Русия става най-важният арбитър сред различните враждуващи страни в Сирия

Всеки следващ етап от конфликта минава през Москва

Сделката между президентите на Русия и Турция – Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, разширява примирието, постигнато с посредничеството на Вашингтон миналата седмица
Сделката между президентите на Русия и Турция – Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, разширява примирието, постигнато с посредничеството на Вашингтон миналата седмица
Сделката между президентите на Русия и Турция – Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, разширява примирието, постигнато с посредничеството на Вашингтон миналата седмица    ©  Reuters
Сделката между президентите на Русия и Турция – Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, разширява примирието, постигнато с посредничеството на Вашингтон миналата седмица    ©  Reuters

Турската презгранична операция срещу кюрдите спомогна за утвърждаване на ролята на Русия като ключов посредник и проводник на влияние в Сирия. Часове след като Москва и Анкара постигнаха своята "историческа сделка", сирийски и руски войски започнаха да патрулират в този район в Сервероизточна Сирия, който беше в центъра на двуседмичен конфликт.

Тяхното присъствие в територията, която досега беше запазена за кюрдските сили и американската армия, показва колко бързо се е променила динамиката в областта, след като президентът Доналд Тръмп даде "зелена светлина" за турската операция с решението си да изтегли силите на САЩ оттам, пише Financial Times.

Всички пътища водят към Путин

Сделката между президентите на Русия и Турция – Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, разширява примирието, постигнато с посредничеството на Вашингтон миналата седмица, което позволи изтеглянето на кюрдските сили и създаването на "зона за сигурност", в която Ердоган иска да разселва 2 млн. сирийски бежанци.

"С тръгването на американските войски от Сирия сега Москва е най-важният арбитър сред различните враждуващи страни във войната. Всички пътища водят до Русия за следващия етап в сирийския конфликт", твърди Галип Далай от института по международни отношения Valdai Club.

В сряда започна разгръщане на руски и сирийски сили с цел премахване на кюрдските бойци и техния оръжеен арсенал от 30-километровата зона южно от турската граница. Турските сили ще се присъединят следващата седмица за съвместен патрул. За Москва, която се намеси в Сирия през 2015 г. на страната на президента Башар ал Асад, сделката с Анкара й помага да се представи за пазител на мира и посредник на фона на опитите й за постигане на следвоенно политическо разрешаване на сирийския проблем.

Вдигане на санкциите срещу Турция

Тръмп обяви "голям успех" в Североизточна Сирия с установяването на примирието. В Twitter той написа: "Създадена беше зоната за сигурност! Кюрдите са в безопасност и работиха много добре с нас." В сряда американският президент посочи, че САЩ вдигат наложените санкции срещу Турция заради офанзивата й срещу кюрдските сили. Решението му дойде, след като Анкара и Москва се договориха да разположат войски за обособяването на буферна зона по сирийската граница. Тръмп заяви, че Ердоган го е уверил, че ще спре боевете в района за постоянно.

За кюрдите загубата на американската защита и руското споразумение с Турция сложиха край на техния петгодишен експеримент за самоуправление в Сирия. Говорителят на Путин коментира през седмицата: "САЩ изоставиха кюрдите и всъщност ги предадоха". Москва обаче също не защитава кюрдите, а само Башар ал Асад.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2

    Безконтролното преписване от Financial Times води до откровени групости, като тая, че Северна Сирия била "територията, която досега беше запазена за кюрдските сили и американската армия".

    Кой е тоя, дето "запазва" и раздава територии в Сирия?

    Хилядата американски военни и наемниците от частната армия на Ерик Принс (бивша Блекуотър) са нашественици в Сирия по всички международни закони.
    И да доуточня, че американските военни не са си тръгнали от Сирия. Вашингтон планира да остави 300 бройки в също толкова незаконната база Ат Танф край границата с Йордания, откъдето да продължават да дестабилизират страната, набирайки от близкия огромен бежански лагер камикадзета.

    Както се видя и в Рожава, американците са корназ, докато някой не ги притисне и не се мерне перспективата военно-транспортни самолети да вземат да носят в задокеанската родина товар 200 - цинкови ковчези, увити в рейе.
    Тогава на мига рейнджрите събират багажа и забравят клетвите за вярност към пушечното месо на терен.

    Всъщност някой на Запад дори с добра дума подкрепи ли кюрдите? И защо Москва единствена трябва да го прави?

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Тъй като ценя Капитал, ще споделя с ресорните редактори един от сайтовете, които преглеждам, за да не се злепоставят с преписани щуротии.
    Инфото е проверено истинско и с кадри от мястото. И карти има... Има видео как командирът на бившото СДС Мазлум Абди на видеоконференция с Шойгу говори пред руско знаме. Или че турският башибозук не престава да си търси белята, атакувайки оттеглящите се кюрдски сили.
    Много, актуална и точна информация:

    https://southfront.org/category/all-articles/world/middle-east/syria/

    Неудобството е, че не се се съобразява изобщо с пропагандната доктрина на демократите и неоконите...
    Сигурно затова няма да се хареса на капиталци...

    Нередност?
Нов коментар