Премиерът на Малта ще подаде оставка заради убийството на журналистката Дафне Галиция

Натискът върху него нарасна, след като разследването доведе до повдигането на обвинения срещу известен бизнесмен

Мускат планира да подаде оставка на 18 януари
Мускат планира да подаде оставка на 18 януари
Мускат планира да подаде оставка на 18 януари    ©  Reuters
Мускат планира да подаде оставка на 18 януари    ©  Reuters

Депутати от управляващата в Малта Лейбъристка партия се срещнаха в неделя, за да обсъдят оставането на поста на премиера Джоузеф Мускат. Мускат, обвинен в политическа намеса в разследването на убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция, планира да подаде оставка на 18 януари, информира AFP, цитирайки свои източници.

Натискът върху него нарасна във и извън партията, след като разследването доведе до повдигането на обвинения срещу известен бизнесмен с предполагаеми връзки с министри и висши представители. В събота Йорген Фенек бе обвинен в съучастие в убийството на журналистката, пише Reuters.

Той ще отговаря и за участие в организирана престъпна група, като пред съда е пледирал невинен по всички обвинения. Фенек беше арестуван преди седмица, докато опитваше да напусне страната с яхтата си, а в петък бе освободен под гаранция.

"Сериозна грешка при преценката"

По-рано правителството е отхвърлило искането на Фенек за имунитет в замяна на предоставянето на информация относно престъплението и относно предполагаема корупция, свързана с бившия началник на канцеларията на Мускат - Кийт Шембри, и бившия министър на туризма Конрад Мизи. Шембри и Мизи подадоха оставка във вторник, а Шембри бе разпитван два дни, преди да бъде освободен без обвинения.

Очакванията са премиерът да обяви слизането си от поста, но да остане на власт, докато не бъде избран негов наследник. Мнозина в страната се настроиха срещу него, тъй като застана зад Шембри и го включи в обсъждания на разследването, дори след като Фенек беше идентифициран като заподозрян и като свързан с Шембри. В. Malta Today написа, че това е била "сериозна грешка при преценката".

Тайни компании в Панама

Дафне Каруана Галиция беше взривена в колата си на 16 октомври 2017 г. Убийството ѝ шокира Европа, а разследването за смъртта ѝ разклати правителството на островната държава. Години наред журналистката пишеше в популярен блог с остри политически коментари и обвинения за корупция по най-високите етажи на властта, което ѝ създава много врагове. Дафне Галиция разследваше малтийската част от "Панамските досиета". Тя разкри, че Шембри и Мизи са основали тайни компании в Панама, а друга компания - 17 Black, е трябвало да прави парични преводи по сметките им. След убийството й разследване на Reuters и Times of Malta показа, че Фенек е собственик на 17 Black. Агенцията описа заговора в подробности и установи, че поръчковото убийство е било извършено срещу 150 хил. евро.

Ефект върху ЕС

В четвъртък в Европейския парламент в Страсбург Манфред Вебер, лидерът на групата на ЕНП, каза: "Ситуацията в Малта има последствия за целия европейски проект. Мисля, че този парламент трябва да изтъкне, както никога досега, пред властите там, че убийството на журналист заради политическите му разследвания трябва да има ясни политически последици."

Репутацията на най-малката страна от ЕС е подложена на сериозни удари напоследък - заради това, че се превърна в център на онлайн хазарта, на борси за криптовалута, продажба на гражданство на ЕС срещу малко инвестиции и място с такъв контрол над прането на пари, който привлича онези, които искат да прикрият доходи и да не плащат данъци.