ЕС обмисля да създаде фонд от 100 млрд. евро за "европейски шампиони"

Целта е да стимулира европейски компании да се изправят срещу конкуренти от САЩ и Китай като Apple, Google и Аlibaba

Става въпрос за такъв ЕС, който да може да предприеме сериозни търговски мерки срещу Вашингтон и Китай
Става въпрос за такъв ЕС, който да може да предприеме сериозни търговски мерки срещу Вашингтон и Китай
Става въпрос за такъв ЕС, който да може да предприеме сериозни търговски мерки срещу Вашингтон и Китай    ©  Reuters
Става въпрос за такъв ЕС, който да може да предприеме сериозни търговски мерки срещу Вашингтон и Китай    ©  Reuters
Проблемът е, че в момента в ЕС няма нито една компания, която да е от ранга на световните лидери като Google, Apple или Alibaba.

Европейският съюз (ЕС) обмисля да създаде фонд за 100 млрд. евро с цел да стимулира "европейските шампиони" срещу конкурентите им от САЩ и Китай като Google, Apple и Alibaba, пише Politico.

Предложението за т.нар. Европейски фонд за бъдещето фигурира в учудващо радикалния списък от планове, който представителите на Европейската комисия (ЕК) искат да включат в дневния ред на новоизбрания президент Урсула фон дер Лайен, чийто мандат започва от 1 ноември.

Докладът включва поставянето на пчелни кошери в обществени сгради, както и по-големи ограничения за съдържанието в социалните мрежи, но определено водещата тема е "защитена Европа". Става въпрос за такъв ЕС, който да може да предприеме сериозни търговски мерки срещу Вашингтон и Китай, докато в същото време инвестира повече средства в бизнеса на негова територия.

"Все повечето лидери извън ЕС имат потенциала да оспорят сегашната позиция на съюза в иновациите и индустрията и да попречат на навлизането в други сектори", пише в доклада за новия фонд.

Според него Европа трябва да създаде компании, които да са конкуренти на Google, Apple, Facebook, Microsoft, Baidu, Alibaba и Tencent. "В Европа няма такива", се казва още в документа.

Срещу Тръмп и Китай

Фондът ще използва бюджета на ЕС, за да събере поне 100 млрд. евро публично и частно финансиране. За разлика от повечето фондове за научна дейност към блока този път ще се инвестира директно в компаниите. А това е знак, че Брюксел планира да бъде внимателен в публичното финансиране в индустрията, след като се опитва да създаде "свой собствен талант".

Освен това представителите на ЕК планират и други начини да привлекат средства, като например таргетират ключовите конкуренти във Вашингтон и Пекин. За да отговорят на заплахите на президента Доналд Тръмп, те предлагат доста агресивен проектозакон, който да отвърне на митата на САЩ. Една от целите е Брюксел да излезе със собствени контрамерки в "регламент за принудително изпълнение", чрез който да спре Тръмп, който се закани да изкара САЩ от Световната търговска организация (СТО) до края на годината.

Затова и някои представители твърдят, че Комисията на Урсула фон дер Лайен ще се нуждае от стратегия, която е извън рамките на законодателството на СТО.

В документа са предвидени и по-строги мерки за блокиране на китайските компании, които се опитват да участват в търгове в Европа и получават огромни по размер субсидии от китайското правителство.

Големите идеи

Брюксел вече следва стратегия, която предвижда инвестиции в научноизследователска дейност в различни индустрии - от технологични компании до фирми за влакове и медицина. Но създаването на "европейски шампиони" е една доста по-амбициозна цел. Фондът ще е с дългосрочен фокус, като моделът му ще е ориентиран към печалбата", пише в доклада на комисията. Това ще му позволи да изпълни стратегическата си цел за подкрепа на европейските шампиони, като същевременно поддържа финансова стабилност.

Новият фонд ще използва средства от бюджета на ЕС, предназначени за рисков капитал, за финансиране на научни изследвания и регионално развитие. Той ще бъде контролиран от генералната дирекция за изследвания, както и от още пет отдела.

Проблемът е, че в момента в ЕС няма нито една компания, която да е от ранга на световните лидери като Google, Apple или Alibaba, което поставя под въпрос успехът на подобна инициатива. В същото време страни като Франция въвеждат дигитален данък, насочен точно срещу тези компании.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Доста в страни от целта. Нека изследват първо кой генерира важните иновации - "национални шампиони" или стартъпи. Гигантите в САЩ се развиват основно чрез придобиване на селектирани стартъпи със съответните патенти и ноу-хау.

    Много по-лесно и ефективно е. Разделение на труда. ЕС доказва защо няма подобни гиганти с действията си. Не говоря за данъци изобщо.

    Нередност?
  • 2
    sterlingarcher avatar :-|
    Archer

    Има едно старо, но много добро видео по темата - https://www.youtube.com/watch?v=zSU5MFPn6Zk . Накратко щатите са хомогенен пазар с по-леки регулации. Няма как да ги догоним.

    Нередност?
Нов коментар