SpaceX за трети път изгуби централното ядро на Falcon Heavy

Най-мощната ракета в света все пак успешно изведе в орбита 24 микросателита

Мисията STP-2 на ВВС на САЩ е критично важна, тъй като ще послужи за сертифициране на ракетите за многократна употреба при изстрелването на тежки военни сателити
Мисията STP-2 на ВВС на САЩ е критично важна, тъй като ще послужи за сертифициране на ракетите за многократна употреба при изстрелването на тежки военни сателити
Мисията STP-2 на ВВС на САЩ е критично важна, тъй като ще послужи за сертифициране на ракетите за многократна употреба при изстрелването на тежки военни сателити    ©  Reuters
Мисията STP-2 на ВВС на САЩ е критично важна, тъй като ще послужи за сертифициране на ракетите за многократна употреба при изстрелването на тежки военни сателити    ©  Reuters
SpaceX за първи път успя да улови падащия от Космоса аеродинамичен обтекател на ракетата.

Частната космическа компания SpaceX успешно изстреля тази сутрин най-мощната съществуваща космическа ракета Falcon Heavy. За жалост фирмата на Илън Мъск за трети пореден път изгуби централното ядро на ракетата, която се взриви в Атлантическия океан при опита за кацане на кораба дрон Of Course I Still Love You. За сметка на това двата странични ускорителя се приземиха успешно в космическия център "Кенеди" във Флорида 3.30 мин. след излитането.

Също така SpaceX за първи път успя да улови в реални условия едната половина на падащия от Космоса носов аеродинамичен обтекател (fairing) благодарение на кораба Mr. Steven (преименуван преди дни на GO Ms. Tree).

Инцидентът с централното ядро до голяма степен беше очакван, тъй като според SpaceX това е било "най-горещото" и високоенергийно обратно навлизане в атмосферата на тяхна ракета. Затова и корабът дрон е трябвало да бъде разположен на около 1200 км от бреговете на Флорида. Преди старта дори самият Мъск обяви, че вероятността за безпроблемно кацане е около 50%.

По подобен начин се развиха нещата и по време на премиерния полет на Falcon Heavy в началото на миналата година, когато SpaceX тестово изпрати личния електромобил на Илън Мъск към Марс. При втория полет на ракетата през април тази година SpaceX успешно приземиха централното ядро на ракетата, но впоследствие то падна от плаващата платформа заради твърде силно вълнение в океана.

Като изключим загубата на централното ядро (чието приземяване не се води основна мисия), изстрелването на Falcon Heavy по изследователската програма STP-2 на американските военновъздушни сили върви по план. Неговата задача е да изведе 24 различни товара на три различни околоземни орбити, като за целта втората степен на ракетата четири пъти рестартира своя двигател Merlin 1D. Според SpaceX това е най-сложното изстрелване, което компанията е извършвала до момента.

Може би най-интересният товар е т.нар. слънчева платноходка LightSail 2 - 5-килограмов тестов апарат, разработен от неправителствената организация Planetary Society. Той ще разтвори свръхтънко отразяващо платно с размери 5.6 на 4 метра и ще се задвижва само от тягата на фотоните, излъчвани от нашето Слънце.

Това е критична мисия и за американските ВВС, тъй като щатските военни за първи път използват услугите на Falcon Heavy и на базата на този полет трябва да одобрят бъдещото използване на ракети за многократна употреба. Така ще бъде разбит монополът на консорциума ULA при изстрелването на тежки товари за нуждите на Пентагона, допускайки в "голямата игра" за военните поръчки и други компании като SpaceX, Blue Origin и Northrop Grumman.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    rov1520585539554996 avatar :-|
    Sotir Sortirkov

    Няма как да е изгубила централното ядро за трети пореден пет, след като при второто изтрелване приземи успешно и трите ускорителя! Звучи несериозно, когато видя неточност във фактите, особено в заглавието. Също така има огромни разлики при приземяването на този ускорител.

    Нередност?
Нов коментар