Аве, Макрон

Една година след избирането си френският президент има нужда от резултати, за да запази магията

След големите фанфари амбициозните планове на Макрон за ЕС бавно се свиват
След големите фанфари амбициозните планове на Макрон за ЕС бавно се свиват
След големите фанфари амбициозните планове на Макрон за ЕС бавно се свиват    ©  Reuters
След големите фанфари амбициозните планове на Макрон за ЕС бавно се свиват    ©  Reuters

Темата накратко:

- Първата годишнина от избирането на френския президент Еманюел Макрон съвпада и с първата му сериозна криза.

- Начинът, по който се справи с вълната от протести, ще предопредели съдбата на амбициите му да промени Франция.

- Реформирането на ЕС се оказва по-голямо предизвикателство от реформирането на собствената му страна.

"Вълшебство крие новото начало." С този цитат от Херман Хесе германският канцлер Ангела Меркел описа еуфоричната атмосфера при посещението на френския президент Еманюел Макрон в Берлин миналата година - неговото първо излизане навън след избирането му. Вярна на прагматизма си, Меркел добави, че магията ще се запази само ако даде резултати.

А те продължават да са по-скоро в бъдеще време. Първата годишнина беше белязана от новината, че след идването на Макрон френският борсов индекс CAC 60 е задминал по ръст както германския DAX, така и включващия водещите компании от еврозоната Euro Stoxx 50. Инвеститорите са запазили вярата си в лидера, чието влизане в Елисейския дворец помогна за оттичането на политическия риск от европейските борси. Чужденците гласуват за Макрон с парите си - през 2017 г. те са финансирали 697 нови проекта във Франция, което е ръст от 50% спрямо 2016 г. по данни на fDi Markets.

В същото време обаче Франция изживява пролетта на своето недоволство, шокирана от скоростта, с която президентът се опитва да я промени. Жп работниците редуват три дни работа с два дни стачка и заплашват да продължат така до юли в опит да спасят държавната свещена крава, жп компанията SNCF, от амбициозно разтърсване. Пилотите на Air France също стачкуват с искане за увеличаване на заплатите. Адвокати протестират по улиците на Париж срещу предложената реформа на съдилищата. В засегнатите от бюджетни съкращения болници назрява недоволство. Протестите достигнаха и университетите, където промени, които да направят запушения процес на прием по-избирателен, се тълкуват като посегателство срещу принципа на равенството. Наложи се да бъдат изпращани полицаи, които да изведат студентите, окупирали емблематичната Сорбона. Точно в нея през май 1968 г. пламват протести, които за седмици прерастват в обща стачка, парализирала Франция и отслабила оттеглилия се година по-късно президент Дьо Гол.

Макар противниците на Макрон да правят паралели, 2018 г. не е 1968 г. Но моментът е ключов за президента, дошъл със заявка да преобрази Франция. "Това е неговата първа сериозна криза и той знае, че ако изгуби битката, реформаторската му програма ще бъде до голяма степен осуетена. Толкова голям е залогът", пише бившият главен редактор на Le Monde Силви Кауфман в текст за в. New York Times.

Същото важи за амбициозните планове на Макрон за ЕС. Първоначалните му идеи за големи реформи в еврозоната вече са свити до малки стъпки пред непробиваемата съпротива на Берлин. А времето за каквито и да било смислени промени, които да предотвратят повторение на еврокризата, изтича бързо с наближаването на 2019 г., когато изборите за Европейски парламент и смяната на Европейската комисия и ръководството на Европейската централна банка ще забавят поне до 2020 г. всичко, което не бъде прокарано в близките месеци.

Макрон Бонапарт

"Чувам гнева", признава Макрон в едно от последните си тв интервюта. Но обещава това да не го разколебава, за разлика от цяла поредица негови предшественици, огънали се под натиска на улиците и спрените влакове.

SNCF е въплъщение на всичко, което Макрон иска да промени във Франция. Жп компанията, която със своите 150 000 служители е един от най-големите работодатели в страната, е неефективна и с дълг от 55 млрд. евро. Не е готова за конкуренция, което според правилата на ЕС трябва да се промени след две години, когато чужди фирми ще получат право на достъп до жп мрежата. Компанията трудно наема хора, но след това те остават в нея до пенсия и с придобивки като щедри болнични, родили шегата, че да се работи за SNCF явно е много опасно, защото служителите й постоянно се разболяват. Освен това пенсионната сметка на SNCF всяка година е на дефицит от 3.2 млрд. евро, покриван от държавата.

Реорганизацията на SNCF, колкото и да е знакова, e само част от пороя от мерки, целящи да премоделират и стегнат раздутата френска държава. Промените обхващат на практика всичко - от данъците, през изпитите за влизане в гимназиите до помощите за безработица. На хоризонта е и пенсионна реформа, която да премахне специалните придобивки за ред групи в публичния сектор, и със сигурност също ще бъде посрещната остро. Крайната идея на всичко това е до 2022 г. Франция да има бюджет без дефицит. За последен път това се е случвало през 1974 г.

Макрон вече успя да промени имиджа на Франция навън - от болния човек на Европа до убежище за предприемачи в несигурната ера на Brexit и Доналд Тръмп. Вътре в страната бързите му и решителни действия се натъкваха на учудващо малка съпротива. Досега.

"Това, което подхранва настроенията срещу Макрон във Франция, идва на първо място от естеството на политическите му избори - най-вече от някои благоприятни за най-богатите хора решения, които контрастират със символични съкращения на публичните разходи", казва пред "Капитал" Ив Бертонсини, председател на Европейско движение - Франция. Оттам идва и етикетът му "президентът на богатите". "Макрон е критикуван и за стила си на управление, описван като твърде вертикален и не особено отворен за други мнения и контрол", допълва Бертонсини. Което безспорно дава резултати, но и оставя усещане за арогантност и безпардонност и носи сравнения с Наполеон Бонапарт и Краля Слънце Луи XIV.

"Макрон е критикуван за стила си на управление, описван като твърде вертикален и не особено отворен за други мнения и контрол."

Ив Бертонсини, председател на Европейско движение - Франция

Шансът на Макрон е, че опозицията срещу него е разнородна и слаба, а той е в силна позиция. "Френската политическа система работи по такъв начин, че дава на президента както власт, така и време до края на мандата му. Той може да се възползва от широкото си парламентарно мнозинство, което осигурява на правителството пълен картбланш да приема закони още четири години. В допълнение Макрон засега се радва на благоприятен икономически момент. Неговата стратегия очевидно е да покани французите да проявят търпение и да дадат време реформите да покажат пълния си ефект", посочва пред "Капитал" Манюел Лафон Рапнуй, ръководител на парижкия офис на Европейския съвет по външна политика (ECFR). Според Ив Бертонсини Макрон вярва, "че добрите икономически и социални резултати рано или късно ще потвърдят, че той е прав и дори ще вдигнат популярността му".

"Неговата стратегия очевидно е да покани французите да проявят търпение и да дадат време реформите да покажат пълния си ефект."

Манюел Лафон Рапнуй, ръководител на парижкия офис на ECFR

Юпитер в брюкселската мъгла

И докато във Франция Макрон има време, прозорецът за реформи в ЕС бързо се затваря. Две събития работят срещу неговите амбиции - мъчителното съставяне на коалиция в Германия, оставило Меркел отслабена, и изборите в Италия, спечелени от популисти, обещаващи да върнат по-ранното пенсиониране и да напомпат още повече и без това възлизащия на 2.3 трлн. евро държавен дълг. След големите фанфари в момента инициативите на Макрон за еврозоната може и да не са "мъртви като пън", както обяви сп. Spiegel преди последната му визита в Берлин през април, но са силно смалени.

"Италианската политическа бъркотия е алиби за Меркел и лоша новина за Макрон", коментира бившият италиански премиер Енрико Лета по време на форума "Амброзети" миналия месец. Предложенията на френския президент за финансов министър и бюджет на еврозоната вече дори не се обсъждат. По-важните идеи като обща схема за гарантиране на депозити, която да даде завършен вид на банковия съюз, и снабдяването на Европейския стабилизационен механизъм (създаден по време на гръцката криза) с повече ресурси и правомощия, които да го превърнат в Европейски валутен фонд, също трудно ще влязат в дневния ред на срещата на върха през юни. Тогава би трябвало да бъде представен френско-германският компромис за реформа на еврозоната. Но по всичко личи, че "компромис" ще означава минимални промени, почти изцяло по условията на Германия. А тя продължава да се притеснява "споделянето на риск" да не се превърне в "прехвърляне на риск."

И не е само Германия. "Макрон се натъква на съпротива и от много други държави по отношение на плановете си за задълбочаване на еврозоната и засилване на идеята за Европа на много скорости", отбелязва Ив Бертонсини. Според Манюел Лафон Рапнуй президентът е бил наясно от самото начало, че "ще има разминаване между амбициозната му визия и реалността. Това, което е наистина важно за него, е гражданите на ЕС да виждат напредък вместо задънена улица". А и вероятно вече разбира, че реформирането на ЕС ще се окаже дори по-голямо предизвикателство от реформирането на Франция.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    ЕС няма нужда от реформите на Макрон. Има нужда от драконовски мерки срещу пилеенето на фондовете и повишение на самофинансирането при икономически проекти.

    С реформите във Франция, обаче, оцели в десетката. БДЖ-то пасти да яде пред тази комунистическа организация на френските железници. Само можем да си мечтаем за такъв смел реформатор тук, че да разбута държавните дружества, МВР и МО.

    Нередност?
Нов коментар