Преговорите за Либия в Москва завършиха без резултат

Халифа Хафтар е напуснал руската столица, без да подпише споразумението за спиране на огъня

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу и руският му колега Сергей Лавров по време на съвместна пресконференция след разговорите в Москва
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу и руският му колега Сергей Лавров по време на съвместна пресконференция след разговорите в Москва
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу и руският му колега Сергей Лавров по време на съвместна пресконференция след разговорите в Москва    ©  Reuters
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу и руският му колега Сергей Лавров по време на съвместна пресконференция след разговорите в Москва    ©  Reuters

Командващият Либийската национална армия (ЛНА) Халифа Хафтар напусна Москва, без да подпише споразумението за спиране на огъня, изготвено след преговорите в понеделник, съобщава ТАСС. Неговият противник - премиерът на базираното в Триполи Правителство на националното съгласие (ПНС) Файез Сарадж, е подписал документа.

Пред тв Al Arabiya Хафтар коментира, че "проектоспоразумението пренебрегва много от исканията на Либийската армия". Агенция "Интерфакс" цитира руското министерство на отбраната, според което командирът е с положително отношение спрямо сделката за примирието и е поискал два дни, за да я обсъди.

Усилия за дипломатическо решение

Първоначално Хафтар е пожелал да вземе решение до вторник сутринта след непреките разговори с противника си Сарадж. Но неговият отказ да подпише споразумението след преговорите с посредничеството на Турция и Русия ще затрудни усилията за дипломатическо решение на либийската криза, пише Reuters.

На среща с руския президент Владимир Путин миналата събота германският канцлер Ангела Меркел обяви, че на 19 януари се планира среща за Либия в Берлин с лидерите на Турция, Русия и Италия. Но пред Al Jazeera Тарик Йосеф от Brookings Institution казва, че берлинските разговори зависят изцяло от следващия ход на Хафтар.

Сарадж, чиито сили се борят срещу опитите на ЛНА да превземе Триполи, е подписал споразумението след преговори, продължили 8 часа. Докато Хафтар е отказал, защото документът не включвал краен срок за разпускането на правителствените сили, пише "Интерфакс". Двата враждуващи лагера в Либия са подкрепяни от външни актьори – Турция поддържа Сарадж, а руски военни наемни сили помагат на Хафтар.

Заплахата на Ердоган

Във вторник турският президент Реждеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара може да "даде урок" на Хафтар, ако неговите сили продължат да атакуват базираното в Триполи правителство. "Ако пучистът Хафтар продължи да напада хората и правителството в Либия, ние никога няма да се въздържим от това да му дадем урока, който заслужава", предупреди турският президент.

Ердоган потвърди, че ще се присъедини към Германия, Великобритания и Русия на срещата за Либия в Берлин в неделя.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    evpetra avatar :-P
    evpetra

    Ха-ха, Хафтар е натрил носа на Русия. Лавров гледа много мрачно.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Да, трябва да се спазва добрия тон. Извинявам се на г-жа Станева. Ще направя усилия да не рецидивирам.

    Нередност?
Нов коментар