Турция атакува сирийската армия след убийството на турски войници в Идлиб

Според руското министерство на отбраната турските войници са били обстрелвани, след като са се придвижвали в Идлиб, без да уведомят Москва

Според Ердоган 30–35 сирийци са "неутрализирани" по време на турския отговор на "интензивния обстрел срещу турски войници в Идлиб"
Според Ердоган 30–35 сирийци са "неутрализирани" по време на турския отговор на "интензивния обстрел срещу турски войници в Идлиб"
Според Ердоган 30–35 сирийци са "неутрализирани" по време на турския отговор на "интензивния обстрел срещу турски войници в Идлиб"    ©  Reuters
Според Ердоган 30–35 сирийци са "неутрализирани" по време на турския отговор на "интензивния обстрел срещу турски войници в Идлиб"    ©  Reuters

Сирийски артилерийски обстрел уби петима и рани 9 турски войници в сирийската провинция Идлиб. Анкара заяви, че до 35 сирийски войници са убити в отговор при атаката по десетки сирийски правителствени цели. Сирийските медии казват, че няма жертви.

Според президента Реджеп Тайип Ердоган 30-35 сирийци са "неутрализирани" по време на турския отговор на "интензивния обстрел на турски войници в Идлиб". Анкара е казала на Москва да стои настрана в ескалиращия конфликт, в който Турция и Русия подкрепят враждуващи страни, пише Reuters.

Имало ли е предварителна координация

Руското министерство на отбраната коментира, че турските войници са били обстрелвани, след като са се придвижвали в Идлиб, без да уведомят Москва. Това е в противоречие с твърдението на Анкара, че маневрите са били предварително координирани.

Силите на сирийския президент Башал ал Асад, подкрепяни от Русия, отбелязват напредък в Идлиб, което накара Турция да предупреди, че може да започне военна операция там, освен ако боевете не бъдат прекратени. "Отговорихме на тези атаки и ще продължим да го правим. Решени сме да продължим с нашата операция за сигурността на страната ни и на братята ни в Идлиб", каза Ердоган. По думите на турски правителствен представител "след развитията в Идлиб през последните седмици бе осигурена сериозна подкрепа през уикенда за войниците, оборудването и превозните средства в региона".

Турция има 12 военни поста в района, сформирани според споразумението от 2017 г. с Русия и Иран. Няколко от тях в момента са обградени от напредващите сирийски правителствени сили, като говорител на Ердоган посочи в понеделник, че Анкара ще смята сирийските войници около постовете си за "цели".

Директни разговори с Путин

Ердоган обвинява Русия, че нарушава споразумението за деескалация от 2017 г., чиято цел е да намали боевете в региона. Турският президент твърди, че ако разговорите между дипломатите не доведат до резултати, той ще се свърже с руския си колега Владимир Путин за директно разрешаване на проблема. "Казахме особено на руските сили, че те не са страна по въпроса там, а това са директно сирийските сили, и че те трябва да стоят настрана", коментира Ердоган.

От руското министерство по отбраната отговарят: "Турските войници са се придвижвали в зоната за деескалация, без да уведомят руската страна, и са попаднали под обстрела на сирийските правителствени сили срещу терористите в тази област."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 4
    • + 1

    14.10.2019 г., Др-Д:

    "Войната в Сирия свърши.
    Победителите са ясни - Сирия, Русия и Иран. Е, и Турция, естествено."

    Поредната грешна прогноза.

    Нередност?
Нов коментар