Срещата в Берлин подкрепи примирието в Либия

Постигнато е съгласие да се потвърди съществуващото оръжейно ембарго на ООН спрямо страната

Берлинската среща за Либия събра основните поддръжници на враждуващите либийски лагери
Берлинската среща за Либия събра основните поддръжници на враждуващите либийски лагери
Берлинската среща за Либия събра основните поддръжници на враждуващите либийски лагери    ©  Reuters
Берлинската среща за Либия събра основните поддръжници на враждуващите либийски лагери    ©  Reuters

"Знаем, че не сме разрешили всички проблеми в Либия днес, но се стремим към набирането на нова инерция", заяви германският канцлер Ангела Меркел след Берлинската среща за Либия в неделя. Меркел посочи, че присъстващите основни поддръжници на враждуващите либийски лагери са постигнали съгласие, че нестабилното примирие в Триполи през изминалата седмица трябва да се превърне в постоянно спиране на огъня, за да може да протече последващ политически процес.

Специална комисия, съставена от петима военни представители от всяка от враждуващите страни, ще съблюдава примирието, като външните сили, активни в Либия, са се съгласили да потвърдят съществуващото оръжейно ембарго на ООН и да спрат транспортирането на оръжие там. Срещата в Берлин обаче беше засенчена от блокадите на петролни полета от силите, лоялни на командира Халифа Хафтар, които могат да се отразят негативно на производството на петрол в Либия, пише Reuters.

Размяна на артилерийски огън

Наскоро Турция заяви, че ще изпрати войски в Триполи, както и подкрепяни от Анкара бойци от Сирия в подкрепа на премиера на базираното в Триполи Правителство на националното съгласие (ПНС) Файез Сарадж. Командващият Либийската национална армия (ЛНА) Хафтар пък разчита на поддръжката на Египет, ОАЕ, руски наемници и африкански войски. Той присъства на Берлинската среща, макар че напусна разговорите за спиране на огъня в Москва миналата седмица.

Въпреки че през последните 10 дни се наблюдава затишие в боевете в Либия, Al Jazeera съобщава за размяна на артилерийски огън около столицата късно в неделя. Хафтар и Сарадж не са се срещнали в Берлин, което само подчертава колко е голяма пропастта между тях.

"Изходна точка" за мир

"Призивът за спиране на огъня от Русия и Турция спомогна за намаляване на боевете преди седмица. Не губим надежда, че диалогът ще продължи и конфликтът ще бъде разрешен", заяви руският президент Владимир Путин преди срещата с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. Италианският външен министър Луиджи ди Майо пък нарече събитието в Берлин "изходна точка" за постигането на примирие и за спирането на търговията с оръжие в Либия.

Върховният представител на ЕС по въпросите за външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел коментира, че Брюксел ще обсъди всички начини за поддържане на примирието в Либия, но всяко споразумение за мир ще има нужда от реална подкрепа от ЕС. Попитан дали Съюзът обмисля да изпрати военна мироопазваща мисия в Либия, той заяви, че всяко примирие се нуждае от някой, който да осигури неговото спазване: "Някой трябва да го съблюдава, да го държи под контрол."

Кризата застрашава петролното производство на страната

Между 80 и 90% от производството на петрол в Либия ще бъде засегнато от блокадата на петролни находища и терминали от последните дни. Това предупреди говорител на Националната петролна компания на страната, контролирана от Правителството на националното съгласие (ПНС) в Триполи, съобщава Reuters. Приходите от този бизнес са основните за страната.

Кризата назря преди конференцията в Берлин - поддръжници на Хафтар затвориха редица петролни находища и пристанища в страната, като създадоха потенциал за свиване на производството с 800 хил. барела, или близо две трети. Племенни лидери в източната част на страната блокираха работата и на пристанища в района в опит да засилят натиска върху подкрепяния от ООН кабинет в Триполи. Те обвиниха ПНС, че с приходите наема бойци, които да се сражават срещу Хафтар (сирийци, изпращани от Турция, според множество източници). Говорител на Националната петролна компания предупреди, че ако тази ситуация продължи, производството на петрол ще трябва да се ограничи до 72 хил. барела петрол дневно при обичайно количество малко над 1.2 млн. барела през последните месеци.

Под контрола на Хафтар са териториите, в които се намират почти всички находища.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    И какво толкова е станало в Берлин?

    Просто отново чухме празно политическо говорене от тези, които през 2011 г унищожиха или проспаха унищожаването на най-благоденстващата африканска държава, убиха като куче лидера й и откраднаха милиардите й, депозирани в западни банки.

    Да ви припомня ли емблематичната реплика на Хилъри Клинтън, тогава в ролята й на държавен секретар на САЩ: Дойдохме, видяхме и той умря?

    Нищо от разсипаното от Запада тогава не е възстановено. Оттогава в Либия върлува гражданска война между ислямистките банди, владеещи вече само 5% от Либия около Триполи, но пък признати от ЕС за законно правителство, и светските сили около парламента в Тобрук, чието острие е армията на Хафтар и които владеят почти 90% от страната.

    Една част от западните убийци на Либия сега са на страната на Сарадж, други от убийците подкрепят Хафтар. Въпреки политкоректното говорене в Берлин и Франция си остана на позицията, на която си беше, и Италия - също. На противни позиции.
    Но всъщност от тях никой не се интересува.

    Погледите на всички са в Путин и в Ердоган - силните политици на нашето време, от които се очаква решението И за Либия.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    В продължение на горното:

    Не намирах смисъла Помпео да кеси в Берлин, още повече не му се чу гласа.

    Чул се е!

    Едрият мъж е станал хит с политическия си цинизъм!
    Помпата призовал либийците "да вземат съдбата на страната си в свои ръце и да построят безопасно бъдеще, свободно от насилие и чужда намеса"...
    Все едно им е рекъл: "Викайте с пълно гърло: Янки, го хоум!"

    Нямам сили да го коментирам тоя...

    Нередност?
Нов коментар