционните преговори ще са много по-трудни", посочва пред "Капитал" Емилия Палонен, политолог от Университета в Хелзинки. Според нея дни преди изборите за Европейски парламент случилото се "ще накара европейците да се замислят дали да гласуват за хора, потенциално обвързани с руснаците. Тази афера оголва връзката между транзакции и влияние и особено важно – как крайнодесните партии биха искали да променят медийната среда, за да поставят медиите под контрол. В Австрия нямаме доказана практика на финансиране от страна на Русия, но имаме във Франция при Марин льо Пен" (виж допълнителния текст).

Според Антон Пелинка равносметката около "Ибисагейт" е положителна. "Предвид стабилната президентска институция и партийна система в Австрия криза в държавата и в демокрацията няма. Медиите не са манипулирани. Напротив - качествените медии се виждат ясно тези дни с отпора им срещу Партията на свободата. Преосмислянето на нацисткото минало се случва посредством тях, както и в университетите и в гражданското общество", смята политологът. В най-оптимистичния вариант аферата "Ибиса" и евроизборите може да се окажат пиковата точка на популизма, след която вълната започва да се оттегля.

Националистите от всички страни обичат Русия

Колкото и да е шокираща готовността, с която на скандалните записи вече бившият вицеканцлер на Австрия Хайнц-Кристиан Щрахе търси руска помощ, за да повлияе на изборите в страната си, тя не е особено изненадваща. Топлите връзки между австрийската крайна десница и Кремъл отдавна са публична тайна. През 2016 г. Партията на свободата подписва споразумение за сътрудничество с прокремълската "Единна Русия". В делегацията, отишла на крака в Москва при формацията на Владимир Путин, са както доскорошният лидер Щрахе, така и Норберт Хофер, който пое партията след оставката му. Две години по-рано Партията на свободата изпраща "независими международни наблюдатели" на фарсовия референдум в Крим за присъединяване към Русия. Както отбелязва пред в. New York Times независимият австрийски депутат Петер Пилц, "Виена има ключова роля за Путин и крайната десница. Крайнодесните партии от цяла Европа се превръщат в нещо като пета колона за Русия. В Австрия тази пета колона беше в правителството".

Действително Партията на свободата съвсем не е единствената, която флиртува с Кремъл. Италианската "Лига" на вицепремиера Матео Салвини има подобно споразумение за сътрудничество с "Единна Русия" и шумно пропагандира вдигане на санкциите срещу Русия, наложени от ЕС и САЩ заради руската агресия в Украйна. Разследване показа, че партията на Салвини е получавала финансиране от Москва, прикрито зад сделки за горива. Същото важи и за френската формация "Национален фронт" (сега преименувана на "Национален сбор") на Марин льо Пен, на която през 2014 г. руска банка отпуска заем от 9 млн. евро. Разследване на "Капитал" установи, че "Атака" на Волен Сидеров е свързана чрез общи фирми с руски граждани, близки до властта в Кремъл и руските служби. Сега видеото с Щрахе е поредното доказателство за сенчестите връзки на европейската крайна десница с Москва.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 5

    "Понапилият се Щрахе обещава на руснаците..."

    Моля, моля! "Понапилият се Щрахе" на никакви руснаци нищо не е обещавал.
    В кадъра освен него и Гуденус, има само една руса дългокрака литовка, която се представя за племенница на руския олигарх Макаров.
    Такъв Макаров наистина има, но нямал племенница, още по-малко литовка...

    После - ако имате търпение да изгледате записа и знаете немски (а не като мен жена ми цяла вечер да ми превежда на пауза...) Щрахе в един момент се усеща, защото вижда, че ноктите на краката на "племинницата на олигарха" са мръсни!!! Племенница на олигарх с мръсни нокти на краката??!! По-подхожда на достъпна проститутка.
    Топло! Топло!
    Щрахе прошепва за откритието си на също подпийналия Гуденус, който махва с ръка и пиянското надговаряне продължава. За чест на литовката тя е безумно трезва.

    После - по времето на записа Щрахе и Гуденус са просто партийни началници в АПС. Изборите са три месеца по-късно и те няма как да знаят нито какъв резултат ще има АПС, нито, че Курц ще ги прибере в правителството.

    Почти накрая - австрийската прокуратура отказва да заведе дело срещу двамата от АПС по записа, просто защото няма състав на престъпление!

    Мислете поне мъничко, бе хора!

    И последна тема за размисъл: австрийски граждани на честни, свободни и демократични избори гласуват за някакви партии. Две от тези ИЗБРАНИ партии формират правителство. Изведнъж един бая изкуствен и съшит с бели конци сканадал, от който не произтича обвинение (!!) пренарежда правителството.

    Ами тогава защо изобщо ходим по избори, а тия, дето слагат камерите и микрофоните и наемат проститутките, просто не вземат да казват кой може и кой не може да управлява?

    Я колко по-просто и по-ясно ще бъде!

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    Апропо, натрапи ми се аналогия: съвсем овластеният нашенски зам-министър (тогава) Банов също в нелегално записан като Щрахе разговор, също като Щрахе съветва изпълнител на строителни работи как да заобиколи държавата.

    Щрахе подаде оставка без да има състав на престъпление, а Банов, който 100% склонява към престъпление, което си е член от НК, продължава да е министър?!

    Явно причината е, че оня другия от "Ало, Банов съм" не се е представил за рускиня...

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 4
    • + 2

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Да ти снимат черно на бяло Щрахе как е готов да съдейства за финтирането на сметната палата и да лобира за обществени поръчки, а да твърдиш, че скандалът е изкуствен - безценно!

    Сигурно това, че са се усетили ги оневинява? А - нямало състав за престъпление! Дали не е било по-добре да ги оставим да вършат престъпление? Не е ли кристално ясно, че ако госпожицата беше наистина свързана с олигарх, схемата щеше да се задвижи?

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 4
    • + 2

    Това са лицата на новата консервативна вълна. Като консервативен човек ми се повръща от тях! Корумпирани са като нашите "партиоти"!

    Нередност?
  • 5
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872
    • - 1
    • + 1


    До коментар [#] от "
    Георги Георгиев
    Много "ако", Жорко. Посредствено участие. ":

    Нередност?
Нов коментар