НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Израел ще проведе трети избори в рамките на година

Не е ясно дали и те ще сложат край на блокажа, след като Нетаняху и опонентът му не постигнаха парламентарно мнозинство

Прокуратурата повдигна обвинения на Нетаняху в подкуп, измама и злоупотреба с доверие
Прокуратурата повдигна обвинения на Нетаняху в подкуп, измама и злоупотреба с доверие
Прокуратурата повдигна обвинения на Нетаняху в подкуп, измама и злоупотреба с доверие    ©  Reuters
Прокуратурата повдигна обвинения на Нетаняху в подкуп, измама и злоупотреба с доверие    ©  Reuters

Израел ще проведе трети парламентарни избори в рамките на една година, след като се провалиха опитите за сформиране на коалиционна управление. Датата за новия вот е определена за 2 март, пише ВВС.

Ситуацията в страната е напрегната след изборите през април и септември, на които нито премиерът Бенямин Нетаняху, нито центристкият му опонент Бени Ганц успяха да постигнат парламентарно мнозинство. Те също така не се договориха за коалиция помежду си.

Корупционни обвинения

Голяма пречка за преговорите беше фактът, че миналия месец Нетаняху беше подведен под отговорност във връзка с корупционни обвинения. А Ганц поиска той да обещае, че няма да иска парламентарен имунитет като условие за още разговори.

На последните избори центристкият съюз "Синьо и бяло" на Ганц получи 33 мандата в 120-местния парламент, а дясната партия "Ликуд" на Нетаняху взе 32 мандата. Нито една от двете формации обаче не успя да състави коалиция с необходимите 61 места за мнозинство, така че призивите към тях бяха за обединение в правителство на националното единство.

Три причини за провал на преговорите

Преговорите се разпаднаха поради три причини – кой първи ще бъде премиер, настояването на Нетаняху съюзническите му ултраортодоксални партии да бъдат включени в управлението и отказът на Ганц да работи с премиер с криминални обвинения. Прокуратурата повдигна обвинения на Нетаняху в подкуп, измама и злоупотреба с доверие във връзка с три отделни случая. Премиерът все още не е обявил дали ще поиска от парламента да му даде имунитет, но прогнозите са, че той вероятно се надява чрез третите избори да подобри възможностите си за получаване именно на имунитет. Същевременно позициите на Нетаняху са заплашени вътре в партията му, като е много възможно на 26 декември да се проведе вот за определянето на партиен лидер.

Що се отнася до третите избори, не е ясно дали те ще сложат край на блокажа. Според последните социологически проучвания "Синьо и бяло" ще спечелят 37 места, а "Ликуд" - 33 места.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Ликуд просто могат да забравят, че могат да направят нещо значимо на изборите без Нетаняху. Най-добрата стъпка за тях е просто да направят като Християндемоктратите с Меркел.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Кучето е заровено другаде. То се нарича Авигдор Либерман.

    Ликуд на Нетаняху традиционно на избори играе с три ултраортодоксални партии, които на септемврийските избори взеха 24 мандата. Проблемът е, че с тях, обаче, никой друг не иска да се коалира.

    Сходно е и при Кахор Ламан на Бени Ганц. Той пък се групира с арабските партии, които взеха 18 мандата. Тъй като има оправдани съмнения за връзки на арабските партии с обявени за терористични организации, никой друг не иска да прави политика с тях.
    Така се получават две формации - дясна на Нетаняху и условно либерална на Ганц , които заради изборните си партньори нямат шанс да привлекат към своя лагер проруската партия Нашият дом Изваел на Авигдор Либерман и да си решат проблема с мнозинството в Кнесета, Роденият в СССР Либербан еднакво не понася както религиозните юдейска радикали, така и арабските формации.

    И въпреки на пръв поглед непреборимата патова ситуация, има шанс третият път урукито над Биби Нетаняху да падне, защото:

    1. Израелското общество е традиционно дясно и все по-религиозно;
    2. Прокурорското разследване срещу Нетаняху, което се точи от години и ще продължи години, започна да омръзва. Хората все повече го възприемат като нагласена от опозицията и либаралната преса завера срещу политически противник, което придава на Нетаняху определена героизация;
    3 . Все по-реална става надеждата до март дребните десни и религиозни партии да успеят да се обединят. Раздробеността им на септемврийсите избори "изяде" петте мандата, които не стигнаха на Биби.

    Мисля, че Нетаняху е обречен да спечели.

    Нередност?
Нов коментар