🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Може ли Нетаняху отново да управлява в Израел

Премиерът обяви изборна победа, но новият му мандат не е сигурен

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, който е на власт от 2009 г., обяви "голяма победа" на вчерашните парламентарни избори и обеща да сформира "стабилно дясно правителство". Но изгледите за нов мандат са несигурни, след като четвъртият вот за две години в страната не показа категоричен изход от политическия блокаж. Воденият от Нетаняху десен блок е с близки резултати с групата от центристки, леви и десни партии, които искат да го изместят от поста, пише Reuters.

Премиерът проведе кампания, базирана на успешната ваксинационна кампания срещу COVID-19, но поляризацията в Израел е толкова голяма, че дори това не успя да прекрати политическата парализа. Обвиненията в корупция, срещу които той се защитава в съда, както и икономическите щети от трите локдауна, наложени заради пандемията, се отразиха на рейтинга му. Същевременно неговите опоненти заложиха в кампаниите си само на обещанието, че ще работят за свалянето му от власт. Не е ясно обаче дали те ще успеят да съставят коалиция.

Тънки коалиционни сметки

При преброени 88% от бюлетините дясната партия "Ликуд" на Нетаняху изглежда, че губи 6 места и ще има 30 мандата в 120-местния парламент, което означава, че ще трябва да разчита на десните си конкуренти. На премиера вероятно ще се наложи да сглобява необичайна коалиция, включваща ултраортодоксалните евреи, ултранационалстите и арабски представители.

Опозиционната центристка партия "Йеш атид" на Яир Лапид се очаква да е втора с 18 места. В предизборната си кампания Лапид обещаваше да "върне разума" в израелската политика с едно "неподкупно и неопетнено" правителство и умерено лидерство. Но неговата задача също е сложна - да обедини коренно различни формации от целия политически спектър, които искат да изместят Нетаняху, но нямат много общо помежду си.

За нов мандат Нетаняху ще трябва да привлече своите еврейски религиозни съюзници, крайнодесни елементи и дори Обединената арабска листа на Мансур Абас, която вероятно ще спечели 5 места. Абас е заявявал, че е отворен към съвместна работа с лидера на "Ликуд" с цел решаване на проблемите на арабското малцинство в Израел, но това е позиция, която е отхвърляна от повечето араби. Ролята на балансьор в коалиционните сметки би могла да изиграе и партията "Ямина", получаваща 7 места и водена от Нафтали Бенет, който поддържа анексирането на части от окупирания Западен бряг.

Правителство, включващо крайни елементи

Тези израелски избори са предшествани от три вота с неубедителни резултати, в които нито Нетаняху, нито неговите лявоцентристки опоненти получиха мнозинство в парламента. Според анализатори страната остава разделена и има вероятност дори за пето национално гласуване.

Ако пък Нафтали Бенет застане зад Нетаняху, премиерът се приближава към целта си да сформира правителство, което обаче ще включва най-крайните елементи от израелското общество. В случай на такова твърдо дясно управление може да се стигне до напрежение с новата американска администрация на Джо Байдън по теми като палестинския въпрос и преговорите с Иран относно ядрената му програма.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Предполагам, че ако на някого от Капитал, вместо да преписва по традиция от Reuters, му беше хрумнало да зададе въпроса от заглавието на забележителната познавачка на Израел - кореспондентката на радиото там - Весела Райчинова, тя щеше да отговори еднозначно: Може, защото в Израел няма по-силен и по-добър политик от него.

    Да припомня: на последните избори през пролетта на м.г. Биби Нетаняху, за да се състави правителство, се съгласи да подели властта с основния си съперник (тогава) ген. Бени Ганц от коалицията Кахол Лаван. Датата на рокадата, когато Ганц трябваше да поеме поста премиер, беше отбутвана от Нетаняху и последно беше фиксирана чак за ноември 2021 г. И за да не се случи това все пак, Биби измисли решение: Кнесетът да се саморазпусне и да се насрочат нови избори поради неспособността му да приеме държавния бюджет...

    В Израел единствено Ликуд на Нетаняху е голяма партия, но не чак толкова, че да управлява сама. В 120-местния Кнесет на последните 4 избора тя вкарва по 30-31 мандата. Останалите до 61 досега ги събира в коалиция с разни дребни партийки, 2 от които ултрарелигиозни, с които пък никой друг не иска да "играе".

    Силната преди година коалиция на ген. Гант сега се спъхна и взема едва 7-8 мандата, които добавени към блока на либералните партийки докарват докъм 56 мандата.

    Пречката (засега) пред поредния мандат на Нетаняху е арабската партия Раам, която при 90% преброени бюлетини е на изборния праг от 3,25% и взема 5 мандата. Нито десните, нито либералите никога не са се коалирали в Кнесета с арабска партия. Никога!

    Затова стискат палци (или каквото там правят евреите) резултатът от 450-те хил. неотчетени досега бюлетини да изхвърли Раам от Кнесета и десницата да получи мнозинство.

    Ако това стане, премиер отново ще е Биби.
    Ако не стане - пак ще е Биби, ама след още едни извънредни избори. А дотогава ще е премиер в оставка.

    Нередност?
Нов коментар