Как Екрем Имамоглу успя да спечели Истанбул

Мнозина в Турция виждат в новия кмет на града бъдещия обединител на нацията

Екрем Имамоглу спечели категорично повторните избори за кмет на Истанбул, а партията на президента Ердоган регистрира най-голямата си загуба
Екрем Имамоглу спечели категорично повторните избори за кмет на Истанбул, а партията на президента Ердоган регистрира най-голямата си загуба
Екрем Имамоглу спечели категорично повторните избори за кмет на Истанбул, а партията на президента Ердоган регистрира най-голямата си загуба    ©  Reuters
Екрем Имамоглу спечели категорично повторните избори за кмет на Истанбул, а партията на президента Ердоган регистрира най-голямата си загуба    ©  Reuters
Според Имамоглу най-големите проблеми на Истанбул са злоупотребите и разхищенията на средства.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган хвърли "тежката артилерия" в битката за кметския пост на Истанбул и за втори път в рамките на няколко месеца не успя да спечели. Не успя, защото гражданите на най-големия икономически център в страната предпочетоха промяната, след като четвърт век се управляваше от Партията на справедливостта и развитието (ПРС). Те заложиха на Екрем Имамоглу пред довереника на Ердоган - Бинали Йълдъръм.

На митинга след победата пред десетки хиляди свои привърженици Екрем Имамоглу се обърна към президента Ердоган и обяви, че това е "ново начало" за Истанбул. В първия си коментар той изрази готовност да работи с президента "хармонично" и иска да му представи "пътната си карта", с която да се справи с все по-сериозните инфраструктурни и социално-икономически проблеми на града, създаващ около една трета от БВП на Турция.

Кемалист и прогресивен политик

Имамоглу е роден е през 1970 г. в черноморския град Трабзон в Североизточна Турция. Изучава "Управление на бизнеса", работи в семейния бизнес в Западен Истанбул, а от 2014 г. до 2019 г. е бил кмет на район в Истанбул.

Той е смятан за либерален и прогресивен политик. По време на предизборната си кампания обичаше да повтаря, че е последовател на Кемал Ататюрк и смята за особено важни неговите идеи за демокрацията, секуларизма и равните шансове. Имамоглу направи истински фурор с това, че през краткото време, в което беше кмет на Истанбул след изборите на 31 март, постави над бюрото си портрет на Ататюрк, писа Deutsche Welle дни преди повторното гласуване в неделя.

Докато повечето представители на социалдемократическата Републиканска народна партия (РНП) са възприемани като прекалено елитарни, Имамоглу говори на езика на народа. Талантът му да демонстрира близостта си с хората безспорно му помогна за изборната победа в края на март и за категоричния успех вчера.

Независимо от прогресивната му ориентация, Имамоглу е избираем и за повечето консервативно-религиозни турски граждани: в предизборната кампания през март, по време на Рамазана той спазваше мюсюлманския ритуал и дори можеше да бъде видян да цитира Корана, отбелязва Deutsche Welle.

Как ще се разрешат проблемите на Истанбул

Залогът в Истанбул е по-голям, отколкото във всички други градове, и то не само заради годишния бюджет от близо 4 млрд. долара. Президентът Ердоган определи изборите през март като въпрос на "национално оцеляване" и няколко пъти е заявявал, че който владее Истанбул, той контролира и Турция. Опозицията обаче се възползва от твърденията му и обрисува повторния вот в най-големия град в страната като ключов за бъдещето на турската демокрация.

Самият Имамоглу обаче избра да не критикува Ердоган и да говори за местни политики. Такъв беше акцентът и на историческия телевизионен дебат между двамата основни претенденти за кметския пост, провел се седмица преди вота. Исторически, защото беше е първият от 2002 г., когато партията на Реджеп Ердоган дойде на власт. Според Имамоглу най-големите проблеми на Истанбул са злоупотребите и разхищенията на средства, които, разбира се, Йълдъръм не прие. Тепърва предстои да видим как новият кмет ще се справи с тези проблеми.

Нарастващото неравенство в града подтикна кандидатите да се надпреварват кой ще предложи по-големи облекчения за жителите. РНП обеща 40% намаление в цените на водата и ежемесечна подкрепа за нуждаещи се семейства, например чрез доставка на безплатно мляко.

Управляващата партия на Ердоган заложи на 46% намаляване на сметките за вода и 10% на газа, както и помощ за сметките на семейства с ниски доходи.

Младежите също бяха във фокуса и на двамата кандидати. Имамоглу обеща стипендии на 75 хил. учещи в размер на 400 лири за срок от 8 месеца. Също така ще бъдат изградени пансиони и 10 младежки центъра, както и 10 езикови центъра.

Новият обединител?

За мнозина турци Имамоглу е личността, която може да допринесе за помирението в турското общество. По време на телевизионния си дебат с Йълдъръм Имамоглу увери, че иска да прекрати поляризацията и да стимулира единството на турското общество.

След победата си съвсем не е изключено той да се превърне в политик с общонационално значение. Много жители на Истанбул го сравняват с президента Ердоган, който в началото на кариерата си също олицетворяваше промяната, а след като стана кмет на Истанбул покори и цялата република.

Предстои обаче да видим дали тази прогноза ще се сбъдне, защото на ход е президентът Ердоган, а неговата власт продължава да е твърде голяма.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    grior avatar :-|
    tihon

    Ох, дано не е от трън та на глог!

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 2

    Ето затова Бойко рязко реши да вземе американски самолети и да ги плати накуп. Падаш ли от благоволение, падаш от власт. По икономически или компроматни причини. Или и двете.

    Нередност?
Нов коментар