Опозицията печели категорично вторите избори в Истанбул

Екрем Имамоглу води убедително срещу кандидата на Ердоган

Кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу отново спечели изборите за кмет на Истанбул, след като подкрепеният от партията на Ердоган Бинали Йълдъръм се призна за победен едва 2 часа след началото на преброяването на гласовете.

Според Анадолската агенция при преброени над 99% от гласовете Имамоглу печели 54.01% от вота, а Йълдъръм получава 45.1% (към 20-0 ч. българско време). Наблюдателите отбелязват, че Анадолската агенция единствена има право да огласява данни, но тъй като е под контрола на президента Реджеп Ердоган, всички предупреждават те да се приемат с резерви и да се чакат тези на Централната избирателна комисия.

На пресконференция бившият премиер и негов опонент Бинали Йълдъръм обяви, че "засега" води именно противникът му и го поздрави - доказателство, че турската демокрация работи "съвършено", съобщават Reuters CNN Turk. Президентът Реджеп Ердоган още не е коментирал, макар че по традиция след избори той държи реч.

Предстои тези резултати да бъдат потвърдени от Централната избирателна комисия.

Според в. "Дейли сабах" - англоезично издание на проправителствения "Сабах" - Имамоглу води в 27 от 39 окръга на Истанбул. Разликата между двамата може да достигне 700 хил. гласа и да се превърне в най-сериозното поражение в историята на Партия на справедливостта и развитието (ПСР), ръководена от президента Ердоган. При избори за кмет на Истанбул през март Имамоглу победи Йълдъръм със само 13 хил. гласа.

Повторна и убедителна победа

В седмицата преди изборите кандидатът на Републиканската опозиционна партия на Турция CHP Екрем Имамоглу убедено обясняваше, че пак ще спечели, и то с усмивка на лицето. Обещанието му, изглежда, се сбъдна въпреки очакванията, че партията на Ердоган ще се опита да повлияе сериозно на преброяването. Два часа след официалния край на гласуването опонентът му Бинали Йълдъръм призна победата на опонента си. В контраст с изборите през март, когато гласовете се броиха един по един до ранните часове на следващия ден, този път резултатът беше ясен бързо.

Това е "ново начало" за Истанбул, каза Имамоглу и поздрави "всички 16 млн. граждани", не само гласувалите за него. В първия си коментар той изрази готовност да работи с президента (и бивш кмет на града) Реджеп Ердоган "хармонично" и иска да му представи "пътната си карта", с която да се справи с все по-сериозните инфраструктурни и социално-икономически проблеми на града, създаващ около 31% от брутния вътрешен продукт на Турция.

"Казахме, че всичко ще е наред, така и стана", написа междувременно в Twitter опозиционният лидер Кемал Кълъчдароглу.

Важна победа на опозицията

Най-големият град на Турция няма да бъде управляван от партията на развитието на Ердоган AKP за пръв път от 25 години. Повторните избори в Истанбул се състояха, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган отказа да приеме, че партията му губи Истанбул на изборите през март.

Отмяната на резултатите обаче ядоса много от турските избиратели, включително тези, които традиционно гласуват за партията на президента. По време на повторната си кампания за кмет Имамоглу започна да се обявява и за алтернатива на самия Ердоган. Повторната и убедителна победа го издига в истински опонент на Ердоган.

Предстои реакцията на Ердоган

Резултатите потвърждават тенденцията от предишните избори - в ръцете на опозицията са трите главни икономически центъра на Турция, най-големият град Истанбул, столицата Анкара и кемалистката "крепост" Измир.

"Ако турското лидерство не спечели, то ще приложи редица мерки, за да ограничи политическата си загуба. На базата на публични изказвания на властта до този момент това може да бъде постигнато чрез финансови регулации, които ограничават властта на кмета на Истанбул, или чрез започване на съдебни процедури срещу г-н Имамоглу", каза пред "Капитал" малко преди изборите Марк Пиерини, експерт по близкоизточна и турска политика в тинк-танка Carnegie Europe.

Така че ликуването за победата на демокрацията в Турция може би е още преждевременно.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • + 7

    Честито на Имамоглу!

    Нередност?
  • 2
    practic avatar :-|
    Практик от София
    • + 6

    Демократичната опозиция беше изправена пред неравнопоставеност по време на двете кампании, като ердоганистите поддържаха контрола върху основните медии и използваха правителствени и общински ресурси, за да подкрепят кандидата си.
    Резултатът изтръгна контрола над най-големия град в страната от ръцете на Ердоган, с което се прекратява 25-годишното господство на партията му в мегаполиса. Истанбул е домът на Ердоган, както и политическата база, където той започна политическата си кариера като кмет. И такава кметска загуба, равна на публична плесница върху президентския сурат, пропуква султанската му аура на непобедимост и поставя началото на края на 16-годишното му управление над страната.
    Честито, г-н Имамоглу, браво, комшии демократи !
    Първо безапелационни победи в Истанбул, Анкара и Измир,
    а утре - в цяла Турция!

    Нередност?
  • 3
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • - 4

    Република Турция е с нарастващи щети от местната проява на разпространена в света държавна грешка за допускани щети от работата на централната банка. Пренебрегването на щетите от работата на централната банка ангажира общественото внимание с други теми и възникват нови щети. Ситуацията подсигурява провалът на турското правителство.
    До 2 часа време нарастващата заплаха за катастрофална турска криза ще е прекратена, след като се въведе правителствено противодействие срещу възникващи щети от работата на Турската централна банка.

    Нередност?
  • 4
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 5

    В същия момент идва новината, че Фолксваген е изрбрал Измир. Преценили са, че общество в трудна политическа ситуация, но със съпротивителни сили, каквото се оказа турското, е за предпочитане пред държава, където населението изповядва философията "Вярночи ГьйЕРБ найбът, но поня от тях дупятата ни нъ болът!"

    Нередност?
  • 5
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1

    Ето затова Бойко рязко реши да вземе американски самолети и да ги плати накуп. Падаш ли от благоволение, падаш от власт. По икономически или компроматни причини. Или и двете.

    Нередност?
Нов коментар