🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнесът ще пести по 1 млрд. лв. на година от приемането на еврото

Според главния икономист на Института за пазарна икономика Десислава Николова това е само една многото ползи за България

Според Десислава Николова митовете, че приемането на еврото ще надуе инфлацията или ще поведе България по пътя на Гърция, са несъстоятелни
Според Десислава Николова митовете, че приемането на еврото ще надуе инфлацията или ще поведе България по пътя на Гърция, са несъстоятелни
Според Десислава Николова митовете, че приемането на еврото ще надуе инфлацията или ще поведе България по пътя на Гърция, са несъстоятелни    ©  Надежда Чипева
Според Десислава Николова митовете, че приемането на еврото ще надуе инфлацията или ще поведе България по пътя на Гърция, са несъстоятелни    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По-ниски лихви и повече инвестиции в местната икономика са основните позитиви, които присъединяването на България към ERMII и еврото ще донесе. Само от спестени разходи за превалутиране от левове в евро във фирмите, които извършват международна търговия, ще остават по 1 млрд. лв. годишно, което се равнява на половината от декларирания данък печалба.

Изчислението е на Десислава Николова, главен икономист на Института за пазарна икономика, и беше направено пред аудиторията на годишната конференция "Сделки и инвеститори", която "Капитал" организира за 13-а година. Според Николова България трябва да работи активно за постигане на бърз резултат по очертаната цел с оглед на предстоящите догодина европейски избори, които могат да променят отношението към България и на благоприятния момент за присъединяване към ядрото на по-добре интегрираните европейски икономики.

Бързият ефект

Подобрение на рейтинга, което има отношение към лихвите, на които се финансира страната, и към интереса на международните инвеститори, е непосредственият ефект от положителен отговор на кандидатурата за ERM II и еврото, посочи Николова. Историческият преглед при последно присъединените държави показва подобрение от 1 до 2 пункта в рейтинга при двете събития. "Това очакване беше официално потвърдено и от Standard and Poors, които публикуваха съобщение, че в момента, в който България бъде приета в така наречената "чакалня на еврозоната", ще направят ревизия на рейтинга нагоре", посочи икономистът.

Тя илюстрира потенциала на по-ниските лихви с графика, съпоставяща равнището в България и в еврозоната за последните 10 години, според която устойчиво се поддържа разлика от 2%. "Тази разлика си остава стабилна и се дължи само на възприятията за риск", настоя Николова. По отношение на инвестициите тя прогнозира, че те биха нараснали с обемите и интензитета от годините след присъединяване на България в Европейския съюз. Сред стимулите за това ще е по-стабилният банков сектор, което ще бъде гарантирано от достъпа до 700 млрд. евро ресурс от механизма за фискална и банкова подкрепа в еврозоната и новото качество на надзора.

В Института за пазарна икономика са измерили и непосредствения икономически ефект за реалния бизнес при приемане на еврото, като калкулациите показват спестявания, равняващи се на около 1% от брутния вътрешен продукт. Отпадането на разхода за превалутиране ще донесе спестявания от 5 - 6 млн. евро годишно и за домакинствата. В същото време циркулиращите митове, че приемането на еврото ще доведе до голяма инфлация или ще увлече България по пътя на Гърция към банкрута, са несъстоятелни според института.

Моментът е сега

"Еврозоната непрекъснато се променя, тя все повече се приоритизира за сметка на останалите страни, членки на Европейския съюз, като има предложения за собствен бюджет. Еврогрупата става все по-влиятелна, интегрира се по-бързо от останалата част на ЕС. Ако не сме там, центробежните сили допълнително ще ни отдалечават в периферията", посочи Николова, според която моментът за кандидатурата на България за ERM II е подходящ и от гледна точка на това, че механизмът не е приемал нови членове от десетилетие, а през есента на следващата година предстоят европейски избори, които могат да променят отношението към България. "Самата амбиция на България да се присъедини към еврозоната е огромен стимул за реформи, какъвто ние от много години не сме имали", каза още Десислава Николова.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ruark avatar :-|
    ruark
    • + 3

    "По-ниски лихви и повече инвестиции в местната икономика са основните позитиви, които присъединяването на България към ERMII и еврото ще донесе"

    ако българия си бие доза евтини пари от тази спирала излизане няма. Защо
    Да предположим че бг може да се финасира по евтино ако влезе в т. нар. евро зона. Обаче държавата ще започне да взима все повече и повече дългове за прахосничество и инфраструктура. Когато ЕЦБ вдигне лихвеният процент лихвите също се вдигат. Най голямата изгода от това имат глобалните банки, защото с едно стъпка в тази посока бг е " по сигурна" и те имат огромен интерес бг да задлъжнява като италия гърция и целия западен свят за да могът да да купуват огромно количество бг облигации за да печелят зверски. С няколко негативни икономически новини и бг облигациите почват да поскъпват драстично. Сега обаче е важо да се подчертае дали е все едно ако бг има 25 милиарда дълг и финасова дисциплина или 70 милиарда евро дълг натрупани за пет години. На 4% лихва разликата в абсолютно отношение е огромна. Парите от натрупване на дълг ще бъдат похарчени за погасяване на стар дълг, за инфр. проекти, и тнт. и после 100 години трябва да плащаме ....... По добре би било бг да спазва сегашната фискална политика и каквото остане от излишъка ако има такъв да се спестяава, инвестира в проекти носещи пари и вдигане на пенсии и прочие. С вкарването за пет години на голямо количество пари в икономиката инфлацията расте астрономически.

    Вкарването на еврото в бг ще има изкл. негативни последици минимум едно или две десетилетие напред. Цените в рамките на две три години ще скочат двойно. Заплатите и пенсиите с неповече от 10 20 %. Това го преживяхме на запад.
    Алтернативата е бг да девалвира лева с 50 ст или един лев и да го върже пак за еврото. От там ще дойдат инвестиции. Цял свят се стреми да има евтина валута, само еу има най скъпата валута в света без право на девалвация спрямо другите валути.
    Нека госпожата да направи подробен анализ на словакия след въвеждане на еврото и с гърция и тогава да дава такива прогнози. След въвеждането на еврото в словакия цените на стоки и услуги скочиха двойно. Наеми, цени на жилища, ток всичко. Нека да ги пита словаците какво им е, след като заплатите им нараснаха с едва 20%...... Ние имаме супер шанс да девалвираме лева и да го вържем пак за еврото като преди това спестяванията ги вложим в евро както на държавата така и на гражданите. така търговският дефицит с годините ще намалее и ще се увеличи износа. така ще дойдат инвестиции п предприятия а не само в тази прослувута инфраструктура и ще станем по конкурентни от сърби, словенци словаци и тнт........

    Нередност?
  • 2
    lys45590161 avatar :-|
    lys45590161

    Абсолютно съм съгласен. До сега нито едно правителство не е работило в полза на държавата и народа. Спестените 1 милиард за бизнеса ще отидат където отиват и сега - за собствени удоволствия. А излизането от валутния борд е една отколешна мечта на ББ и сие - усвояването на 4 млрд евро, които са задължителния резерв за валутния борд. Къде ще отидат - също е ясно! Стив Ханке това го казва всеки път, когато се коментира "за" или "против" борда. А и всеки, който поне малко е внимавал в часовете по макро и микроикономика го знае. Което не може да се каже за доста от постоянно изявяващите се по телевизията и присъстващи в политиката "икономисти"...

    Нередност?
  • 3
    wanderer avatar :-?
    wanderer

    "Само от спестени разходи за превалутиране от левове в евро във фирмите, които извършват международна търговия, ще остават по 1 млрд. лв. годишно, което се равнява на половината от декларирания данък печалба."

    За това голословно твърдение има ли някакви доказателства, статистически данни?
    Защото половината международна търговия е извън Еврозоната, така че дали ще е лев или евро, все ще трябва да се превалутира.
    Тия, един милиард "спестени пари", сега къде отиват? Банките сега имат 300 млн. лв. печалба. Значи ли, че при влизането в еврозоната ще са на загуба? Или загубата ще се брои за инветиция ... с "отрицателна доходност"?
    Декларираният данък печалба за тая година е 1.35 млрд. лв. За да останат още толкова пари, май ще трябва печалбата да се удвои ... чрез удвояване на цените за краен потребител.

    Нередност?
Нов коментар