🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кюрдите сключват сделка с Москва и Дамаск заради турската офанзива

Анкара едва ли иска да влезе в директен сблъсък със сирийската армия, но ситуацията е непредвидима

Кюрди демонстрират в Кьолн срещу турската офанзива в Сирия
Кюрди демонстрират в Кьолн срещу турската офанзива в Сирия
Кюрди демонстрират в Кьолн срещу турската офанзива в Сирия    ©  Reuters
Кюрди демонстрират в Кьолн срещу турската офанзива в Сирия    ©  Reuters

"Руснаците и сирийският режим направиха предложения, които могат да спасят живота на милиони хора, живеещи под наша защита." Това пише за Foreign Policy командир от оглавяваните от кюрди Сирийски демократични сили. И допълва, че споразумението с Москва и Дамаск все пак ще доведе до болезнени компромиси.

Кюрдските сили заявяват, че са сключили сделка със Сирия и подкрепящата я Русия, за да противодействат на турската офанзива. Това се случва часове след като президентът Доналд Тръмп нареди изтегляне на останалите американски сили от североизточната част на страната, пише Financial Times. Сирийските демократични сили са се разбрали с Дамаск сирийската армия да влезе в контролираната от кюрдите територия и да се разположи по сирийско-турската граница, като целта е така да се запази целостта на страната и да се изтласкат турските сили.

Съюз срещу "турската агресия"

Сирийските държавни медии информират, че сирийската армия се е насочила на север, за да се изправи срещу "турската агресия". Анализатори заявяват, че сключеното споразумение приближава президента Башар ал Асад до целта му да превземе отново контрола над цяла Сирия.

Така се покачва несигурността за турския президент Реджеп Тайип Ердоган, защото военните му могат да се окажат пред сблъсък със сили, които са лоялни на един от противниците му. Освен това планът му за установяване на 30-километрова "зона за сигурност" в региона също е под въпрос. Малко вероятно е Анкара, която подкрепя воюващите с Асад сили, да иска да влезе в директна конфронтация със сирийската армия, поддържана от Русия. Но ситуацията остава непредвидима.

Същевременно от министерството на отбраната на САЩ коментираха, че близо 1000 американски военни в Северна Сирия ще бъдат изтеглени, тъй като турската офанзива ще бъде по-мащабна от очакваното. Тръмп се сблъска с остра критика, след като миналата седмица обяви, че ще изтегли американските войски на фона на задаващата се турска операция. Това беше разчетено като "зелена светлина" за Анкара да атакува кюрдите, контролиращи Североизточна Сирия. Те бяха основен съюзник на Вашингтон в борбата с джихадистите от ИДИЛ и затова нарекоха решението на американския президент "намушкване в гърба".

Сирийските демократични сили и преди са били отворени към идеята за сделка с Дамаск, за да противостоят на турска атака и за да опазят полуавтономния си район в Сирия. Досега обаче не успяваха да получат отстъпки от сирийското правителство, което не иска да им даде автономия, защото това ще раздроби страната.

Задават ли се санкции

През последната седмица Тръмп демонстрира непоследователна позиция относно турската операция – отначало негласно я позволи, след което заплаши Анкара с последствия, ако се стигне дотам. Reuters пише, че Вашингтон е готов да наложи санкции срещу Турция заради сирийската офанзива, което може да стане още тази седмица. Това ще бъде в унисон с последните заплахи на Тръмп, че ще "унищожи турската икономика".

САЩ могат да се прицелят към оръжейните продажби за Турция, което вече направиха няколко европейски страни. Арън Стейн от Foreign Policy Research Institute обаче посочва, че не американските санкции, а сирийското правителство и Русия са тези, които могат да спрат офанзивата на Анкара.

Руски бомбардировки над сирийски болници

Руските военновъздушни сили неколкократно са бомбардирали болници в Сирия, за да смажат съпротивата срещу президента Башар ал Асад. Това сочи разследване на New York Times. Анализ на непубликувани радиозаписи на руските военновъздушни сили, засичане на самолети и свидетелски показания са позволили проследяването на бомбардировките над четири болници за 12 часа на 5 май и свързването на руски пилоти с тях. Това е само малък отрязък от войната в Сирия, но дава представа за поведението на Москва при нейната военна интервенция в сирийската гражданска война. "Аргументът на руснаците или на режима в Дамаск винаги е, че болниците са ръководени от терористи. Но възможно ли е наистина всички хора да са терористи", коментира сестра от болницата "Набад ал Хаят".
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 5

    Ако Капитал би бил любезен да сложи една карта на Сирия, всичко би станало много ясно на широката публика, вместо да се губи в непонятни имена на селища. Но не само не слага, а и чудно защо продължава да рисува апокалиптични сценарии, преписвайки Financial Times, за който е очаквано да ги създава, защото е от страната на булката...

    И нещо много важно, което в Капитал няма как да се прочете: с резултатите от вчерашните преговори в руската ВВС база Хмеймим между кюрдски командири и представители на Дамаск, са запознати както представители на САЩ, така и на Турция. За избягване на грешни ходове...

    И така:

    1. Кюрдските СДС се изтеглят от пряк сблъсък с турската армия и протурските милиции от СНА;
    2. Сирийската арабска армия (САА) настъпва на север в провинция Халеп към районите на градовете Манбидж и Кобане, в които след операция Маслинова клонка през 2017 г. се разпорежда протурските милиции от СНА;

    Към обяд днес:

    1. САА вече контролира районите на север и северозапад от Манбидж до моста Кара Казак на Ефрат (където още има американци), селището Табка с важната авиобаза Табка и едноименния огромен язовир на Ефрат, селищата Ал Мансуру, Айн Исса и съседната военна база, Тал Темер и Камъйшли. Строи се понтонен мост на юг от държания (все още) от американците.

    2. Турската армия и отрядите на СНА държат единствено широка 30 км. зона между селищата Тал Абъяд и Рас ал Айн в съседната на Халеп източно от Ефрат провинция Ракка.

    3. Американците поетапно се изтеглят от Северна и Североизточна Сирия. Техни военни - 300 човека - ще останат само в базата Ат Танф на юг до границата с Йордания;

    4. Съдбата на Манбидж и Кобане видимо ще се реши на кулоарни преговори между Москва и Анкара.

    Турската операция реално бе катализаторът, който ускори:
    а) изтеглянето на американските и другите запавни военни, незаконно пребиваващи в Сирия, за да не се стигне до НАТО-вски сблъсъци с турската армия;
    б) кюрдите да станат реалисти и да се отърват от илюзиите;
    в) донапасването от Москва на интересите на всички играчи. Много съществено е да се отбележи, че са абсолютно зачетени и интересите на САЩ, които си тръгват от Сирия със запазено достойнство.

    С изтеглянето на кюрдските отряди от зоната на стълкновение с турската армия Извор на мир реално приключва.

    Вещаната от Марина конфронтация между САА и турската армия е нелогична, едно, защото САА никога и в предишните две турски инвазии не се е намесвала, и второ - Москва няма да го допусне.
    Целта на Извора на мир реално е постигната - отрядите за народна самоотбрана свалят оръжието. Но! Пред сирийската армия. В този смисъл и ал Асад, и Ердоган могат да се обяват за победители. Ако искат...

    Американците не успяха да разкъсат Сирия. Остава им да опитват да съживяват ДАЕШ, с което досега се занимаваше Саудитска. Но в момента Путин е при "своя добър приятел" Мохамед бин Салман, за да помогне и на него да се измъкне с останалото му достойнство от мръсната война в Йемен и конфронтацията с Иран, която може да го затрие.

    Войната в Сирия свърши.
    Победителите са ясни - Сирия, Русия и Иран. Е, и Турция, естествено.

    Нередност?
Нов коментар