Сигнали за отслабване на AKP и Ердоган след оттеглянето на бивш вицепремиер от партията

Али Бабаджан - един от съоснователите на управляващата партия, сега я напуска заради "дълбоки различия"

Решението на Бабаджан е нов удар по Ердоган, който трябва да се справя с нарастващото неодобрение сред избирателите
Решението на Бабаджан е нов удар по Ердоган, който трябва да се справя с нарастващото неодобрение сред избирателите
Решението на Бабаджан е нов удар по Ердоган, който трябва да се справя с нарастващото неодобрение сред избирателите    ©  Reuters
Решението на Бабаджан е нов удар по Ердоган, който трябва да се справя с нарастващото неодобрение сред избирателите    ©  Reuters
"При настоящите условия Турция се нуждае от изцяло нова визия за бъдещето си", казва Бабаджан.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е изправен пред поредната доза проблеми, след като бившият вицепремиер и съосновател на управляващата Партия на справедливостта развитието (AKP) Али Бабаджан обяви, че напуска партията.

В съобщение, разпространено в турските опозиционни медии, като причина за оттеглянето си Бабаджан цитира "дълбоки различия" с посоката на AKP. "През последните години се появиха дълбоки различия между политиките, преследвани в редица области, и моите собствени принципи, ценности и идеи", пише в съобщението от Али Бабаджан, цитирано от Financial Times. Малко след това медии и анализатори започнаха да спекулират, че Бабаджан и бившият президент Абдулах Гюл, който също изрази несъгласие с Ердоган, планират да основат своя партия.

Нарастваща критика

Решението на Бабаджан със сигурност е удар по Ердоган, който трябва да се справя с нарастващото неодобрение срещу него и партията сред избирателите, подхранвани от състоянието на икономиката, инфлацията и растящата безработица. Бабаджан е един от съоснователите на AKP, бил е начело на министерството на икономиката и на министерството на външните работи, както и главен преговарящ от страна на Турция за присъединяване към Европейския съюз (ЕС). До 2015 г., преди да обяви оттеглянето си от правителството, е заместник министър-председател.

Бабаджан е поредната високопоставена фигура, която през последните няколко месеца публично критикува партията под управлението на Ердоган. През май това направи бившият президент Абдуллах Гюл, след като беше обявено решението за провеждане на втори избори в Истанбул. По-рано тази година бившият министър-председател и приближен на Ердоган Ахмет Давутоглу изпрати писмо до партията, в което я критикува заради съюза с Партията на националистическото действие (MHP), състоянието на икономиката, щетите върху разделението на властите, както и представянето на изборите.

Действията на бившите приближени дават основание за спекулации, че се оформя нова опозиция на Ердоган. "При настоящите условия Турция се нуждае от изцяло нова визия за бъдещето си", пише в съобщението от Бабаджан, цитирано от Reuters. Според източници на агенцията Бабаджан и Гюл планират да основат своя политическа партия, към която да привлекат други отблъснати от партийното ръководство членове на AKP. Доскоро се твърдеше, че към ядрото може да се присъедини и Давутоглу, но източници отричат това да е така.

Нови заповеди за арест

Днес стана ясно, че е издадена заповед за арест на 176 военнослужещи по подозрение във връзки с движението на Фетуллах Гюлен, което Анкара обвинява в опита за преврат през 2016 г. През изминалите три години 77 хил. души бяха вкарани в затвора, а други 150 хил. служители в държавни институции са били уволнени или временно отстранени, припомня Reuters.

Притеснения за независимостта на централната банка

В края на миналата седмица стана ясно, че Ердоган е освободил управителя на централната банка на Турция Мурат Четинкая заради отказа му да намали лихвените процент. Причината за уволнението на Четинкая съобщи самият Ердоган пред делегация на групата на AKP в парламента. Уволнението даде повод за притеснение за независимостта на банката и риск новият гуверньор – бившият заместник Мурат Уйсал, да бъде възприет като подчинен на президента.