Социалното министерство пак ще доработва методиката за плащане на втора пенсия

Поправката е част от проточилото се от 2017 г. обсъждане на варианти за промени в Кодекса за социално осигуряване

Деница Сачева е поредният социален министър, на когото предстои да уреди законово изплащането на втори пенсии
Деница Сачева е поредният социален министър, на когото предстои да уреди законово изплащането на втори пенсии
Деница Сачева е поредният социален министър, на когото предстои да уреди законово изплащането на втори пенсии    ©  Георги Кожухаров
Деница Сачева е поредният социален министър, на когото предстои да уреди законово изплащането на втори пенсии    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вместо да ускори процедурата по справедливо уреждане на фазата на изплащане на вторите пенсии, което започва през 2021 г. за родените след 1959 г., правителството предлага доработване на методиката и механично удължаване на срока, в който част от бъдещите пенсионери могат да прехвърлят партидите си в Националния осигурителен институт.

Това стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева, която съобщи пред в. "24 часа", че нова работна група, в която участват ведомството й, Комисията за финансов надзор, синдикатите и пенсионните фондове, обмисля тази мярка. Срокът за прехвърляне беше пет години преди пенсиониране и през 2018 г. изтече за първите осигурени, които ще се пенсионират и с държавна, и с пенсия от частен фонд. Става въпрос за около 200 хил. жени.

Проблемът е в самия коефициент, с който НОИ намалява държавната пенсия заради осигуровката в частен фонд, и се получава така, че сборът от двете пенсии е по-малък, отколкото ако пенсионерът получава само държавна пенсия. Коефициентът се определя по методика на осигурителния институт, която той си съставя и прилага, а не е част от закон или наредба на правителството. Освен това частните фондове не са събирали вноски пълен цикъл от 40 години, а само 20 години, което също се отразява върху размера на втората пенсия.

Фазата на изплащане на допълнителните пенсии не е уредена вече 20 години от въвеждането на тристълбовия модел и в момента не е ясно ще могат ли осигурените да изтеглят цялата партида накуп и какви варианти за получаване на втора пенсия ще има.

В същото време държавата продължава да не дава информация колко точно ще бъде държавната пенсия и дали тя и втората пенсия биха били по-малки от пенсия само от НОИ или не. От юни 2017 г. имаше разработени няколко варианта за уреждане на фазата на изплащане на втората пенсия, разработени от група, оглавявана от предишния министър Бисер Петков. Те обаче така и не стигнаха до Министерския съвет и пленарната зала, а новият социален министър Деница Сачева върна проекта за доработване.

Първо ощетяваме, после разрешаваме

Идеята работещите да могат да прехвърлят партидите си от частни фондове в НОИ и обратно беше лансирана с подкрепата на синдикатите от второто правителство на Бойко Борисов в края на 2014 г. През следващата година законодателство претърпя промени, парламентарна комисия разглеждаше работата на пенсионните фондове и в крайна сметка беше решено да не се увеличават повече средствата, които се отделят за втора лична пенсия. Вноските останаха 5% от осигурителния доход въпреки плановете при пенсионната реформа през 2000 г. те да достигнат 7%.

Част от бъдещите пенсионери – военни и полицаи, които се пенсионират по-рано, прехвърлиха партидите си в НОИ, без да им бъдат представени предварителни разчети каква пенсия ще получат. Някои от пенсионерите бяха доволни, други – не. Проблемът е, че преди пенсия прехвърлянето е окончателно и ощетеният не може да се върне в частния фонд.

В същото време обаче не беше решен един основен момент, който ощетява всички бъдещи пенсионери. Става въпрос за коефициента, с който се намаляват държавните пенсии заради това, че човек спестява и за втора пенсия. Той е около 20%, а може да варира между 17 и 26% в зависимост от индивидуалния стаж на всеки пенсионер. Според експертите в областта коефициентът трябва да бъде 6-7%, тъй като държавата продължава да не приспада средствата, които е отделяла от осигуровките и данъците на работещите, за да субсидира НОИ.

Поправка на крак и на парче

Вместо да реши справедливо казуса и да не ощетява бъдещите пенсионери, сега държавата взема мерки на пожар заради предстоящото изплащане на първите пенсии.

Логично синдикатите настояват да се даде възможност на първите пенсионери да изберат НОИ, за да получават по-големи пенсии. Въпросът е, че вместо да даде хоризонт за решение и справедливо да определи възможностите за получаване на пенсии на родените след 1959 г., държавата ще е готова с третия проект за промените в Кодекса за социално осигуряване през февруари, т.е. отново в последния момент.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svl1521015313555772 avatar :-|
    стефан иванов
    • + 1

    Няма как да излъжат и се шугавят като обрани евреи.Математиката е точна наука и лъжата бързо се засича.Лошото е ,че с тези постоянни врътки и промени в закона хората загубиха доверие в идеята осигуряване . А това трябва да е една консервативна система.
    Как да прецени човек какво да прави сега като не се знае как ще извъртят и колко пъти закона за 15-20 г напред.

    Нередност?
  • 2
    svl1521015313555772 avatar :-|
    стефан иванов
    • + 1

    Мое мнение е ,че правилният начин е вместо действащата разходопокривна система да се беше минало на капиталонабираща
    /от 20 и повече години актюери и математици го говорят/
    Пенсионни фондове със много строго регулиране ,които не гонят висока доходоносност а стремежа им е да покрият инфлацията и ако успеят да добавят процент два значи са отличници.
    Проблема в БГ е че и на регулаторите и надзорниците не може да им се вярва.Просто полезен ход нямаме.

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 4
    • + 3

    Като цяло за да плащат пенсии, тия дружества трябва да имат средства. Тези средства би следвало да идват от продажбата на акциите по партидите на хората. Все пак пенсиите са паричната равностойност на сумата по партидата.

    И тук идва забавната част, Трябва да започне една разпродажба на акции и облигации, а немалка част от баланса са кухи, свързани дружества. Как ще им излезе финансовата еквилибристика не знам, но трудно някой би купил акции на дружества без дейност. Ще бъде интересно. По лош начин.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#2] от "стефан иванов":

    Темата ми е много болна, защото навремето, след като изучих подробно пенсионната революция на Костов-Нейков, лично кандърдисах служителите си в клиниката да си открият доброволни пенсионни партиди, за да живеят безгрижно като германски пенсионери. Плащах работодателските вноски и удържах и привеждах личните им именно в капиталонабиращи сметки.

    Всичко вървеше нормално до 2009 г, когато котировките рухнаха и хората загубиха около 1/4 от парите си.
    И тъй като родителите ми ме възпитаха в чувство за отговорност, бръкнах в касата си и им покрих загубите...

    Още на следващия ден закрих всичко, каквото можех да закривам!

    Когато през 2010 г се пенсионира първата вълна миньори и т.н. І-ва категория, се оказа, че вместо обещаваните по 400 лв втора пенсия има пари за няма и по... 40 лв на месец....
    За да замаже скандала, тогавашният Дянков просто одържави пенсионните партиди и нахлузи на НОИ (демек на всички ни) да плащаме тези пенсии.

    Нищо добро не чака догодина първите от ІІІ-та категория. Едно, защото обективно за 15 г. с дребни вноски не може да се натрупа имане, второ - доходността на капиталовите пазари е почти нулева, пък и издръжката на пенсионните фондове не е никак евтина...

    Та проблемът не е в типа система - разходопокривна или капиталова, а в това колко са сигурни правилата, на които лежи договорът между гражданите и държавата.

    Никак. Учудващо пластични са...

    Нередност?
  • 5
    svl1521015313555772 avatar :-|
    стефан иванов
    • + 1

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Ами и аз това казвам,първо 15г са малко трябват поне 25-30 още по добре 40.Второ вноската да е 95% в лична партида и 5% за солидарност.И да има 2-3 по-сериозни кризи за периода пазарите се възтановяват.Лошото тук е,че нашите капиталови пазари са ялови
    а регулаторите направо смешни.В нормалнит страни е друго виж
    Дау Джоунс 1980г-931,48 края на 2019-28 455 това е 3000% доходоносност въпреки кризите /те лесно се виждат на графиката.
    Но най-големия ни проблем е непредвидимоста на нашето законодателство. Абе лоша работа.

    Нередност?
Нов коментар