🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Социалната кредитна система в Китай: Я да видим кой слуша

Персонален рейтинг засяга директно живота на хората в азиатската държава, определяйки кой ще бъде поощрен и кой - наказан

Политическата структура на Китай насърчава, вместо да ограничава, най-зловредната употреба на технологиите за наблюдение
Политическата структура на Китай насърчава, вместо да ограничава, най-зловредната употреба на технологиите за наблюдение
Политическата структура на Китай насърчава, вместо да ограничава, най-зловредната употреба на технологиите за наблюдение    ©  Shutterstock
Политическата структура на Китай насърчава, вместо да ограничава, най-зловредната употреба на технологиите за наблюдение    ©  Shutterstock
Моделът води до опасения относно навлизането в личното пространство и защитата на личните данни.
Според правозащитни организации Пекин иска да създаде общество, което лесно ще се контролира.

От близо година светът се е вгледал в антиутопичната реалност, която се разиграва в глобален мащаб заради пандемията от COVID-19. Едновременно с това друг сюжет от същия жанр се развива по-незабелязано в Китай. Властите в азиатската държава работят по комплексна социална кредитна система, която използва данни и друга информация с цел преценяване дали на даден човек, компания или правителствен обект може да се има доверие. Според тях тя дава "гаранции за реформата и напредъка на социалистическите политики, икономика, култура и общество".

Но моделът води до опасения относно навлизането в личното пространство, събирането на данни и защитата на персоналната информация. "Той е в процес на постоянно развитие и усъвършенстване. Вече е оторизиран в голяма част от страната и засяга директно живота на хората, като се ускорява от начина, по който китайските власти се борят срещу коронавируса", казва пред "Капитал" експертът по Азия Родерик Уай.

Стъпка към оруелската действителност

За да смекчи критиката, в края на миналата година Пекин обяви правила относно социалната кредитна система, за която се посочва, че ще насърчи доверието в компаниите и гражданите. Според тях правителството се ангажира да изгради устойчиви механизми за възпиране на нечестното поведение, което ще доведе до създаването на "една по-справедлива среда". Събирането на информация за нередности сред фирмите и хората, както и прилагането на съответното наказание ще става в съответствие със закона. Освен това властите казват, че ще подобрят процеса по споделяне на информация между правителствените звена, за да не се стига до изтичане на бизнес тайни или нарушения на личното пространство. Фокусът ще бъде върху мониторинга на финансовите институции, рейтинговите агенции и интернет фирмите с цел регулиране на съхранението, обработването и използването на данни.

По-голямата част от информацията, използвана за целите на социалната кредитна система, е събирана от традиционни източници като финансови, криминални и правителствени документи. Но разрастването на употребата на системите за лицево разпознаване в Китай - от училищата до обществения транспорт, буди все по-големи притеснения и правозащитни организации описват програмата като "поредна стъпка към оруелската държава". Този модел се прехвърли от репресивното наблюдение на уйгурските мюсюлмани до всекидневен контрол над населението - 1.4 млрд. души. Според експерти технологията за лицево разпознаване разполага с капацитета да запише почти всеки гражданин чрез мащабната мрежа от камери из страната. Изтичане на информация от 2019 г. дава представа колко развита е системата - "течът" показва 6.8 млн. записа от един ден, направени от камери около хотели, паркове и туристически атракции, като присъстват данни и на 9-годишно дете.

В определени случаи китайските власти използват наблюдението, за да засрамват публично хора, които носят пижами извън дома си, наричайки това поведение нецивилизовано. В китайски парк пък разчитат на лицевото разпознаване, за да се уверят, че посетителите не използват прекалено много тоалетна хартия. Страхът от унижение пред погледа на всички помага на управляващите да насочват гражданите към това, което те смятат за допустимо поведение. "Китайското ръководство опитва да прилага поведенческо инженерство в огромен мащаб и иска да създаде общество, което много лесно ще се контролира", казва пред американския технологичен сайт CNET Мая Уан от Human Rights Watch.

Как работи системата

Въз основа на социалната кредитна система се изготвя рейтинг на хората и компаниите, след като се съберат и анализират данните от различни източници. Бизнесите трябва да представят информация не само за операциите си, но и за партньорите и доставчиците си. Тяхното нечестно поведение и ниска степен на доверие също влияе върху резултата на дадена компания. Добрият рейтинг води до възнаграждение, а лошият - до санкция. Гражданите, определени като незаслужаващи доверие, рискуват рестрикции във вземането на заеми и в образованието, както и забрана за полети и жп пътувания. В обратния случай може да се получи приоритетно здравеопазване или наемане на държавно жилище без депозит.

Санкциите не са ограничени само до глоби, като провинилите се компании са заплашени от повече инспекции и целеви одити, както и рестрикции спрямо инвестиционните разрешителни. Освен това могат да бъдат изключени от преференциални политики като субсидии и данъчни облекчения или да не могат да участват в обществени поръчки.

Местните властови структури също трябва да подават информация за финансите си. Те се смятат за незаслужаващи доверие, ако например не са платили навреме на свои подизпълнители или са изфабрикували документи. В такива случаи на местните правителствени представители е забранено да купуват билети над икономичната класа в самолети, влакове и фериботи. Освен това не могат да правят големи сметки в хотели и нощни заведения, както и да купуват или реновират имоти. Гражданите и компаниите с дребни провинения могат да кандидатстват за възстановяване на рейтинга, когато са изплатили дълговете си или са поддържали добро поведение известно време.

Един от най-спорните аспекти на социалната кредитна система е, че тя проследява поведението и класира хората, често използвайки непълна или неточна информация, пише изданието South China Morning Post. Освен това според Европейската търговска камара в Китай компаниите са притеснени от големите трансфери на данни, които могат да съдържат чувствителна информация, като например технологични или персонални подробности.

Има и опасения, че китайският модел за използване на лицевото разпознаване може да се пренесе и другаде по света. Миналата година проучване на Carnegie Endowment for International Peace разкрива, че Пекин е основен доставчик на техника за наблюдение за 63 страни. "Според китайците те имат един много добър модел и смятат, че много хора могат да се поучат от него", обобщава Родерик Уай. Което крие риска от разпространение на антиутопичната реалност.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 2

    Защо г-н Доктора не е тук да похвали плановете на китайската власт? Не, той ще злорадства под всяка негативна новина за САЩ, радвайки се на предстоящата китайска доминация.

    Няма да му хареса.

    Нередност?
Нов коментар